Maior: Preşedintele a spus adevărul. Nu a fost informat de relaţiile Bercea Mondial-Mircea Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI l-a audiat astăzi pe directorul SRI, George Maior, în scandalul Mircea Băsescu- Bercea Mondial. Şeful SRI a declarat, după audieri, că preşedintele Traian Băsescu nu a fost informat cu privire la legăturile dintre fratele său, Mircea Băsescu, şi Bercea Mondial.

UPDATE George Maior: „Am prezentat raportul comisiei, în mod oficial. În perioada 2001- 2012, la nivelul Serviciului, au fost derulate 8 acţiuni informativ-operative referitoare la activităţile de criminalitate organizată ale grupării Bercea. Traian Băsescu a fost informat de SRI pe 29 octombrie 2009 în legătură cu probleme care ţin de securitatea naţională privind activitatea clanului Bercea. Nu a conţinut acea informaţie referitoare la raportul, relaţia lui Bercea cu fratele domniei sale. Preşedintele, în declaraţia de ieri, a avut dreptate când a spus că serviciile de informaţii nu au abordat această chestiune într-o informare separată“, a spus George Maior.

UPDATE George Maior este prezent la lucrările comisie pentru controlul SRI.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunţa că va face demersuri pentru ca rapoartele SRI şi SPP privind protecţia şefului statului „în cazul vizitelor la clanul Bercea“ să ajungă la Comisiile Parlamentare.

„Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au atribuţii legale şi norme interne precise privind protecţia informativă în cazul vizitelor efectuate de Preşedintele României, prin care să se asigure că Preşedintele României nu intră în contact cu persoane care au probleme cu legea sau care reprezintă un pericol pentru viaţa Preşedintelui", se arată într-un comunicat al preşedintelui Senatului.

Potrivit lui Tăriceanu, SRI şi SPP sunt obligate să asigure protecţia informativă a soţului sau soţiei preşedintelui şi a tuturor rudelor sale de gradul 1 şi au obligaţia să informeze organele abilitate ale statului în cazul în care constată activităţi cu caracter ilegal.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că nu are nicio implicare în acest dosar de corupţie şi că nu a fost informat de serviciile de informaţii cu privire la implicarea fratelui său. „Fratele preşedintelui are viaţa lui, iar dacă a încâlcat legea, va răspunde. Cer scuze românilor, nu mi-aş fi dorit niciodată arestarea fratelui meu, dar se constituie într-o probă care demontează marota actualei majorităţi, care spune că preşedintele ordonează tot. Se confirmă cceea ce spun de ani de zile: niciodată n-am intervenit într-un dosar. Nicio structură de informaţie a statului român nu m-a notificat cu privire la cazul Sandu Anghel. Niciodată nu am apelat la vreun poliţist, procuror sau judecător, în mod direct sau prin intermediary, pentru o intervenţie într-o anchetă“, a mai afirmat Băsescu.

Citeşte şi:
 

Motivarea judecătorilor: De ce a fost arestat Mircea Băsescu

Mircea Băsescu ar fi recunoscut că a primit bani de la Bercea Mondial, însă spune că suma ar fi fost un împrumut către Marian Căpăţână pentru participarea la o licitaţie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au crezut această versiune şi au dispus arestarea.

Traian Băsescu: Îmi voi duce mandatul până în ultima zi. Nu vor avea justiţia la cheremul lor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că nu va demisiona în urma scandalului în care este implicat fratele său.Totodată, Traian Băsescu a subliniat că nu a primit nicio notificare de la structurile de informaţii în cazul Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial.

UPDATE Parlamentul îi cere demisia de onoare lui Traian Băsescu. Ce scrie în declaraţia iniţiată de Tăriceanu

Senatul şi Camera Deputaţilor vor adopta o declaraţie comună în care îi vor cere demisia de onoare preşedintelui Traian Băsescu, după scandalul Bercea Mondial - Mircea Băsescu. Decizia a venit la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, care l-a convins uşor şi pe Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei. La ora 18.00, Birourile permanente reunite vor stabili ca şedinţa de plen reunit să aibă loc miercuri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite