Război în Parlament. Opoziţia spune că l-a dat jos pe Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor. „O victorie a democraţiei!” PSD neagă şi dă vina pe Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia a cerut, miercuri, revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a lui Liviu Dragnea, dar şi revocarea lui Florin Iordache din poziţia de vicepreşedinte. Iordache a refuzat însă să supună la vot solicitarea liberalilor, opoziţia acuzând că PSD-ALDE nu mai are majoritate. Marilen Pirtea a preluat şedinţa în calitate de vicepreşedinte şi a obţinut prin vot  demiterea lui Dragnea, ignorând PSD. Votul nu este însă validat.

Update: Lia Olguţa Vasilescu: Ce mi se pare mai îngrijorător e că s-a cerut revocarea a doi vicepreşedinţi PSD din Camera Deputaţilor. Ne întrebam de ce nu s-a cerut şi a doamnei Mihălcescu. Cealaltă problemă e că domnului Iordache i s-a solicitat de un deputat PNL să se ridice de pe scaun că şi-a făcut treaba şi să i-l dea la telefon pe domnul Iohannis. Domnul Neagu a fost, puteţi să îl întrebaţi pe el. Nu cred că se fac astfel de glume, e clar că sunt şi alte forţe în afara Parlamentului. Vă rog să îi întrebaţi pe amândoi. Ideea a fost „te rog frumos să te ridici de la prezidiu şi să preia şedinţa celălalt vicepreşedinte”. 

FOTO Mediafax

Olguta Vasilescu ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

UPDATE: Reacţia lui Florin Iordache, după ce Opoziţia a declarat că l-a revocat din funcţie pe Liviu Dragnea: Iordache: „A fost o zi tristă în Parlamentul României, din dorinţa de a schimba nişte persoane s-a mers prea departe. Toate lucrurile trebuie să respecte nişte norme minimale, Constituţie, regulament. Astăzi dimineaţă, datorită unui eveniment nedorit, colega noastră Carmen Moldovan a fost chemată la DNA. Astfel, Dragnea m-a împuternicit pe mine. Nimic ieşit din comun pentru că asta se face oricum prin rotaţie de către vicepreşedinţi. Am constatat astăzi încălcarea regulamentelor. Am întrebat liderii de grup, pe colegul meu Daniel Suciu, dacă a solicitat revocarea preşedintelui sau a vicepreşedinţilor. În aceste condiţii eu nu puteam introduce pe ordinea de zi, un proiect de hotărâre cu încălcarea regulamentului. Am spus că nu e nicio problemă, putem ajunge la revocare dar cu o singură condiţie, să se respecte regulamentul. Colegii din opoziţie au făcut în pauză o şedinţă de partid, au făcut un simulacru de vot, când am solicitat noi vot şi-au scos cartelele şi au plecat. Toate trebuie făcute cu respectarea regulamentului.

În acel moment, faptul că, colegii din opoziţie şi-au scos cartelele şi au părăsit sala, din cele trei grupuri parlamentare erau în sală 148 de colegi. Foarte mulţi colegi sunt în deplasări externe, foaret mulţi sunt cu doamna ministru la Bruxelles”

Contrazis de jurnalişti în privinţa numărului deputaţilor prezenţi, liderul de grup al PSD a recitificat:

Daniel Suciu: Erau mai puţini, într-adevăr, dar nu s-au pus pe lista de prezenţă. Nu, din contră, nu există colegi de la PSD care să nu asigure majoritatea. Eu sunt foarte curios să văd ce urmează, că au declarat aici foarte voioşi că suntem în situaţia de a nu avea preşedinte la Cameră.

UPDATE: Raluca Turcan a declarat că atât Liviu Dragnea, cât şi Florin Iordache sunt „revocaţi de drept“ din funcţiile pe care le au în conducerea Camerei Deputaţilor, cu toate că nu a fost dat votul final.

UPDATE 12.07. Florin Iordache declară că nu este cvorum şi închide şedinţa din nou. Parlamentarii PSD părăsesc plenul. 

Florin Iordache ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

FOTO Mediafax 

UPDATE 12.00. Şedinţa s-a reluat.  

Opoziţia spune că Liviu Dragnea este demis de la şefia Camerei Deputaţilor în urma votului cerut de Marilen Pirtea.

UPDATE „Un proiect poate fi discutat fără acord unanim, dacă acel proiect există pe ordinea de zi. Când nu există, trebuie acord unanim. De câte ori să explic că s-a modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor, votat inclusiv de Victor Ponta. Revocarea se poate face la solicitarea liderului de grup din care aparţine preşedintele Camerei Deputaţilor. Nu suntem în această situaţie“, a declarat Daniel Suciu, liderul de grup al PSD. 

Întrebat de ce nu permite să fie dat un vot pe speţa revocării lui Dragnea, Suciu a precizat: „Pentru că e neregulamentar. Nu vreau să creez un precedent.Ce se întâmplă azi e o ruşine. Plenul e luat ostatic de doamna Raluca Turcan şi ceilalţi“. 

Update: Victor Ponta: „Va fi o bătălie de mai lungă durată, vor mai veni colegi parlamentari şi la Pro România. La un moment dat vom reuşi să avem la Camera Deputaţilor un preşedinte care să existe (n.r.- aluzie la faptul că Liviu Dragnea nu a venit în şedinţa de plen şi nu conduce şedinţele). Dragnea stă închis în buncăr şi nici măcar nu vine să-şi susţină pct de vedere. Trimite nişte trupeţi“, a declarat liderul Pro România pe holul Parlamentului. 

UPDATE: Florin Iordache, PSD: Constat că liderii de grup nu au luat nicio decizie şi constat că este 11.30. În aceste condiţii, închid şedinţa. 

Marilen Pirtea nu mai pleacă de la tribună.

Marilen Pirtea supune votului colegilor să preia conducera şedinţei, deşi la conducerea şedinţei este încă Florin Iordache. „Nu am condus nici măcar o dată şedinţa de când sunt vicepreşedinte!” 

Iordache: Domnul Pirtea, ce număraţi dumneavoastră acolo? Vă invit să luaţi loc. Îl învit pe domnul Suciu, vă rog să anunţaţi

UPDATE: Parlamentarii PSD nu vor să supună la vot revocarea din funcţie a lui Liviu Dragnea. 

Raluca Turcan, PNL: Domnule vicepreşedinte Florin Iordache, vă solicit să răspundeţi de la acest microfon dacă există vreun articol în regulament care vă permite să conduceţi această şedinţă. Există posibilitatea să intrăm în grevă parlamentară dacă nu supuneţi la vot următoarele solicitări. Sunt făcute în baza regulamentului, e dreptul nostru de reprezentanţi ai acestei naţiuni să propune plenului Camerei să voteze anumite solicitări. Dacă aveţi la majoritate, supuneţi la vot! Dacă nu, înseamnă că deţineţi această conducere abuziv! Propunerile sunt: prelungirea programului de lucru cu o oră, sistarea dezbaterilor generale pe subiectul introducerii altor puncte pe ordinea de zi, să conducă această şedinţă vicepreşedintele Marilen Pirtea, vă solicit domnule Iordache să spuneţi dacă puteţi sau nu conduce această şedinţă.

Parlament - demitere Liviu Dragnea - declaraţii opoziţie - Dan Barna - Raluca Turcan - Eugen Tomac / FOTO Mediafax Foto / Andreea Alexandru / 5 dec 2018

Dan Barna, Raluca Turcan si Eugen Tomac FOTO Mediafax 

Tudor Benga, USR: Când nu v-a convenit ceva la ce făceam noi, aţi schimbat a doua zi regulamentul. Înţeleg că idea e să respecţi regulamentul, dar dumneavoastră îl schimbaţi peste noapte de fiecare dată. Ştiţi cum vă spune lumea pe stradă domnul Iordache? Ciordache! Toată lumea vă ştie de Ciordache! Dumneavoastră domnule Iordache sunteţi un laş, daţi-vă jos de pe scaunul ăla! 

Florin Iordache i-a tăiat microfonul deputatul USR până când îşi cere scuze pentru cuvinte. 

Varujan Vosganian, ALDE: Nu vreau să mă refer la activitatea domnului Dragnea. Înlocuirea unei persoane cu alta cu respectarea procedurilor regulamentare nu poate reprezenta o problemă de constituţionalitate. Constituţia subliniază că o astfel de decizie trebuie să respecte problema regulamentară, vă întreb, pentru ce toată această pledoarie iluzorie legată de CCR? Încă ceva, înainte de a vorbi aici, aş vrea să vedem cum s-a schimbat între timp regulamentul, pentru că în 2012 prevederile erau altele. Precedentul pe care îl invocaţi nu e temeinic pentru soluţionarea cazului în speţă pentru care regulamentul este clar.

Robert Turcescu, PMP: Domnul Iordache ne-a zis de nenumărate ori că plenul este suveran. Azi ne spuneţi că nu este. Vă dau o statistică, în luna iunie a acestui an, o statistică publică ne arăta că preşedintele Cdep domnul Liviu Dragnea absentase la mai mutl de jumătate dintre şedinţele camerei deputaţilor. Dacă aţi fi avut un angajat ca Dragnea îl dădeaţi acasă în secunda trei.

Marilen Pirtea, PNL: Ce public domnului Iordache să prezinte clar momentul de delegare a şedinţei din această zi.

Gigel Ştirbu, PNL :  Nu-l văd în această sală pe domnul Tudose, nu-l văd pe domnul Ciolacu, nu-i văd pe parlamentarii de la Olt, acum ştiu de ce nu supuneţi la vot, pentru că majoritatea dumneavoastră nu mai există!

Vâlceanu, PNL: PSD nu supune la vot pentru că are de fapt o mare teamă de psd-işti. Cât de simplu ar fi fost să supuneţi la vot, pentru că vă e frică tocmai de trădările dintre voi.

Daniel Suciu, PSD:  Încălcările Constituţiei sunt decise de către CCR, nu puteţi dumneavoastră să spuneţi ce este constituţional sau nu. Regulamentul Camerei are putere de lege. Ca să fie circul complet am depus şi eu cerere de revocare a domnului Pirtea ca să vedem cine Doamne mai poate conduce şedinţele de astăzi.

PSD şi-a mobilizat toţi parlamentarii în Camera Deputaţilor pentru a împiedica schimbarea lui Liviu Dragnea de la şefia acestui for. 

Liberalii au venit miercuri dimineaţă cu o solicitare de introducere pe ordinea de zi a unui proiect prin care se cere schimbarea lui Liviu Draganea, după ce acesta ar fi încălcat constituţia şi regulamentele interne ale Parlamentului. 

Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, s-a opus de mai multe ori solicitărilor PNL. „Dacă se opun trei lideri de grup, înseamnă nu că se poate pune pe ordinea de zi“, a precizat Iordache. Raluca Turcan a subliniat că e înregistrată şi o cerere prin care i se cere lui Iordache să nu conducă şedinţa. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite