Zgonea a fost exclus din PSD în unanimitate: În loc să plece Dragnea, plec eu. Inchiziţie. Dragnea: Am vrut să arăt că PSD nu stă doar în Mihai Viteazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) a decis, miercuri, excluderea lui Valeriu Zgonea din PSD. Înainte de începerea şedinţei liderul social-democrat Liviu Dragnea a declarat că nu mai poate face echipă împreună cu numărul doi din PSD. La finalul reuniunii PSD, Zgonea a catalogat decizia colegilor săi drept una injustă.

Valeriu Zgonea, omul doi în PSD până miercurii, a fost exclus din partid pentru că a îndrăznit să-i sugereze lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate, ca urmare a condamnării sale în dosarul “Referendumul”. Social-democraţii au avut nevoie doar de acordul lui Liviu Dragnea pentru a porni linşajul la adresa lui Valeriu Zgonea, devenit un duşman al partidului pentru că se opunea deblocării celor 20 de proiecte de modificare a legislaţiei penale, multe dintre ele în favoarea corupţilor. Înainte de şedinţa formală a PSD, cei mai importanţi lideri s-au reunit în biroul lui Marian Neacşu, secretarul general al PSD, unde s-a luat, de altfel, decizia de a-l executa pe Zgonea. „Îl zdrobim”, a spus un lider PSD, prezent la şedinţa informală, care a durat aproape trei ore. Ulterior, de faţă cu Zgonea, s-a pus în scenă întreaga regie. Mai întâi, Liviu Dragnea a cerut să fie reconfirmat în funcţia de preşedinte al PSD, urmând ca sala să ceară un vot şi pentru excluderea lui Valeriu Zgonea din PSD. Cei care au cerut ca Zgonea să fie dat afară din partid au fost: deputatul Cătălin Rădulescu, condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, Olguţa Vasilescu, urmărită penal pentru luare de mită, şi Paul Stănescu, preşedintele PSD Olt.

Dragnea preia modelul Victor Ponta
Fără excepţie, toţi social-democraţii au fost de acord ca Zgonea să-şi piardă calitatea de membru al PSD şi să îi fie retras sprijinul politic de la şefia Camerei Deputaţilor. Asemenea lui Victor Ponta, care i-a dat afară, fără să clipească, pe Mircea Geoană şi pe Marian Vanghelie, Liviu Dragnea l-a executat pe Valeriu Zgonea pentru îndrăzneala de a i se împotrivi.

„Astăzi am asistat la o decizie profund nedreaptă. Mi-am amintit de Inchiziţie. Delictul de opinie a devenit ce aţi aflat astăzi. În loc să plece el, plec eu. Aceasta eate decizia lor. Aşa este în PSD acum: scapă cine poate”, a comentat  Valeriu Zgonea. Fostul lider PSD a comparat situaţia din PSD cu un documentar cu antilope şi crocodili. “Mă uitam aseară la un documentar despre antilope. În procesul lor de căutau să ajungă acolo unde vor, să treacă peste un râu. Iar masculul alpha sare în râu şi fără să gândeasca, fără să simtă ce se poate întâmpla, ele toate sar după mascul. Singura problemă este că acel râu este renumit ca fiind unul cu crocodili”, a mai spus Zgonea.

În replică, Liviu Dragnea i-a răspuns tot cu o metaforă. „Înţeleg că astăzi antilopele l-au mâncat pe crocodili”, a spus liderul PSD. „Nu voiam să se ajungă aici. Înainte de şedinţă am avut o discuţie cu o mare parte a membrilor Comitetului, eu îndemnându-i la o soluţie moderată. Poziţia a fost destul de tranşantă.Nu am vrut să influenţez în niciun fel. Am luat act de decize”, a încercat Dragnea să se spele pe mâini. Cu toate astea, liderul PSD l-a ironizat pe Valeriu Zgonea. „Am vrut să transmit acest mesaj, că PSD nu stătea doar în Mihai Viteazul“, a mai spus preşedintele PSD.

Pentru a elimina orice fel de opoziţie pe care ar putea să o aibă datorită greutăţii funcţiei, Liviu Dragnea va lăsa vacantă funcţia de preşedinte executiv al PSD, poziţie din care a ajuns preşedintele PSD, după demisia lui Victor Ponta.
 

Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Dragnea îl vrea pe Iordache în locul lui Zgonea

După Paşte, social-democraţii vor demara şi procedura de revocare a lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Potrivit unor surse de la vârful PSD, principala variantă luată în calcul de Liviu Dragnea este deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor şi unul din cei mai de încredere oameni ai lui Dragnea.

Deşi numele fostului premier Victor Ponta a fost vehiculat de mai mulţi social-democraţi pentru a prelua funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor după revocarea lui Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea nu ia în calcul promovarea lui Ponta în poziţia de al treilea om în stat, de unde ar putea deveni o ameninţare pentru el. Potrivit unor surse parlamentare, şi fostul ministru Rovana Plumb ar ţinti şefia Camerei Depuaţilor, însă depinde de voinţa lui Liviu Dragnea. Demiterea lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor se face la propunerea grupului parlamentar al PSD, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Alături de PSD, vor vota deputaţii UNPR şi ALDE, care nu sunt de accord cu Zgonea.
 

Valeriu Zgonea FOTO Mediafax 

Valeriu Zgonea FOTO Mediafax

 Preşedintele Ion Iliescu a adresat un mesaj înainte de şedinţa PSD, în care cere ca Liviu Dragnea să rămână în fruntea partidului, dar nici Valeriu Zgonea să nu fie exclus din PSD.

„Dragi prieteni, membri ai Comitetului Executiv Naţional

Mă adresez dumneavoastră într-un moment pe care îl consider delicat pentru partid. Consideraţi acest mesaj drept expresia îngrijorării mele, îngrijorare determinată de evoluţiile la vârful partidului. Esenţa acestui mesaj este un apel la unitate şi continuitate în PSD. Să nu repetăm greşeli ale trecutului, care ne-au costat.

Înainte de orice, partidul are responsabilităţi atât faţă de membrii şi simpatizanţii săi, de oamenii de stânga din România, cât şi faţă de toţi cetăţenii.

Trebuie să-şi facă datoria, nu să se piardă în lupte pentru putere, care nu au nicio miză pentru români.

Ştiţi foarte bine că nu sunt adeptul excluderilor şi al altor măsuri de forţă. Ele ne-au făcut mult rău. Dacă apelăm şi acum la aşa ceva, nu vom rezolva nimic.

Reamintesc faptul că şi preşedintele partidului, şi preşedintele său executiv au fost aleşi de membrii de partid, respectiv de delegaţii la Congres, pentru ceea ce au făcut pentru partid. Domnul Liviu Dragnea a dat măsura capacităţilor sale de organizator în anii care s-au scurs de la venirea sa în partid. I-am transmis, vineri, după anunţarea sentinţei, faptul că am considerat şi consider lipsită de sens condamnarea sa. Domnul Valeriu Zgonea a venit în PSD în anii în care eram în opoziţie, în urmă cu două decenii, şi îmi amintesc de entuziasmul cu care îşi asuma răspunderi şi lucra în folosul partidului.

Nu este de folos nimănui conflictul acesta. PSD trebuie să se concentreze pe campania pentru alegerile locale, unde avem ceva de demonstrat: că suntem partidul cu un program coerent de guvernare locală, pentru prosperitatea comunităţilor locale. Este timp, după alegeri, pentru o analiză aprofundată a situaţiei din partid.

Închei reiterând apelul meu la calm şi la responsabilitate.

Ion Iliescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite