Ţară, caut guvern. Blocaj total în formarea Cabinetului Ciucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PNL  şi Nicolae Ciucă încearcă să găsească o soluţie pentru viitorul guvernării.  FOTO Mediafax si Inquam Photos
Liderii PNL  şi Nicolae Ciucă încearcă să găsească o soluţie pentru viitorul guvernării.  FOTO Mediafax si Inquam Photos

Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Klaus Iohannis, este refuzat pe bandă rulantă de partidele cu care PNL vrea să treacă noul Guvern de Parlament. USR şi PSD au fiecare un set de condiţii avantajoase pentru ele, în timp ce varianta Cabinetului minoritar e respinsă din start

Discuţiile pentru noul Guvern sunt în impas în condiţiile în care premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu a reuşit să convingă niciun alt partid, în afară de PNL şi UDMR, să sprijine în Parlament noul Cabinet.

În ultimele două zile, Nicolae Ciucă a făcut turul partidelor care ar putea să-i asigure învestirea Guvernului, dar nici PSD, nici USR nu vor să audă de o colaborare cu PNL dacă nu vor avea parte de beneficiile apartenenţei la noul Executiv. De cealaltă parte, liberalii vor un guvern minoritar, fără PSD şi USR la guvernare.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a respins categoric faptul că PSD ar vrea să intre la guvernare, după ce au apărut informaţii că la întrevederea cu Nicolae Ciucă şi Florin Cîţu a adus în discuţie acest aspect. „În acest moment, PSD nu a avut negocieri de a intra la guvernare sau de a nu intra la guvernare”, a precizat Ciolacu, într-o conferinţă de presă. Surse liberale susţin că Ciolacu a vorbit de posibilitatea intrării la guvernare, însă participanţii PNL la discuţii au crezut că glumeşte şi au transmis că discută doar de varianta unui guvern minoritar. Lipsa de interes pentru intrarea la guvernare ar putea fi reală, având în vedere că, deşi a dat jos guvernul, alături de USR şi AUR, PSD nu a propus un premier.

Social-democraţii au şi zece condiţii pe care le pun noului Guvern pentru a-i da votul, însă impactul bugetar al acestora ar fi imens. „Ciucă a primit o listă de măsuri pe care PSD le vede prioritare. Nu e o listă serioasă. Impactul bugetar de anul viitor ar fi 96 de miliarde de lei. E 10% din PIB. Arată neseriozitate”, a precizat Cîţu.  

Noi condiţii ale USR

Nici USR nu s-a lăsat mai prejos. Nicolae Ciucă a mers la grupul parlament al USR, a discutat circa o oră cu liderii partidului şi a constat ceea ce Dacian Cioloş anunţase deja: USR nu votează un Cabinet minoritar dacă nu este invitat la guvernare. Mai mult, Dacian Cioloş a transmis că partidul său are mai multe condiţii pentru reluarea negocierilor şi susţinerea Cabinetului Ciucă, pe lângă primirea unor funcţii de miniştri. Cioloş a solicitat un calendar de măsuri privind reformele, o schiţă a bugetului pe 2022, structură a Guvernului similară celei negociate în decembrie 2020 şi un protocol de funcţionare a Coaliţiei. 

Replica lui Florin Cîţu a fost un val de acuzaţii de iresponsabilitate a celor din USR şi PSD. Cîţu a vânturat public şi posibilitatea anticipatelor, dând de înţeles că acestea ar afecta celelalte două partide „Există o alternativă reală. Dacă acest guvern nu trece, nu putem să evităm anticipatele”, a subliniat preşedintele PNL. Răspunsul lui Cioloş a fost că USR este pregătit şi de anticipate.

Prima piedică şi depunerea mandatului

Premierul desemnat a lăsat impresia că nu deţine nicio pârghie în ceea ce priveşte rezolvarea ecuaţiei majorităţii. Klaus Iohannis, deşi uneori implicat în lansarea unor mesaje de susţinere a liberalilor, nu a spus nimic de necesitatea sprijinirii echipei Ciucă, în condiţiile în care şeful statului a avut o ieşire publică cu ocazia Zilei Armatei. Iohannis i-a avut alături de el pe Ciucă şi Cîţu la eveniment, ceea ce însemna că putea indica o cale pentru rezolvarea crizei politice. Preşedintele a tăcut mâlc. Nici Florin Cîţu nu i-a dat mână liberă premierului desemnat pentru negocierile politice.

Nicolae Ciucă a răspuns prudent în ceea ce priveşte varianta primirii la guvernare a USR, premierul desemnat fiind de părere că trebuie să ceară mandat de la partid. Florin Cîţu a subliniat că Nicolae Ciucă poate cere flexibilizarea mandatului, însă a avertizat că el nu ar fi de acord cu varianta USR la guvernare, dacă asta ar dăuna PNL: „Până la urmă, responsabilitatea mea este să iau cele mai bune măsuri pentru PNL şi pentru români. Dacă aceste măsuri vor duce la distrugerea imaginii PNL, şi viitorului PNL, nu le voi susţine”. De altfel, Nicolae Ciucă a dat de înţeles că dacă nu va strânge o majoritate în Parlament, îşi va depune mandatul.

Problema UDMR

Formaţiunea condusă de Kelemen Hunor are la rândul său pretenţii. UDMR-iştii aşteaptă un răspuns din partea liberalilor în ceea ce priveşte portofoliile pe care le-ar primi în plus. Surse din UDMR au precizat pentru „Adevărul” că formaţiunea ar vrea Ministerul Proiectelor şi Investiţiilor Europene (MIPE) sau Ministerul Transporturilor şi încă un portofoliu. Dacă ar primi doar un singur portofoliu, UDMR se aşteaptă ca PNL să compenseze în ceea ce priveşte numărul de secretari stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite