Şerban Nicolae, „dezlănţuit“: PSD rescrie istoria ţării după ce i-a schimbat şi geografia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricii şi politologii l-au taxat aspru pe senatorul Şerban Nicolae după ce a declarat că partizanii anticomunişti au acţionat împotriva intereselor României. Rescrierea istoriei de către PSD survine la scurt timp după ce lideri ai săi, prin afacerea Belina, au schimbat şi geografia ţării.

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a venit, la începutul săptămânii, cu o interpretare surprinzătoare a ceea ce a însemnat rezistenţa anticomunistă. Social-democratul a declarat că partizanii anticomunişti erau „mai degrabă împotriva intereselor României“ şi că aceştia ar fi fost ajutaţi de CIA (n.r.- Agenţia Centrală de Informaţii), adică de americani. În plus, Şerban Nicolae, care deţine un doctorat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, a ajuns, în urma analizei sale, la concluzia că nu doar Stalin, ci şi premierul brianic Winston Churchill, ar fi fost criminal. 

Argumentele lui Nicolae, o parte dintre ele fiind false, au fost criticate dur de numeroşi istorici şi politologi, din diferite generaţii şi ţări, gândirea social-democratului fiind catalogată drept „aberaţie“ sau „rechizitoriu“ demn de practicile Securităţii. De exemplu, istoricul Stelian Tănase a explicat, într-un text pe blog-ul personal, faptul că în anii 1944-1945 nu se putea vorbi de CIA, pentru că încă nu fusese înfiinţată, iar în slujba unei puteri străine se puseseră liderii comunişti, cum erau cazurile unora ca Ana Pauker şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. 

Imagine indisponibilă

Ce e afacerea Belina

Afacerea Belina s-a născut în anul 2013, atunci când guvernul PSD a transferat din proprietatea publică a statului în proprietatea judeţului Teleorman braţul Pavel al Dunării şi insula formată între braţ şi Dunăre. Ca să poată face asta, guvernul a adoptat o hotărâre prin care braţul Pavel şi Insula Belina erau scoase din bazinul hidrografic al Dunării. După efectuarea transferului, Consiliul Judeţean Teleroman a închiriat braţul şi insula către firma privată Tel Drum, deţinută de acţionari necunoscuţi, întrucât acţiunile firmei sunt la purtător. Afacerea este anchetată de DNA. Deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, susţinea, la jumătatea lunii octombrie, că acuzaţiile care li se aduc lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb nu sunt susţinute legal deoarece, pe de o parte, braţul Pavel nu mai există pentru că s-a colmatat şi, prin urmare, nici insula Belina.

„Parcă reproduce un rechizitoriu al Securităţii“

Una dintre primele reacţii a venit din partea isoricului Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Naţionale în perioada 2007-2012.  „Şerban Nicolae parcă reproduce un rechizitoriu al Securităţii sau un «medalion» din revista «Pentru Patrie» dinainte de 1989. Cam acelaşi lucru. Ar fi trebuit să-mi dau seama de când i-am văzut privirea. Atâta inteligenţă e dificil de găsit chiar şi în palatul ridicat de Ceauşescu pentru urmaşii săi ideologici“, a afirmat istoricul, într-un mesaj pe o reţea socială, a cărui teză de doctorat este chiar despre rezistenţa armată anticomunistă în perioada cuprinsă între 1944 şi începutul anilor ’60.

„Patrioţii“ din NKVD

O reacţie a avut şi istoricul britanic Dennis Deletant, specializat în istoria comunismului românesc, personalitate care i-a adresat o scrisoare publică lui Şerban Nicolae. „Ca unul care a studiat tema «Rezistenţa din munţi» în perioada 1944-60 în România, bazându-mă pe documente aflate în custodia CNSAS, această rezistenţă a început chiar în toamna 1944, şi a fost îndreptată împotriva armatei sovietice. Partizanii din munţi s-au opus impunerii puterii comuniste în România de către Stalin. Una dintre uneltele folosite de puterea comunistă a fost Securitatea, condusă în anii 1948-1964 de agenţi formaţi în NKVD (n.r.-serviciul de securitate al Uniunii Sovietice)“, a afirmat Deletant, întrebându-l pe Şerban Nicolae cum a ajuns Churchill să fie considerat criminal, la fel ca Stalin.

Reacţia IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), instituţie aflată în subordinea Guvernului, a taxat, la rândul său, afirmaţiile lui Şerban Nicolae, fiind subliniat faptul că prin acestea este jignită memoria unor persoane care au fost torturate sau ucise de oamenii din sistemul represiv comunist.

Rezistenţa anticomunistă, întinsă pe nu mai puţin de două decenii, a adunat la un loc luptători din toate clasele sociale, având orientări politice, credinţe religioase şi viziuni diferite, dorinţa de libertate fiind un liant indestructibil. IICCMER

„Pe lângă inexactitatea masivă a unor asemenea afirmaţii, ele jignesc profund memoria unor oameni care, în condiţiile instaurării prin forţă şi minciună a regimului comunist, au sperat ca România să fie cruţată totuşi de experimentul dictaturii proletariatului“, se arată într-un comunicat IICCMER.  Mai mult, institutul completează: „Fără să fi fost judecaţi, fie şi de o justiţie strâmbă, şi sfârşind sub gloanţele regimului «popular», luptătorii anticomunişti – alături de deţinuţii politici, deportaţii, disidenţii şi exilaţii – ar trebui să reprezinte un simbol al demnităţii în momente de cumpănă ale României din a doua jumătate a secolului XX“.

Ideea că luptătorii anticomunişti şi antisovietici voiau «schimbarea stăpânilor» este una dintre cele mai abominabile tâmpenii rostite în ultimele decenii. În afară de antiamericanism este vorba despre prostie în stare pură Dan Pavel, politolog 

Istoricul Dumitru Lăcătuşu a subliniat, la rândul lui, că discursul lui Nicolae pare similar cu cel al Securităţii din anii ’50, cu toate că au trecut 27 de ani de la căderea regimului comunist. „Ceea ce este frapant în declaraţiile domnului Şerban Nicolae este similitudinea între viziunea sa şi cea a Securităţii/Partidului cu privire la mişcarea de rezistenţă anticomunistă şi luptătorii anticomunişti din România postbelică. Partidul şi Securitatea vedeau acţiunile luptătorilor anticomunişti ca fiind «îndreptate împotriva intereselor României», iar orice act de contestare a regimului era considerat drept o «punere în slujba unei puteri străine»”, a scris Lăcătuş, într-un text pe platforma contributors.ro. Nu în ultimul rând, politologul Dan Pavel a explicat într-un text pe pagina personală de Facebook faptul că afirmaţiile lui Nicolae sunt „tâmpenii“ şi o dovadă de „prostie pură“. 

Excluderea lui Nicolae, cerută de PNL

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut lui Liviu Dragnea să propună excluderea imediată a lui Şerban Nicolae din PSD pentru afirmaţiile „revoltătoare şi denigratoare la adresa memoriei luptei anticomuniste din România“.În caz contrar, PSD şi-ar asuma „jignirile senatorului Nicolae Şerban aduse eroilor români morţi pentru libertate împotriva instaurării cu tancurile sovietice a regimului totalitar comunist bolşevic în ţara noastră“. Pe de altă parte, unul dintre colegii din coaliţie, deputatul ALDE Varujan Vosganian, a adoptat o poziţie mai nuanţată, fără a-i lua apărarea senatorului PSD. „Eu cred că el s-a gândit la cei care au făcut rezistenţă armată înainte de eliberarea României, sugerând că oamenii care luptau împotriva ruşilor slăbeau capacitatea de apărare“, a declarat Vosganian, la Adevărul Live. Cu toate acestea, deputatul ALDE a condamnat acest tip de discurs. „Nu permit nimănui să atingă, măcar cu o ramură uscată, memoria acelor oameni. Ei trebuie să facă parte din educaţia tinerelor generaţii, pentru că n-au cunoscut comunismul şi sunt foarte vulnerabile la acest gen de mesaje, la egalitarism“, a completat Vosganian

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite