Ambasada SUA revine cu a doua reacţie în cazul Ponta: Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta este urmărit penal de DNA
Victor Ponta este urmărit penal de DNA

Ambasada SUA la Bucureşti transmite, marţi, al doilea comunicat de presă în care susţine că „imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare“. Primul comunicat, dat înainte de votul care l-a scăpat pe Victor Ponta de urmărire penală, a fost tratat relaxat de premier.

”Nu comentăm cazuri individuale. Legea trebuie să se aplice egal pentru toţi. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare”, transmite Ambasada SUA într-un nou comunicat de presă difuzat marţi seară.

Ambasada SUA a transmis şi în cursul dimineţii, înaintea începerii şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor, că legea trebuie aplicată în mod egal pentru fiecare cetăţean, indiferent de poyiţia pe care o ocupă în stat. „Orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor. Instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent şi trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil”, se preciza în comunicatul de presă transmis marţi dimineaţă de Ambasada SUA.

Pe holurile Parlamentului, premierul Ponta a comentat succint poziţia oficialilor SUA. „E foarte corect ce a spus ambasada SUA“, a răspuns, scurt, Ponta. Întrebat de jurnalişti cum se împacă poziţia ambasadei SUA, pe care el o consideră corectă, cu votul deputaţilor în cazul său, Ponta a replicat: „Păi să se aplice tuturor !“.

O reacţie tranşantă a venit şi de la Ambasada Olandei. „După cum am mai declarat, Olanda crede cu tărie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Evoluţiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile faţă de justitie şi corupţie din Romania. Această preocupare a fost evidenţiată în prima parte a anului prin raportul MCV al Comisiei Europene. Dăm o importanţă foarte mare recomandărilor din raportul MCV. Avem încredere că România şi toate instituţiile sale le iau în considerare”, transmite Ambasada Olandei într-un comunicat de presă, mesajul fiind, postat, de altfel, şi pe pagina de Facebook a ambasadei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite