Şeful de campanie al lui Nicuşor Dan şi-a arătat simpatia pentru Putin pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matei Păun, şeful de campanie al lui Nicuşor Dan. FOTO Captură Youtube
Matei Păun, şeful de campanie al lui Nicuşor Dan. FOTO Captură Youtube

Matei Păun, şeful de campanie al lui Nicuşor Dan, al cărui nume apare şi în Panama Papers, posta anii trecuţi mesaje de simpatie faţă de Putin, considerând că atitudinea UE faţă de Rusia nu se justifică.

Matei Păun, şeful de campanie al candidatului Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), Nicuşor Dan, apare în documentele Panama Papers, scriu jurnaliştii „Rise Project“. Păun, consultant financiar cu cetăţenie germană şi domiciliul în Statele Unite ale Americii, a înregistrat în urmă cu 15 ani alături de alţi trei oameni de afaceri, societatea International Solutions LTD în Republica Seychelles.

Şeful campaniei lui Nicuşor Dan are, din câte se poate observa în postările sale pe contul de Facebook (care între timp au fost restricţionate), şi o simpatie pentru Putin şi Rusia, cărora le ia apărarea într-o problemă cum este cea a sancţiunilor financiare impuse Mosovei. Redăm câteva din mesajele de pe Facebook ale lui Păun. 

„Dacă cineva încearcă într-adevăr să pedeapsească poporul rus pentru că e patriot, prin deprecierea rublei, face un gest iresponsabil. Distrugrea mărcii germane în 1922 şi îndepărtarea clasei de mijloc a dus direct la („n.r.soluţia) Hitler. Oamenilor proşti, puţin informaţi, din zilele noastre le place să-l compare pe Putin cu Hitler. Îi avertizez pe ei şi pe voi că, dacă reuşim să-l dăm jos pe Putin prin declanşarea unei hiper-inflaţii în Rusia, atunci vom putea să vedem cum e cu adevărat un Hitler rus. Iar un asemenea război în Europa ar putea fi orice, dar nu un lucru amuzant”, era mesajul publicat de Matei Păun la 22 decembrie 2014, citând dintr-un articol al cărui titlu era „Uitaţi de Putin cel «rău» - noi suntem însetaţii de sânge care încurajăm războiul“.  

Postare Matei Paun

De asemenea, o altă postarea făcea trimitere la un articol de pe Uzn.com - „Analiza duşmăniei faţă de Vladimir Putin şi Rusia“ - în care se încerca demontarea unor alegaţii la adresa lui Putin cum erau cele că e înconjurat de KGB-işti sau că Putin ar vrea recrearea Uniunii Sovietice. În articolul cu pricina atitudinea era de apărare clară a modului de conducere  (potrivit inliniedreapta.net) a Rusiei de către Putin. 

Postare matei Paun

Matei Păun recunoştea în octombrie 2015 că a fost în dese rânduri la Moscova şi nu era de acord cu un articol al Financial Times în care Moscova era prezentatd rept un oraş trist, considerând că această e abordare e specifică presei „mainstream“.

Postare matei Paun

Ce spune Nicuşor Dan despre Păun şi despre Rusia

Întrebat la „Adevărul Live“ despre şeful său de campanie şi ajungerea numelui acestuia în Panama Papers, Nicuşor Dan a subliniat că nu ştie nimic de acest lucru.  „În momentul acela, nu am ştiut. Acum ştiu. A făcut o firmă pe care nu a folosit-o. Îl cunosc din 2011. Nu a trecut niciun ban. Asta mi-a spus el şi îl cred“, a spus Dan care a menţionat faptul că nu va renunţa la acesta. 

Nicuşor Dan nu a dat un răspuns concludent nici în momentul în care a fost de modul cum vede raporturile României cu Rusia. „Nu sunt un specialist în politică externă, însă parteneriatul euro-atlantic este în programul USB. Parteneriatul cu SUA este profitabil pentru România şi trebuie să continue“, a declarat candidatul USB pentru Capitală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite