Şeful diplomaţiei SUA, la Bucureşti, după ce achiziţia de rachete Patriot a fost boicotată. Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rex Tillerson, şeful diplomaţiei americane, a avut o vizită de o noapte în România la doar o zi după ce senatorii PSD, ALDE şi UDMR au lipsit de la şedinţa în care trebuia aprobat proiectul de lege privind achiziţionarea a şapte sisteme de rachete Patriot din SUA.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a efectuat o vizită neaşteptată în România, acesta înnoptând miercuri la Bucureşti, la întoarcerea dintr-un turneu în Asia. Acesta a fost întâmpinat la sosirea pe aeroport de ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi de ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, ulterior americanii precizând că Tillerson „nu are niciun program oficial în România“ şi fiind păstrată tăcerea în ceea ce priveşte subiectele de la întâlnirea cu Meleşcanu.

Escala secretarului de Stat american survine la doar o zi după ce proiectul de lege privind achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot nu a mai fost discutat în Comisia de apărare a Senatului, după ce senatorii PSD, ALDE şi UDMR, adică 7 din 13, au lipsit de la şedinţă.

Explicaţiile senatorilor

Senatorul liberal Iancu Caracotă, membru al Comisiei de Apărare, a precizat că reprezentanţii majorităţii pur şi simplu nu s-au prezentat la şedinţă. Pe de altă parte, senatorii PSD şi
UDMR au prezentat mai multe motive sau scuze pentru absenţa lor. „Eu a trebuit să plec din localitate pentru că aveam o problemă personală. Dacă mai stăteam, pierdeam avionul“, a declarat pentru „Adevărul“, senatorul PSD Gabriel Leş, fost ministru al Apărării.

O altă explicaţie a venit din partea preşedintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău, cel care neagă chiar faptul că ar fi lipsit. „Nu este adevărat, nu au lipsit cei de la PSD. S-au prelungit lucrările în plenul Senatului şi asta a fost cauza pentru care Comisia a fost amânată pentru marţi“, explică Bădălău. Mai mult, el acuză Opoziţia că ar fi făcut vâlvă în presă pe tema absenţei lor de la comisie, dar că proiectul de lege sigur va fi adoptat săptămâna viitoare. În schimb, senatorul Şerban Nicolae nu a răspuns la telefon, deşi a fost apelat de mai multe ori, iar senatorul Liviu Brăiloiu, tot din PSD, deşi iniţial a afirmat că va face precizări mai târziu, a respins apelurile ulterioare.

Nu în ultimul rând, senatorul UDMR Laszlo Attila a punctat faptul că anunţase din timp că nu ajunge la şedinţă. „Nu ştiu ce s-a întâmplat pentru că eu am fost la Comisia de Sănătate (n.r. – Laszlo Attila e preşedintele acestei comisii). Eu i-am anunţat pe colegii de la Apărare că nu ajung. Din câte ştiu eu, a fost ceva şedinţă de grup a colegilor de la PSD“, a precizat pentru „Adevărul“ senatorul UDMR.

Asigurările lui Fifor

Toată această situaţie a încercat să o repare ministrul Apărării, Mihai Fifor. La doar câteva ore de la vizita lui Tillerson în România, Fifor a avut o intervenţie în care a subliniat că îşi asumă răspunderea că achiziţia sistemului de rachete aer-sol Patriot decurge conform programului care va fi încheiat până la sfârşitul anului 2017. Mai mult, acesta le-a luat apărarea colegilor care nu au fost la şedinţa Comisiei de apărare din Senat.„Se întâmplă câteodată la comisii să nu existe cvorum, dar să speculăm că PSD sau ALDE nu ar dori ca acest program să se deruleze cum trebuie mi se pare deja prea mult. Eu vă spun încă o dată cu toată răspunderea că programul va fi finalizat până la finele anului şi din cei 2%, 40% alocaţi înzestrării armatei, vor fi cheltuiţi exact cum ne-am propus“, a declarat Fifor. În plus, acesta a garantat că în două săptămâni proiectul de lege va trece de Parlament, va fi promulgat de preşedinte şi va fi publicat şi în Monitorul Oficial.

Specialiştii, despre vizita lui Tillerson

„Adevărul“ a vorbit cu mai mulţi specialişti despre vizita neaşteptată a lui Tillerson în România şi cazul rachetelor Patriot. Potrivit fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu, o discuţie pe tema rachetelor Patriot ar fi putut să aibă loc doar într-un cadru oficial, probabil americanul dorind, acum, să discute „alte lucruri interesante“.

Pe de altă parte, acesta i-a criticat pe senatorii care tergiversează procedura. „Nu trebuie să ne viziteze cineva pentru a ne atrage atenţia că am promis o serie de chestiuni fundamentale. Indiferent de vizita oricui ar fi, gesturile de a tergiversa o înţelegere formalizată la cel mai înalt nivel sunt dăunătoare“, a subliniat Diaconescu.

La rândul său, analistul politic Radu Delicote punctează că vizita lui Tillerson ar putea fi o „înştiinţare“ a angajamentelor luate de România: „Poate fi speculată această vizită şi ca o înştiinţare, nu ca o avertizare, vizavi de votul instituţional referitor la achiziţionarea rachetelor Patriot, cu alte cuvinte, poate chiar parte a unei strategii diplomatice, în acest sens“. 

Mai mult, acesta a dat mai multe argumente referitoare la vizita oficialului american. „Secretarul de Stat Tllerson nu a ales întâmplător România ca punct de tranzit: o dată, deoarece suntem un aliat/membru NATO bine perceput de partenerii noştri vestici şi cu un rol cheie pe axa «Frontului Estic». Doi la mână: pentru că orice vizită este un semnal la nivel subtil din punct de vedere instituţional. Trei la mână: cu siguranţă abordarea tuturor cuplajelor cheie (economice, militare etc) ce există între cele două ţări“, a mai spus Delicote.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite