Şerban Nicolae, replică dură la adresa procurorului general, după ce s-a simţit vizat de sintagma „inculpat de rang înalt“. „E o insultă, e inadmisibil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul deputaţilor PSD, Şerban Nicolae, a avut o declaraţie dură la adresa procurorului general al României, Augustin Lazăr, cel care a spus că „inculpaţi de rang înalt“ îi hărţuiesc pe procurori. Nicolae a subliniat că ceea ce a afirmat Lazăr e o „insultă“ şi că e „inadmisibil“.

Social-democratul Şerban Nicolae, preşedinte al Comisiei juridice, i-a reproşat lui Augustin Lazăr declaraţia potrivit căreia „inculpaţi de rang înalt“ îi hărţuiesc pe procurori în comisiile speciale parlamentare. 

„Bănuiesc că fac parte dintre inculpaţii de rang înalt, întrucât mi-am permis să convoc în faţa unei comisii parlamentare procurorul-şef al DNA, care a refuzat instituţional să se prezinte. Bănuiesc că toţi membrii comisiei, deşi nu au dosare penale, sunt generic inculpaţi de rang înalt. Nu ţin neapărat la rang. Pot să fiu şi un inculpat de rang mic, dacă procurorul general al României îşi permite o asemenea declaraţie. Din fericire pentru Ministerul Public, eu nu iau aceste declaraţii iresponsabile în nume personal şi nu mă răzbun pe instituţie. Pun autoritatea funcţiilor publice mai presus de asemenea patimi şi orgolii meschine şi jenante. Aş vrea să înţelegeţi că este o insultă ceea ce v-aţi permis să declaraţi şi aşa ceva este inadmisibil. În orice stat democratic şi civilizat aţi fi fost destituit şi supus unei anchete disciplinare", i-a spus Nicolae procurorului general, potrivit Agerpres.

La ieşirea din şedinţa comisiilor juridice, Augustin Lazăr a declarat că nu „polemizează cu politicienii“. „Politicienii pot să facă declaraţiile pe care le apreciază necesare. Pentru ca Ministerul Public să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii optime este necesar ca procurorii să stea la biroul lor, la muncă şi nu să fie convocaţi în faţa unor comisii speciale, unde să vină oameni care au fost trimişi în judecată şi să prezinte o cerere de convocare a unor magistraţi în faţa unei astfel de comisii speciale. Aceasta era ideea. Rolul procurorului este cel prevăzut în Constituţie, adică să apere ordinea de drept, să reprezinte interesele generale ale societăţii, să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor şi doar în situaţii excepţionale să meargă în faţa unei comisii parlamentare, în condiţiile pe care Curtea Constituţională le-a stabilit, dar nu să avem o listă de procurori care să fie citaţi la comisii speciale, în condiţiile în care acea problemă este deja lămurită pe cale judiciară. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite