Şeful Deutsche Welle România: Cei care interpretează «Anschluss» într-o cheie negativă, cu sensul de „anexare”, greşesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Schwartz, şeful redacţiei în limba română a DW. Foto: dw.com
Robert Schwartz, şeful redacţiei în limba română a DW. Foto: dw.com

Robert Schwartz, şeful redacţiei Deutsche Welle în limba română, a ţinut să precizeze, într-o postare pe pagina de Facebook a publicaţiei, că toţi care care interpretează termenul folosit de agenţia germană de presă într-o cheie negativă, precum „anexare”, greşesc. Schwartz a explicat că, în acest context specific, sensul cuvântului „Anschluss” este de „alipire”, iar cererea de intervenţie către Klaus Iohannis este „aberantă”.

„Cei ce susţin că termenul german «Anschluss» trebuie citit, în contextul Marii Uniri din 1918, într-o cheie negativă, peiorativă, în sensul unei «anexări», greşesc. Pentru fiecare om cu ceva cunoştinţe istorice şi/sau filologice, termenul folosit de agenţia germană de presă DPA, în acest context specific, marcat de emanciparea românilor din Transilvania şi de prăbuşirea imperiului austro-ungar, înseamnă ALIPIRE! Reacţiile vehemente din partea unor reprezentanţi oficiali români sau «corifei» ai presei româneşti mi se par pripite, exagerate şi deplasate. Găsim termenul «alipire», în contextul dat, în mai multe documente oficiale şi neoficiale româneşti. (Vezi decretul 3631/1918 privitor la alipirea Transilvaniei la Regatul Român; apoi, pe site-uri istorice sau ale unor posturi TV). Cererea aberantă, adresată «apăsat» preşedintelui Iohannis de a interveni pe lângă cancelara Merkel în această chestiune nu are nevoie, cred, de comentarii suplimentare. (Pentru conformitate: Robert Schwartz, şeful redacţiei DW în limba română)”, se arată pe pagina românească de Facebook a DW. 

Agenţia Germană de Presă a prezentat 1 Decembrie ca pe ziua în care românii şi autorităţile de la Bucureşti serbează 100 de ani de la anexarea unei părţi a Ungariei. Ambasada României în Germania a reacţionat promp fiind solicitată „repararea gravei erori“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite