Şi la CFR, şi la Ministerul Educaţiei, incompetenţă cât cuprinde

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre primele măsuri cu caracter populist, luată încă din ianuarie 2017 de guvernarea PSD-ALDE, a fost aceea de a le acorda studenţilor un număr nelimitat de călătorii pe calea ferată.

Era, fără doar şi poate, vorba doar despre o parte din mai amplul program ticălos şi josnic de cumpărare de conştiinţe. O operaţiune al cărei prim eşec a fost înregistrat în momentul în care guvernul a încercat adoptarea, noaptea, ca hoţii, a celebrei Ordonanţe 13. Printre cei mai vehemenţi protestatari s-au numărat studenţii.

Dincolo de toate acestea, nimeni, nici un factor responsabil din rândul celor ce alcătuiau la acea vreme guvernul Grindeanu nu a sesizat că gratuităţile cu nemiluita au o mulţime de consecinţe nefaste. A sporit absenteismul şcolar, în week-end bibliotecile universitare sunt goale (degeaba sunt ele deschise sâmbăta până la ora 13, nici urmă de student în ele), bugetul Ministerului Educaţiei a fost pus la grea încercare, iar calea ferată s-a văzut în imposibilitatea de a face faţă solicitărilor de bilete de călătorie. Pentru simplul motiv că CFR Călători nu mai dispune la ora actuală de un număr suficient de vagoane. Din câte pare, de abia dacă mai sunt apte de a fi puse în circulaţie în jur de 800 de vagoane, or, pentru a face faţă, în condiţii cât de cât normale, solicitărilor, Compania CFR Călători ar mai avea nevoie de încă cel puţin 400. Ia-le de unde nu sunt!

Situaţia a devenit încă şi mai gravă după ce la cârma ministerului Educaţiei a ajuns agramatul rector al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava. Dl. Valentin Popa-Pamblică, cel susţinut de mai bine de 40 de rectori ce s-au dovedit complet defectivi de coloană vertebrală. Ca să nu mai vorbesc de minte, de bun simţ, de demnitate.

Ministrul Ceolofan-Pamblică, ahtiat să câştige la capitolul imagine, a luat, la rându-i, alte măsuri cu caracter populist. A scos orice limită de vârstă pentru beneficiarii de călătorii gratuite, a decis mărirea cuantumului burselor şi a mai hotărât ca acestea să se acorde şi în perioadele de vacanţă. Desigur, fără a asigura fondurile necesare în vederea achitării. Să se descurce universităţile din fonduri proprii!, a decretat ingineraşul Popa, corigent la limba română, pus de brigandul Dragnea în funcţia de ministru al Şcolii

Iată însă că, după ce Ministerul Muncii a decis măririle de salarii intrate în vigoare în luna martie, aceleiaşi super-inteligente fiinţe sub conducerea căreia Ministerul Educaţiei a comis un şir nesfârşit de boacăne, culminând cu greşelile în cascadă din manualele unice (aici dl. Popa împarte vina cu predecesorul său, plagiatorul dovedit şi corigentul la Matematică, disciplină pe care a predat-o în calitate de profesor, un individ cunoscut sub numele de Marian Liviu Pop-Genunche) puţin i-a păsat că nu mai ajung banii pentru achitarea salariilor personalului didactic. Descurcaţi-vă, fraţilor!, le-a spus ambuscatul Vali Popa rectorilor de proastă condiţie, şi morală, şi intelectuală, repetenţi la capitolul Morală, care au făcut sluj în faţa domniei-sale în ianuarie 2018, atunci când pitecantropica lui persoană s-a cocoţat pe nemerit în guvernul condus de agramata Viorica Vasilica Dăncilă. Iar rectorii caută acum soluţii de a ieşi la liman pe seama salariaţilor. Modificând de capul lor şi unilateral, în dispreţul legii, contractele individuale de muncă. Aceasta şi spre a-şi acoperi prostul management şi acordarea de cadouri din bani publici celor care formează propria lor curte.

Să revenim, însă, la ceea ce se întâmplă la CFR. A plouat cu plângeri vara aceasta în legătură cu calitatea transportului pe calea ferată. Călătorii în picioare, condiţii insalubre, murdărie, revenirea la bou-vagonul de odinioară, cozi interminabile la casele de bilete, vânzarea de locuri inexistente, proasta calitate a serviciilor, incapacitatea CFR Călători de a face faţă solicitărilor, întârzieri, locomotive care s-au defectat în câmp, aşteptarea unei locomotive de schimb cu orele. Şi nimeni nu plăteşte pentru asta.

D-lui Lucian Şova, ministrul de resort, nu i-a păsat defel de dezastrul pe care îl gestionează şi patronează.. Doar ne-a avertizat demult că timpul domniei-sale este prea preţios spre a se ocupa de lucruri mărunte. Fără a băga de seamă cât de măruntă este şi propria lui persoană. La fel cum este şi aceea a ministrului Educaţiei. Ca şi premierul Dăncilă. Tel maître, tel valet!

Aveţi nevoie de translator, domnilor miniştri? Apelaţi la serviciile hiper-calificate ale doamnei Lia Olguţa Vasilescu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite