„Şucăreala” din USL între „cafteală” şi „păruială”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu s-a răcit bine cetăţeanul Florin Cioabă, că „titlul de Rege” a devenit subiect de „cafteală” între fiii acestuia. Nici prin USL, situaţia nu-i prea roză, aici „şucăreala”, „păruiala” fiind la mare căutare. Scenele de şatră par să fi cuprins politica românească.

În timp ce ţara se uită la televizor la „cafteala” de la Sibiu, când fraţii vor să preia  gloria defunctului lor tată, apelând la „hajutoare dăn lumea enterlopă”, nici prin USL lucrurile nu stau mai bine. Victor Ponta e „şucărit” pe Crin Antonescu, pe motiv că l-a adus pe Nini Săpunaru, pe care „să dea boala” de n-o să-l vedem pe la DNA, cum se aude. Crin Antonescu ar vrea să fie „şucărit”, dar nu prea poate din cauza somnului. Maria Grapini, actuala diriguitoare de la Turism îşi cam ia „păruială”, ba de la predecesoarea Elena Udrea, ba pe la colegii de prin PNL care o acuză că funcţia i-a „spălat” creierul.

Cred că Victor Ponta mai are un motiv să fie „şucărit”. Prin „gaşca” primarilor USL bate vânt de răscoală, mai ceva ca la 1907. Nu, nu se răscoală bieţii ţărani, ăştia ori sunt prea bătrâni, ori au copiii plecaţi pe alte meleaguri, ori luptă pentru o coajă de pâine sau mai sar gardul după vreo copilă ori babă imediat ce la televizor se dă vreun film de dragoste, ori mai dau o tură cu securea, furca sau cuţitul prin interiorul vreunui adverar de idei la crâşma satului. Suntşi oameni care sunt la locul lor, dar, din păcate televiziunile nu ni-i prea arată, pentru că „nu fac rating”. Cei dispuşi la răzmeriţă sunt înşişi primarii „Puterii”, gata să se ia de piept cu „mai marele” de la Palatul Victoria. Victor Ponta, ca un „bulibaşă” cu aere de Miami sau pe unde o fi stat cu burta la soare, luat la „mişto” de Elena Udrea, se „şucăreşte” rău de tot pe aceştia, spunând că totul e bine, că, de fapt, unii primari se agită pe motiv că sunt vânaţi de ANI, care-i acuză de incompatibilitate. Am motive să nu-l cred. După ce primarii au „jucat ursul”, rugând ţăranii să voteze USL-ul, au băgat în campanie bani care nu erau ai lor, a venit vremea să „vrea şi gura lor ceva”. Adică, mai pe româneşte, vor să le arate consătenilor că e o deosebire între „portocalii” şi „roş-albaştri”. Din scaunul de la Palatul Victoria, premierul e prea mare ca să-i bage în seamă. Preocupat de „cafteala” cu „lotul” de la Cotroceni, „micul Titulescu” o păţeşte ca „marele Titulescu”. Acesta, aflat cândva pe la Londra, sau pe la Societatea Naţiunilor, se visa exponent al politicii mondiale şi se lăfăia în câte un etaj întreg de hotel, în care nimeni nu intra până la prânz, din cauza insomniilor, uitând de cine îl trimisese acolo. Adică poporul. Ponta se amuză copios când e ameninţat că primarii vor boicota europarlamentarele, că pe ei îi doare de comunitatea lor nu de ăia de la Bruxelles, care orice fac, mai puţin treabă nu. USL-ul uită că 70 % de la alegerile generale nu sunt decât o majoritate din puţinii care au mai ieşit la vot, mânaţi de la spate de primari, pe post de vătafi din Evul Mediu. Când oamenii USL din teritoriu îşi contestă şefii, când PNL se „cafteşte” cu PSD prin multe consilii, locale sau judeţene, e clar pentru toată lumea că legitimitatea USL în România e egală cu legitimitatea fiilor lui Cioabă asupra moştenirii „politice”a tatălui lor trecut la cele veşnice.

Nu înseamnă însă că am simpatii pentru PDL. După eşecul înregistrării „Mişcării Populare”, PDL nu se vede deloc. A intrat parcă în somnul de frumuseţe, singurul care se agită pe ecrane e Traian Băsescu. Acesta îşi bate joc de USL prin „vizitele de lucru” cu elicopterul, prin anchetele DNA-ului la Antene, primari etc. Elena Udrea a anunţat public că „vigoarea politică” a lui Băsescu trebuie să-i însufleţească pe cei ce vor să ajungă „sus”.

Aşa cum am mai spus-o, în România, e vizibil un singur politician, acesta făcând opoziţie guvernului: Traian Băsescu. Ponta se bizuie mai mult pe „coabitarea” cu Băsescu (pe care-l acuză că i-a dat lui Laszlo Tokes „Steaua României”), decât pe alianţa cu Antonescu sau pe USL. Crin Antonescu e ameninţat că PSD nu-l va mai susţine la prezidenţiale, fapt ce măreşte confuzia, ca şi anunţatele majorări de taxe, care să acopere reducerea TVA la pâine.În rest, parcă s-a mai dus canicula. Prin Harghita, Covasna, au fost chiar câteva grade peste zero.

Politica tinde să devină tot mai mult un bâlci, unde nimeni nu mai râde.

     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite