Şedinţă PSD. Dragnea: Li s-a cerut miniştrilor să prezinte o evaluare a secretarilor de stat. Sunt 135.  Poate toţi sunt buni, poate nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD s-au reunit, vineri, în Comitetul Executiv al partidului, la Suceviţa. În cadrul acestuia s-a discutat despre activitatea miniştrilor din Guvernul Tudose, aceştia fiind puşi de liderul PSD, Liviu Dragnea, ca într-o săptămână sau două să aibă o evaluare a secretarilor de stat, în condiţiile în care în prezent acest Cabinet are nu mai puţin de 135 de secretari de stat.

UPDATE Liviu Dragnea, după şedinţa CExN: Pe partea de Educaţie am vorbit despre Legea educaţiei şi manualele.La Legea educaţiei despre obligativitatea punerii de acord a ofertei educaţionale cu necesarul din economie, necesarul pe c are îl solicită mediul de afaceri.  Eu i-am rugat şi pe colegii din Guvern si Parlament să aibă 2 abordări. Sunt chestiuni punctuale care pot fi abordate mai repede şi sunt aspecte care pot avea o dezbatere mai lungă.  S-a discutat mult despre varianta cu manual unic sau alternativ. părererile sunt pro şi contra. Şi aici trebuie să fie o discuţie cu mediul academic, profesori, părinţi, elevi.  Sunt susţineri pentru manualul unic, dar şi pentru manualul alternativ.  Să se rezolve odată această problemă tradiţională. Când începe şcoala nu sunt manuale. 

S-a discutat şi depre taberele şcolare. Uitaţi-vă cum arată. parcă a trecut Irma pe aici.Trebuie rezolvată problema lor. 

Am vorbit şi de reducerea taxelor nefiscale. E aproape finalizat conceptul. Am cerut un exemplu. Nu ştiu dacă aţi auzit că în România e taxă pe horă. De 1.000 de lei. Dacă cineva organizează un eveniment şi face o horă, plăteşte 1.000 de lei.

În agricultură, până la sfârşitul anului se finalizează Codul agriculturii, pe modelul Codului administrativ. S-a discutat şi despre ANRE. De acolo am aflat că odată ce s-a anunţat Comisia de anchetă s-a mai anunţat creşterea la energia electrică şi gaze. Am o hartă de la Eurostat cu nivelul de pierderi ale distribuitorului de energie în alte ţări. În Olanda - 4%, Germania - 5%. În România e 17%, cel mai mare nivel. Acum, să vedem de ce se ajunge la un astfel de nivel de pierdere al operatorilor economici şi cum cel de la ANRE acceptă aceste pierderi nejustificate. 

Am vorbit şi de Legea minelor care e în curs de finalizare la MInisterul Energiei. Programul de valorificare al resurselor minerale va fi finalizat până la sfârşitul anului. 

Li s-a cerut miniştrilor să prezinte într-o săptămâna, maxim 2, o evaluare a secretarilor de stat. Sunt 135 de secretari de stat. Poate toţi sunt buni, poate toţi nu sunt buni. Cred că săptămâna viitoare se va înfiinţa Casa Română de Comerţ.

În ceea ce priveşte lucrările la comisii şi grup, ne-am înţeles că trebuie să se discute în mod civilizat şi în grup şi la partid proiectele guvernamentale. Nu suntem disupuşi să mai acceptăm proiecte personale, proiecte de imagine. 

Reporter: S-a discutat despre Legea pensiilor?

Liviu Dragnea: Da, s-a discutat despre Legea pensiilor. Ne trebuie acum evaluarea financiară. Când vom ieşi cu ea, vă dăm răspunsurile la toate întrebările. Oricum, Legea pensiilor va fi gata curând. Punctul de pensie va evolua aşa cum am spus în programul de guvernare. 

Reporter: Legea pentru Fondul Suveran de Investiţii?

Liviu Dragnea: E gata. A fost trimisă la Eurostat pentru un punct de vedere. 

Reporter: Ce faceţi cu legile Justiţiei?

Liviu Dragnea: CSM a dat un aviz negativ. Total, înţeleg. În schimb, am văzut că o parte din beneficiarii legii, priviţi de lege, că au alt punct de vedere. Mă refer la magistraţi, la UNJR. Nu cred că poziţia preşedintelui Iohannis e poziţia corectă. Nu cred că legile trebuie îngropate. Dacă tot discutăm de majorităţi...cred că şi majoritatea din Parlament are posibilitatea să pornească dezbateri serioase pe aceste proiecte de legi  

UPDATE Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au ajuns la şedinţa PSD. Liderul social-democrat a precizat că la sfârşitul şedinţei va ieşi într-o conferinţă de presă pentru a vorbi despre subiectele discutate de conducerea PSD.


Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că evaluarea Guvernului va fi prezentată în Comitetul Executiv Naţional din 29 septembrie, dar nu se va pune problema vreunei remanieri.

„Evaluarea va fi prezentată, vom discuta pe ea, dar nu există la ora asta şi nu va exista, nu se va pune problema vreunei remanieri în Guvern", a declarat Dragnea luni, la finalul şedinţei BPN al PSD.

Preşedintele PSD a spus că printre priorităţi se numără mai multe legi importante. „La CExN o să finalizăm cred o lege importantă pe care o avem prevăzută în programul de guvernare, solicitată şi aşteptată de mediul economic — dacă la o societate comercială a fost cerut un document de o instituţie a statului să nu mai vină altă instituţie a statului să ceară acelaşi document şi să meargă la cealaltă instituţie a statului să-l ia de acolo. Sperăm să ne prezinte domnul Tudorel Toader calendarul cu legile justiţiei", a mai spus liderul PSD.

Comitetul Executiv al partidului va discuta şi despre votul de marţi din Comisia de buget de la Senat, al cărei preşedinte este Eugen Teodorovici.

„Nu am avut această onoare (de a discuta cu Eugen Teodorovici — n.r.). Probabil că o să o am, dar în legătură cu acel vot o să avem o discuţie şi în Comitetul Executiv de la sfârşitul acestei săptămâni şi săptămâna viitoare în grup. Trebuie să facem un efort să ne aducem toţi aminte că această majoritate parlamentară este constituită ca să susţină un guvern, nu să îl blocheze. Este foarte simplu, foarte uşor să se facă exerciţii de imagine, să se critice Guvernul, miniştri, măsuri guvernamentale, dar este un program de guvernare care trebuie pus în practică şi asta este una dintre principalele atribuţii parlamentare. Nu vorbim de sancţiuni deocamdată, vreau să vorbim despre atitudini, că poate unii nu mai înţelegem ce atitudine să avem. Eu cred că la domnul Teodorovici este o altă problemă, dumnealui a venit astă-primăvară, mi-a zis că ar vrea să fie preşedintele Comisiei economice şi eu am rugat colegii din Senat să îl propună, să îl susţină ca preşedinte al comisiei şi probabil din cauza acestei funcţii are aceste atitudini. Adică e o funcţie care poate să îl tulbure foarte mult, la asta mă refeream“, a precizat Dragnea miercuri, la Palatul Parlamentului.

Dragnea a susţinut că este „o prostie" amendamentul adoptat de Comisia pentru buget de la Senat prin care măsura split TVA să fie obligatorie doar pentru companiile care au contracte cu statul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite