Dragnea: Puţin probabil să mai continui în PSD după alegerile locale. Zgonea: PSD se îndreaptă spre prăpastie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PSD s-a reunit, luni, la sediul partidului, pentru a discuta situaţia internă după ce al doilea om din PSD, Valeriu Zgonea, i-a cerut public preşedintelui social-democraţilor, Liviu Dragnea, demisia din fruntea partidului. Solicitarea vine în urma condamnării lui Dragnea la doi ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE Dragnea, la finalul şedinţei PSD:   Eu nu i-am cerut lui Valeriu Zgonea să demisioneze din nicio funcţie. Pentru mine din acest moment şi pentru cea mai mare parte a partidului Valeriu Zgonea nu mai este o prioritate acum. Acum avem prioritate zero pregătirea candidaţilor, pregătirea campaniei electorale şi câştigarea alegerilor locale. Am văzut vineri domnul Zgonea se gândeşte până luni, astăzi face invitaţii  pentru a i se retrage sprijinul politic. Eu nu intenţionez să fac lucrul acesta pentru că vreau ca în aceste două zile toţi să se reconecteze la campanie. 

Întrebat dacă după alegerile locale va rămâne în funcţia de preşedinte al PSD, Liviu Dragnea a răspuns: ”Puţin probabil! Puţin probabil, dar sunt câteva obiective pe care mi le-am asumat  şi care mă interesează să se întâmple, anume modernizarea partidului, care e în plină desfăşurare – eu neavând stilul altor politicieni, care să facă din orice operaţiune spectacol mediatic, dar şi pregătirea unei noi generaţii de lideri în partid, care să preia partidul din 2017. De asemenea, câştigarea alegerilor locale şi parlamentare. Aceste două obiective sunt cele încă mă mai ţin active în poziţia asta”, a spus Dragnea.

Întebat dacă va demisiona din funcţie după alegeri, Dragnea a spus: ”Am spus că e puţin probabil să doresc să mai continui după alegerile locale. Puteţi să traduceţi din română în română cum doriţi. Eu am spus puţin probabil şi sunt foarte sincer”. 

„Împăratul e gol“

Valeriu Zgonea a continuat luni dimineaţă atacurile la liderul PSD, Liviu Dragnea, motivându-şi demersul ca pe lucru absolut necesar în condiţiile în care partidul ar avea de suferit la capitolul imagine în urma condamnării lui Dragnea la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“. 

”Astăzi împăratul este gol. PSD se îndreaptă cu paşi repezi şi cu ochi închişi către prăpastie. Este datoria mea să spun lucrurilor pe nume. Funcţia pe care mi-au dat-o colegii mei într-un Congres mă obligă să blochez moartea partidului sub povara poblemelor unor lideri. Este datoria mea să spun ceea ce cred şi ceea ce simt. Nimeni nu mă poate opri din această credinţă pe care o am de peste 20 de ani. Pe de altă parte eu am venit şi nu m-am  ales singur în funcţia de preşedinte executiv sau preşedinte al Camerei Deputaţilor. Am fost ales într-un Congres şi  în grupul parlamentar şi după în plenul Camerei”, a declarat Valeriu Zgonea, înainte de şedinţa BPN al PSD.  Zgonea a spus din nou că este nevoie de un nou lider al partidului care să câştige alegerile locale pentru că nu pot fi lăsaţi candidaţii ”sub povara liderilor săi”.

”Viaţa merge înainte.(..) Cred că sunt suficienţi de mulţi oameni cinstiţi şi corecţi care ar pot să asigure o conducer interimară. Nu trebuie să îi lăsăm astăzi pe cei care candidează sub povara  problemelor liderilor săi. Este datoria noastră ca PSD modern, dacă nu vrem să rămânem un partid cu o singură voce: laude conductărorului iubit. Dacă opinia mea nu corespunde cu opinia  sutelor de mii de membri (…) atunci cei care mi-au dat această funcţie trebuie să decidă că această funcţie corespunde principiilor şi valorilor social-democrate”, amai spus preşedintele executiv al PSD.

Întrebat dacă el ar putea prelua conducerea PSD în eventualitatea unei demisii a lui Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns: ”Îmi cunosc limitele”. ”Sunt un membru şi rămân un membru fidel. Dacă voi fi demis, dacă mi se retrage sprijinul, mă supun deciziilor lor. Tot ei sunt cei care au decis să fiu preşedinte executiv sau preşedintele Camerei Deputaţilor”, a mai spus Zgonea.

Întrebat înainte de şedinţă dacă va propune excluderea sau suspendarea lui Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea a evitat un răspuns clar. „Toate astea le discutăm miercuri (n.r.-l la Comitetul Executiv Naţional)“.

Rebeliune în PSD după condamnarea lui Dragnea

Armata social-democrată a strâns rândurile în jurul lui Liviu Dragnea în urma condamnării, mai puţin Valeriu Zgonea, omul numărul doi în partid, care i-a cerut demisia liderului PSD. Personal, Dragnea l-a persiflat pe Zgonea, însă oamenii săi de încredere l-au acuzat pe liderul Camerei Deputaţilor că e securist şi mason.

Imediat după ce Liviu Dragnea a primit sentinţa de doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“, conducerea PSD s-a strâns la sediul partidului pentru a-şi arăta susţinerea faţă de preşedintele-condamnat. Potrivit unor surse din PSD, nici măcar n-a fost nevoie ca Dragnea să ridice problema condamnării sale, căci Codrin Ştefănescu, sercretarul general adjunct al PSD, l-a asigurat că nimeni nu-i cere demisia. Ba dimpotrivă. „Codrin a spus că trebuie să rămână în continuare în fruntea partidului, că e o condamnare politică şi nu e cazul să facem Congres. Au fost şi unii care n-au fost de acord cu această poziţie, dar asta pentru că le e Codrin antipatic, nu pentru că au ceva cu Dragnea. Singurul care i-a fost ostil lui Liviu a fost Valeriu Zgonea“, a povestit, pentru „Adevărul“, unul dintre liderii PSD prezent la discuţii.

Alte surse din PSD susţin că ostilitate e prea mult spus. „Zgonea nu i-a cerut demisia lui Dragnea, ci a întrebat cât are de pierdut partidul de pe seama acestei condamnări. Ştiţi cum vorbeşte el încâlcit. Dar pe fondul tensiunii din partid, sigur că a părut ca o poziţie ostilă. Aş spune, mai degrabă, că atitudinea sa a fost ostilă. Vorbea de parcă Dragnea ar fi fost condamnat cu executare şi trebuia să fie ridicat de mascaţi. Evident că a fost taxat de colegi“, susţin sursele citate. Din nou, cel mai vehement a fost Codrin Ştefănescu, cel care încearcă să-i intre pe sub piele lui Liviu Dragnea, după ce liderul PSD îl marginalizase în ultima vreme, ca urmare a scandalului de la Sectorul 5, unde Codrin Ştefănescu îi ţinuse partea lui Cristian Rizea.

„Nici nu mai contează dacă Zgonea demisionează“

La finalul şedinţei, Valeriu Zgonea a avut o scurtă discuţie privată cu Liviu Dragnea. „Eu i-am spus, pentru că nu sunt copil, că, dincolo de interesele personale, avem o datorie uriaşă faţă de acest partid“, i-a transmis Dragnea. În urma acestui răspuns, Zgonea a ameninţat că îşi va demisia din funcţia de preşedinte-executiv al PSD. Imediat după şedinţa PSD, un lider social-democrat spunea, pentru „Adevărul“: „ Dacă tot e aşa bărbat, Zgonea să demisioneze şi din fruntea Camerei Deputaţilor, să simtă ce înseamnă să nu mai ai putere. Zgonea să se mai gândească la un lucru: la toamnă, la parlamentare, va avea nevoie de voturile Olguţei Vasilescu, pe care nu o mai susţine acum, pentru că, vezi-Doamne!, are problem penale. O să se gândească la asta peste weekend şi veţi vedea că luni nu va mai fi aşa zmeu“.

Numai că Zgonea nu s-a răzgândit.  Duminică la amiază a postat un mesaj pe Facebook în care i-a cerut oficial demisia lui Liviu Dragnea.  „PSD e un partid de oameni oneşti şi serioşi, care nu merită să ducă povara unei imagini afectate de problemele unor lideri, indiferent cine sunt aceştia “, sună o parte a mesajului scris de Zgonea. Seara, la Antena 3, Liviu Dragnea i-a răspuns: „Ca om, m-am gândit să demisionez. Tentaţia e să te duci, să te retragi şi să-ţi vezi de viaţă. Dacă vineri anunţam că îmi dau demisia, începea o luptă pentru putere în PSD cu efect devastator. Intenţia mea este să conduc acest partid pentru a câştiga alegerile. Vali Zgonea a început să fie perceput în partid ca un om care nu are aceeaşi agendă cu cea a partidului. Nici nu mai contează dacă Zgonea îşi dă demisia. Pentru tot partidul, el este descalificat“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite