Oficial. Tăriceanu a ieşit de la guvernare şi o acuză pe Dăncilă de blat cu Iohannis. „Încrederea mea a fost grav zdruncinată. Vrea racolarea membrilor noştri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Conducerea centrală a PSD se va reuni, luni, de urgenţă, într-o şedinţă de Comitet Executiv, de la ora 17.00. Întâlnirea are loc în contextul în care ALDE vrea să iasă de la guvernare şi să încheie o alianţă cu Pro România. Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta au discutat despre alianţa ALDE-ProRomânia. Miniştrii ALDE vor demisiona din Guvern mâine, iar Tăriceanu va demisiona din fruntea Senatului.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că ALDE iese de la guvernare, miniştrii săi vor demisiona, va renunţa la funcţia de preşedinte al Senatului, iar ALDE va face alianţă cu ProRomânia. 

Jurnalist: Ramona Mănescu rămâne în Guvern?

Tăriceanu: Miniştrii trebuie să demisioneze. Cei care nu vor face acest lucru vor suporta consecinţele, excluderea din partid. Dar nu am informaţii care să nu respecte această decizie. 

Doamna Dăncilă i-a invitat pe cei nemulţumiţi din ALDE să se alături guvernării. 

Am văzut apelul pe Facebook. E foarte amabilă doamnă Dăncilă. Face un apel la racolarea membrilor noştri şi ne califică pe ceilalţi drept laşi. Eu i-am propus să aibă curajul să vină în Palament cu restructurarea, nu are curajul. I-am spus să dea afară jumătate din secretarii de stat. Nu are curajul. 

Ce faceţi în cazul unei moţiuni de cenzură?

Ceea ce face un partid de Opoziţie. 

Există o înţelegere între doamna Dăncilă şi Klaus Iohannis?

Mi-a ridicat nişte semne de întrebare. Încrederea mea a fost grav zdruncinată de faptul că o serie de decizii pe care doamna Dăncilă le-a luat au fost luate fără consultarea mea, dar cu consultarea preşedintelui. 

UPDATE Conducerea ALDE a votat ieşirea de la guvernare. Pe ordinea de zi a şedinţei ALDE au fost problematica denunţării protocolului de colaborare cu PSD, ieşirea de la guvernare, susţinerea lui Mircea Diaconu la prezidenţiale şi o alianţă politică cu Pro România. 

UPDATE Potrivit unor surse politice Ramona Mănescu nu vrea să demisioneze de la Externe. Aceasta e singurul reprezentant al ALDE care nu nu respectă disciplina de partid. 

UPDATE Victor Ponta: Îl susţinem pe Mircea Diaconu pentru funcţia de preşedinte, e un candidat altfel. Un candidat independent poate fi o soluţie pentru ce România aşteaptă în această toamnă. Am susţinut ideea unui candidat unic al stângii, nu s-a putut. Mircea Diaconu are şanse să intre în turul doi, e un candidat al poporului, dacă mă uit la vecinii din Ucraina văd că e un model dorit de oameni. 

Dacă cei de la ALDE decid şi ei să-l susţină pe Mircea Diaconu, ceea ce e probabil, ar fi două partide care susţinem acelaşi candidat. Dacă ies de la guvernare, colaborarea noastră poate veni şi în zona parlamentară pentru formarea unui nou Guvern. De ce să faci moţiune de cenzură când Guvernul trebuie să vină în Parlament pentru restructurare? Cred că domnul Orban a încercat să o sprijine pe Viorica Dăncilă. PNL a făcut moţiuni doar de dragul presei.  

UPDATE Miniştrii ALDE vor demisiona mâine din Guvern. Posturile rămase vacanta vor fi ocupate în primă fază de interimari. Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu va demisiona din fruntea Senatului, susţin surse politice. 

UPDATE Victor Ponta: „Nu a fost nicio negociere cu ALDE. A fost o singură idee, să sprijinim un candiat. Eu cred că domnul Diaconu reprezintă un candidat altfel. Noi îl susţinem logistic. Sunt mulţi oameni care spuneau că nu votează Iohannis-Barna, dar nici pe Dăncilă. Azi discutăm doar la Pro România dacă ne punem candidat propriu sau dacă punem un candidat independent, adică Mircea Diaconu“, a declarat fostul premier. 

De asemenea, Ponta a criticat faptul că Dăncilă nu e de acord cu modificarea structurii Guvernului, trimiterea acasă a unor secretari de stat şi acceptarea condiţiilor Pro România. „Se doreşte un nou guvern restructurat, cu o nouă administraţie, cu predictibilitate în zona fiscală, cu lucruri serioase pe zona de fonduri europene“, a mai a declarat Ponta. 

UPDATE ora 12.30 Călin Popescu Tăriceanu discută cu Victor Ponta condiţiile alianţei dintre ALDE şi Pro România. De dimineaţă, Tăriceanu a avut o ultimă rundă de discuţii cu Viorica Dăncilă, însă rezultatul a fost un eşec. În acest moment, ALDE e cu un picior în afara guvernării. Cel mai senibil punct al negocierii dintre Ponta şi Triceanu e candidatura la prezidneţiale. Liderul ALDE nu pare dispus să renunţe, în timp ce Ponta insistă pentru Mircea Diaconu.

Victor Ponta i-a pus trei mari condiţii lui Călin Popescu Tăriceanu pentru alianţa ALDE-ProRomânia: să rupă coaliţia cu PSD, să demisioneze din fruntea Senatului şi să susţină candidatura lui Mircea Diaconu la prezidenţiale, susţin surse politice pentru Adevărul. Ca să împace contestatarii din propriul partid, printre care Mihai Tudose şi Daniel Constantin, Victor Ponta a renunţat să mai susţină candidatura lui Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite