Şova atacă propunerea PNL: Iohannis nu poate fi vicepremier. Antonescu: Avem toată legislaţia pentru a rezolva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova FOTO Marian Iliescu
Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova FOTO Marian Iliescu

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, susţine că, în contextul actual, propunerea PNL pentru postul de vicepremier nu poate fi concretizată decât în cazul în care Executivul cere Parlamentului un nou vot de încredere. Pe de altă parte, preşedintele PNL, este optimist şi spune că toate aceste probleme procedurale se vor rezolva.

„Prin Hotărârea nr. 45/2012, Parlamentul României a acordat votul de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului. Pe 21 Decembrie 2012, Parlamentul a votat atât componenţa, cât şi structura Guvernului“, explică Şova, într-un text publicat pe contul personal de Facebook.

În condiţiile în care, potrivit ministrului, vicepremierul care coordonează chestiunile economice trebuie să deţină şi portofoliul Finanţelor, propunerea PNL nu este sustenabilă.

Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice şi fiscale, această poziţie aparţinând titularului de la Finanţe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranţă naţională şi ordine publică. Dar această poziţie este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea şi, în mod evident, nu poate fi pusă în discuţie poziţia domniei sale în Guvernul României. Nu în ultimul rând, cred că este de discutat şi problema oportunităţii şi chiar a legalităţii ocupării concomitente a funcţiei de ministru şi de primar“, explică Şova.

Totodată, el avertizează că, pentru a pune în practică propunerea liberalilor, Guvernul ar trebui să ceară un nou vot de încredere din partea Parlamentului.

„Concluzia este una simplă: pentru a putea fi pusă în practică propunerea PNL, structura Guvernului României ar trebui să se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate“, mai spune ministrul Marilor Proiecte.

„Deşi propunerile aparţin PNL, ultimul cuvânt îl va avea prim-ministrul Victor Ponta“, conchide Şova.

Opinia sa a fost distribuită, în cadrul aceleiaşi reţele de socializare, şi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada.

„Este caraghios să vorbim de instabilitate“

Întrebat despre comenariile făcute de colegii săi de alianţă, Crin Antonescu a explicat că impedimentele legislative vor putea fi rezolvate în Guvern sau în Parlament.

„Nu e o vorba de niciun fel de instabilitate, îmi pare chiar caraghios să vorbim de instabilitate. Păi, despre ce vorbim, avem o majoritate de 70 şi nu mai ştiu cât – că nu am mai calculat toate adăugirile – avem un Guvern foarte puternic, sunt detalii procedurale pe care le rezolvăm. Avem toată legislaţia şi toată capacitatea politică de a rezolva în interiorul acestui Guvern şi la nevoie în interiorul Parlamentului aceste chestiuni", a declarat Antonescu.

Citeşte şi:

Guvernul Ponta, tras pe dreapta - PNL a schimbat astăzi patru miniştri. Iohannis: Nu renunţ la Primărie

Conducerea PNL a stabilit astăzi echipa guvernamentală care va prelua portofoliile Internelor, Economiei, Finanţelor şi Sănătăţii. În fruntea lor a fost desemnat Klaus Iohannis, drept vicepremier, care va prelua şi mandatul de la Interne.

Prima reacţie din PSD la schimbările făcute de liberali: Nu este clar dacă Iohannis poate fi şi vicepremier

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, este de părere că numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de ministru de Interne este un câştig pentru Guvernul Ponta, însă dorinţa PNL de a-l propune şi pentru poziţia de vicepremier s-ar putea să creeze anumite probleme procedurale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite