Ţiriac şi Cotabiţă au vile de la RAAPPS. Guvernul a dat publicităţii lista celor care locuiesc în vile de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi Gabriel Cotabiţă ocupă o locuinţă de la RAAPS. FOTO Adevărul
Şi Gabriel Cotabiţă ocupă o locuinţă de la RAAPS. FOTO Adevărul

Printre cei care beneficiază de locuinţă din partea RAAPPS se numără nume grele inclusiv din afara lumii politice, precum: Gabriel Cotabiţă, Ion Ţiriac, Andrei Păunescu, Valentin Samungi.

Guvernul a prezentat lista chiriaşilor RA-PPS, pe care figurează, printre alţii, Daniel Funeriu, Adrian Severin, Gabriel Cotabiţă, Valentin Samungi, Gelu Voican Voiculescu.

Guvernul prezintă inclusiv categoria persoanelor fizice "care nu mai sunt îndreptăţite să deţină locuinţă de serviciu", pe care figurează foştii demnitari Alexandru Nazare (ministru), Samuel Calotă (fost vicepreşedinte ANPC), Ioan Pavelescu (fost vicepreşedinte AVAS) şi doi foşti consilieri de ministru.

Pe lista chiriaşilor figurează încă fostul ministru Nicolae Şerban (chirie de 600,54 euro pentru 154 mp, aflat în litigiu pentru pretenţii+evacuare apartament, pretenţii+evacuare loc parcare), Mioara Roman (6.205 euro pentru 366 mp, pretenţii+reziliere+evacuare), Gelu Voican Voiculescu (3.488 euro pentru 291 mp, pretenţii+reziliere+evacuare), actriţa Rodica Mandache (393 euro pentru 115 mp, evacuare), Ilie Ilaşcu (429 euro pentru 132 mp).

Pe listă mai apar Adrian Severin (790 euro pentru 192 mp), Mircea Maliţa (494 euro pentru 139 mp), Elena Ceauşescu, soţia generalului Ilie Ceauşescu, fratele lui Nicolae Ceauşescu (1.428 euro pentru 117 mp), Gabriel Cotabiţă (216 euro pentru 78 mp), Mircea Geoană (3.195 euro pentru 8 camere de 246 mp), Rolea Guşă, soţia generalului Guşă (1.450 euro pentru 248 mp).

Alţi chiriaşi RA-APPS sunt fostul ministru de Finanţelor din perioada regimului comunist Florea Dumitrescu (285 euro pentru 85 mp), fostul procuror Joiţa Tănase (214 lei pentru un apartament de 74 mp deţinut urmare a Deciziei civile nr.614/19.05.2011), fostul primar Ştefan Ciurel (557 euro pentru 167 mp).

Chiriaş al unui apartament al RA-APPS este şi un fost ambasador al României în Italia, Cristian Valentin Colţeanu, care deţine în prezent funcţia de director executiv al General Electric România, subsidiară a conglomeratului american General Electric (chirie de 383 euro pentru 106 mp).

Pe lista persoanelor care ocupă locuinţe de protocol cu decontarea cheltuielilor de către instituţie se află Daniel Funeriu, consilier prezidenţial (chirie de 1.278 lei pentru o suprafaţă de 209 mp) şi Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale (chirie de 1.168 lei pentru o suprafaţă de 185 mp).

Guvernul arată că instituţiile în cadrul cărora sunt angajaţi chiriaşii suportă contravaloarea chiriei, întreţinerii şi utilităţilor, dar nu mai mult de 1.550 lei/lună, diferenţa fiind suportată de chiriaşi.

Numărul locuinţelor de serviciu ale Regiei Protocolului de Stat ar trebui redus la 20-50 de apartamente pentru demnitari, la care să se adauge încă zece vile de protocol pentru şeful statului, preşedinţii Parlamentului şi prim-ministru, iar restul activelor să fie vândute, a afirmat premierul Ponta.

„Hai să stabilim cine beneficiază în România de locuinţă de serviciu: miniştrii, cei egali cu miniştrii şi, eventual, secretarii de stat. Sunt cam mulţi asimilaţi, recunosc, sunt o mulţime de oamenii din diverse instituţii (...) Guvernul nu e agenţie imobiliară. Orice Guvern, bănuiesc, din lume are câţiva demnitari, nu prea mulţi, dar le stabilim rangul, consilier prezidenţiali care e la rang de ministru, pentru ăştia ţin 20, 30, 50 de apartamente şi din cele Dumnezeu ştie câte vile de protocol ţinem zece vile ca preşedintele, preşedintele Camerei, al Senatului, primul-ministru să meargă la Neptun, la Predeal sau la Covasna, dacă e cazul, zece vile, restul absolut toate celelalte să le vindem“, a spus Ponta la Realitatea TV.

El a precizat că Guvernul va publica miercuri o primă listă a chiriaşilor RA-APPS, precizând, la întrebarea moderatorilor, că pe listă figurează încă şi Mircea Geoană, cu o chirie lunară de 3.200 euro.

La finele anului trecut, Guvernul a extins lista beneficiarilor de locuinţe de serviciu, stabilind ca din această categorie să facă parte inclusiv şefii de departamente, adjuncţii secretarilor generali şi directorii generali din administraţia centrală.

Modificarea a fost decisă de Guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în prima şedinţă după votul de învestitură.

Astfel de locuinţe de serviciu sunt puse la dispoziţie de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat.

În cazul în care RA-APPS nu poate asigura o locuinţă de serviciu, beneficiaii pot închiria locuinţe de pe piaţa imobiliară, costurile fiind acoperite de la buget.

Lista cu toate persoanele care deţin o locuinţă de la RA-APPS

Situaţia persoanelor fizice care deţin locuinţe cu decontarea cheltuielilor de către instituţie

Situaţia persoanelor fizice care deţin locuinţe de serviciu

Situaţia persoanelor fizice care nu mai sunt îndreptăţite să deţină locuinţe de serviciu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite