Şedinţa de plen a Senatului, suspendată din lipsă de cvorum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Senatului FOTO Mediafax
Plenul Senatului FOTO Mediafax

Senatul nu a putut lucra, marţi, în şedinţă de plen, din lipsă de cvorum, după ce preşedintele de şedinţă a făcut apel de două ori la colegi să vină în sală, şi şedinţa de plen de miercuri fiind de asemenea anulată şi înlocuită cu lucru în comisiile de specialitate.

După ce au revenit, pe 15 aprilie, din vacanţa de Paşte, în care au fost liberi aproape trei săptămâni, senatorii urmau să recupereze zilele pierdute în această perioadă cu câte trei zile de şedinţe de plen pe săptămână, în zilele de luni, marţi şi miercuri, pentru a finaliza toate proiectele de lege restante.

Cu toate acestea, luni, în şedinţa Biroului Permanent s-a decis ca miercuri să nu mai aibă loc şedinţă de plen, ci doar lucrări în comisiile permanente.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) explica care e motivul acestei decizii: ”nu sunt suficiente rapoarte de specialitate finalizate de comisii, pentru a susţine o şedinţă obişnuită de plen”.

”Este de aşteptat ca dezbaterile din plen asupra proiectelor care au rapoartele depuse de comisiile de specialitate la Biroul Permanent să epuizeze toate punctele de pe ordinea de zi chiar de marţi. Activitatea de la comisiile permanente, de miercuri, va duce la finalizarea rapoartelor pentru mai multe proiecte de legi, astfel încât să poată fi introduse pe ordinea de zi a lucrărilor din plen într-o şedinţă ulterioară”, spunea Dumitrescu, după şedinţa Biroului Permanent.

Pe ordinea de zi a şedinţei de plen de marţi se aflau 18 proiecte de lege organice.

Convocaţi la ora 15.00, senatorii nu au reuşit să înceapă şedinţa de plen. Programul de lucru s-a votat cu 75 de voturi ”pentru”, o abţinere şi un vot împotrivă.

Preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru a cerut de mai multe ori ca toţi senatorii să vină de pe hol, din birouri sau de la bufetul Senatului.

”Suntem la limită cu cvorumul, o să facem un vot de control”, a spus el. În urma votului electronic, s-au înregistrat 69 de voturi pentru şi 9 împotrivă.

Senatorul PNL Tudor Barbu a ţinut să explice, de la tribună, că în dreapta sălii, unde ar trebui să se asigure covrumul, de către actuala majoritatea parlamentară, este ”o absenţă nepermis de mare, procentual”.

Şedinţa de plen a fost suspendată pentru 5 minute, pentru a permite senatorilor să ajungă la lucru, în plen. După reluarea lucrărilor, s-a verificat din nou prezenţa, nu înainte ca Ioan Chelaru să ceară colegilor aflaţi ”la cafea” să vină la şedinţă.

La vot, s-au înregistrat şi mai puţini senatori, respectiv 59. ”Din păcate, va trebui să închid şedinţa din lipsă de cvorum. Ne vedem luni, în şedinţă de plen”, a spus Chelaru, anunţând suspendarea lucrărilor în plen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite