Şovinismul politic la vremuri de criză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când eşti prost (educat) şi ajungi întâmplător în Parlamentul României, pentru că, cel mai probabil, ţi-ai cumpărat locul, dar afacerea nu a mers nici măcar la nivelul investiţiei, ce faci? Un partid. Şi dacă, nefiind conectat la niciun fel de resursă, căci eşti prost (afacerist) şi toată lumea te ignoră, ce faci?

Te uiţi la cei care au avut succes în politica mioritică. Şi îţi dai seama că nu poţi fi nici Iliescu (prea de stânga), nici Năstase (prea citit), nici Băsescu (prea hăhăit), nici Constantinescu (prea…), poate Vadim! Da, Vadim Tudor a lăsat, de când s-a apuncat de mondenităţi, un loc liber, îngust, dar adânc, în politica noastră. Extrema dreaptă cancanistică, naţionalismul şovin spumegător, xenofobia şi ura drept crez călăuzitor nu mai sunt atât de prezente în discursul principalelor partide din România.

Dar, pentru că eşti şi prost (documentat), nu poţi jongla cu date istorice şi concepte filosofice cum făcea Vadim ăla, aş că ce-ţi rămâne să faci? Cauţi un cuvânt deştept, să zicem „unitate” şi o figură reprezentativă, poate Vlad Ţepeş, cu harta României Mari în spate. Şi asta doar pentru că eşti prost (informat), căci n-ai habar că cel pe care-l promovezi ca vector de imagine a decupat harta din spate, moldovenii şi valahii nefiind tocmai prieteni pe vremea sa. În fine, istoria fiind complicată, pentru că eşti şi comod, nu doar prost (sfătuit), înţeleg că te-ai inspirat dintr-un scenariu de film al maistrului (sic!) Sergiu Nicolaescu, o sursă de energie patriotică mereu utilă, ce să zic!

Mai apoi, căci ţi-ai declarat partidul, ai nevoie de subiecte, să te ştie lumea, că deh, politică fără alegători e greu! Faci o listă de inamici de pe care nu pot lipsi ungurii, ţiganii, homosexualii, justiţia, sistemul corupt, jidanii… de ajuns, lasă, de ceilalţi o să te ocupi mai târziu. Şi, pentru că eşti prost (orientat), te-apuci să propovăduieşti ura şi lipsa de unitate, fiind atât de prost (şi nimic mai mult), încât nu înţelegi că cetăţeni români sunt cam toţi cetăţenii, inclusiv cei din lista scurtă, iar unitatea căreia-i ridici creştineşti osanale intră în contradicţie cu propia-ţi imagine, bază pe epopei cinematografice.

Dar nu te opreşti, mai tragi o coloană în tabel şi gândeşti (scuzaţi, eufemismul): ungurii vor Ardealul; ţiganii sunt confundaţii cu românii, că vor să li se spună şi li se spune romi; homosexualii… hmmm; clasa politică actuală şi justiţia – corupţie generalizată; evreii – aici e complicat, nu prea mai avem în România, dar au împânzit lumea şi trag sforile. Aşa că lansezi pe rând subiectele, foloseşti mediul on-line (doar ai remarcat până şi tu ce impact a avut neamţul de Iohannis), speri să te bage în seamă vreo 2-3 televiziuni, speculezi prilejul şi gata! Eşti pregătit să câştigi încă un mandat, cu speranţa că-ţi vei recupera banii investiţi de pomană în mandatul curent.

P.S. Acest material reprezintă o proiecţie personală a modului în care subiecte irelevente pentru dezvoltarea socială, economică şi culturală a României ajung pe agenda publică. Tehnicile de manipulare emoţională, prin deturanarea de la problemele reale ale României, trebuie identificate şi sancţionate de către orice cetăţean responsabil.

Domnul Deputat Bogdan Diaconu nu este subiectul acestui material; dumnealui nu poate fi prost, întrucât prostia, mai mult chiar decât deşteptăciunea, este relativă.


Bloggerii „adevarul.ro” au libertatea de a-şi publica singuri textele pe site-ul adevarul.ro, astfel că intervenţia editorilor asupra acestor articole este una care să se încadreze în termenii şi condiţiile stabilite de comun acord şi care să respecte Articolul 30 din Constituţia României. Cu toate că „Adevărul” încurajează dialogul, opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă întotdeauna poziţia ziarului. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite