PSD şi ALDE nu merg la consultările cu Iohannis. Dragnea: Preşedintele ne-a invitat în baza unui articol greşit. Iohannis: O atitudine nepoliticoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea a anunţat că PSD nu va participa la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis, care a reamintit azi că va ţine cont de criteriile de integritate când va numi premierul. Liviu Dragnea a motivat refuzul de a merge la Cotroceni prin faptul că Iohannis a invitat partidele în baza unui articol „greşit“ din Constituţie.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis, răspuns la refuzul PSD şi ALDE de a nu participa la consultări: Este, pur şi simplu, o atitudine nepoliticioasă.

UPDATE ALDE anunţă că nu va participa la consultările de mâine, de la Palatul Cotroceni. „ALDE a luat act de invitaţia domnului preşedinte Klaus Iohannis de a participa mâine, 14 decembrie, la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază iniţiativă preşedintelui, dar o socoteşte prematură. ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei", potrivit unui comunicat al ALDE.

ALDE arată că abia după validarea Parlamentului se va vedea dacă există o majoritate sau nu. „Cum respectul faţă de proceduri este o condiţie obligatorie a calităţii regimului democratic, reprezentanţii ALDE vor răspunde cu maximă solicitudine invitaţiei preşedintelui României de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi constituirea unei majorităţi absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianţă de partide“, se mai arată în sursda citată. 

UPDATE Ce spune articolul 85 din Constituţie, în baza căruia preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la prima rundă de consultări şi pe care Dragnea l-a aprecit ca fiind greşit?

„Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament“, spuen articolul 85, care se referă la atribuţiiel preşedintelui. 

Dragnea ar fi preferat ca Iohannis să-l invite al Cotroceni în baza articolul 103, care descrie procedura de învestitură a Guvernului. 

„Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament“, spune articolul 103. 

Deci Iohannis a chemat partidele la consultări în baza unui articol care îi oferă atribuţia de a desemna candidatul la funcţia de premier. 

UPDATE Liviu Dragnea a anunţat, la ieşirea din sediul partidului, că nu va merge mâine la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis: Despre majorităţi nu se poate vorbi decât după ce ai intrat în Parlament. Mie mi se pare straniu că au fost invitate  la consultări partide care nu fac parte din actualul Parlament. Am discutat în partid această invitaţie, care a fost făcută în baza articolului 85 din Constituţie, nu în baza articolului 103.  Nu putem merge la aceste consultări. Noi vrem să respectăm cu stricteţe prevederile constituţionale. Nu mergem la consultări pentru a face exerciţii de imaginaţie. Cred că după ce fiecare deputat sau senator este validat, se pot face consultări şi vom merge la consultări cu toată deschiderea. Noi nu putem da curs acestei invitaţii bazate pe un articol greşit. Cum să mergem cu o propunere de premier în condiţiile în care parlamentarii nu sunt validaţi? Cine ştie, poate pleacă un parlamentar de la un partid la altul. Ca să fim foarte clari, nu putem onora această invitaţie făcută în baza unui articol care nu vorbeşte de consultări. 

Despre modificarea legii de funcţionare a Guvernului: O spun şi acum: noi nu avem de gând să iniţiem în Parlament modificarea legii 90. Noi nu am spus ceva în campanie de care să nu mă ţin de cuvânt. Nu ştiu dacă o va ataca Avocatul Poporului, dar mi se pare şi mie un articol neconstituţional acea interdicţie, dar asta e cu totul o altă discuţie. 

UPDATE După ce a apărut ştirea că liderul PSD i-a cerut premierului Dacian Cioloş să analizeze posibilitatea amânării unor reduceri de taxe prevăzute în Codul Fiscal, Liviu Dragnea şi-a anulat conferinţa de presă în care urma să anunţe dacă va merge mâine la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. 

Imediat după declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a organizat o videoconferinţă cu liderii din teritoriu pentu a formula un răspuns pentru preşedintele Klaus Iohannis. Mulţi dintre ei au venit la Bucureşti, la sediul PSD din Kiseleff.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru mâine, partidele la consultări pentru desemnarea unui premier. Înainte de alegeri, Liviu Dragnea a spus că nu va participa la consultări înainte de terminarea mandatului actualului Parlament, care mai funcţionează până în 19 decembrie.

„Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor care vor avea loc în zilele următoare, în afară de acest lucru, vreau să se ştie că mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea. Care continuare? Evident, de data această are de-a face cu formarea unui guvern. Dacă până la sfârşitul acestei săptămâni vom avea rezultatele finale, atunci este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament. Aceste lucruri vă vor fi comunicate în timp util“, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Practic, şeful statului confirmă că nu-l va numi pe Liviu Dragnea, condamnat penal în dosarul „Referendumul“, în fruntea Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite