Guvernul a adoptat rectificarea bugetară. Dăncilă: Ne-am îndeplinit obligaţia de a cere avizul CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că soluţia aleasă de Guvern este să meargă mai departe cu rectificarea bugetară. Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a confirmat că executivul a adoptat rectificarea.

UPDATE 15.55 Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, miercuri, că Guvernul a adoptat rectificarea bugetară. 

Teodorovici a mai spus că, având în vedere că premierul Viorica Dăncilă se va afla joi în vizită în Spania, la întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis vor merge el şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

El a menţionat că bugetele structurilor din CSAT au rectificare negativă, dar nu există niciun impediment ca ceea ce au angajat să fie dus la bun sfârşit. ”Orice cheltuială pe care o au în vedere până la final de an va fi asigurată, dar nivelul execuţiei la 7 luni arată sunt sume neutilizate, iar un management corect şi modern spune foarte clar că nu ai de ce să ţii banii într-o zonă în care nu se cheltuie”, a adăugat Teodorovici.

El a precizat că ministrul tudorel Toader a exprimat un punct de vedere privind legalitatea rectificării bugetare în absenţa avizului CSAT, bazându-se pe trei decizii ale CCR din anul 2011, care stipulează că un aviz este obligatoriu de solicitat dar nu trebuie să îl aştepţi.

”Se spune în cele trei decizii că împiedicarea unui aviz constituie o înţelegere greşită a rolului său legal şi constituţional, fără a fi afectată constituţionalitatea legii asupra căreia a fost cerut avizul”, a adăugat ministrul.

”Mâine, la întâlnirea de la Cotroceni, vom prezenta răspunsurile la întrebările pe care domnul preşedinte le are, pe care le putea obţine şi în şedinţa CSAT de ieri. Noi am fost deschişi, am prezentat toate argumentele, toate elementele care stau la baza unei astfel de decizii, dar din păcate invocarea unei prevederi care nu există în legislaţia de astăzi a făcut ca şedinţa de ieri de CSAT să nu se mai ţină. Probabil că este o continuare a discuţiei de ieri”, a mai spus Eugen Teodorovici.

UPDATE Guvernul a decis să adopte rectificarea bugetară, precizând că şi-a îndeplinit obligaţia de a cere avizul CSAT, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.

„Soluţia aleasă de Guvern este să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare. Ne-am îndeplinit obligaţia de a cere avizul CSAT. Ne îndeplinim obligaţia de a asigura continuitatea în finanţare”, a spus Dăncilă.

Premierul a susţinut că sunt asigurate fondurile necesare pentru funcţionarea tuturor instituţiilor statului.

„Oamenii au nevoie de investiţii, de medicamente, de pensii şi salarii achitate la timp. Fermierii afectaţi de virusul pestei porcine au nevoie de sprijin financiar, iar agricultorii au nevoie de banii din subvenţii la timp pentru a putea începe lucrările”, a adăugat Dăncilă.

Ea a mai spus că, până la un punct, poate înţelege nemulţumirea preşedintelui legată de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit şi a dat asigurări că „nicio instituţie a statului nu va rămâne fără bani pentru funcţionare”.

De asemenea, Viorica Dăncilă a cerut desecretizarea stenogramei şedinţei CSAT de marţi.

”Am primit cu uimire declaraţia de ieri a preşedintelui şi consider că, pentru a nu exista niciun dubiu în legătură cu motivele pentru care a fost suspendată şedinţa CSAT, este nevoie ca stenogramele acestei şedinţe să fie desecretizate”, a subliniat premierul.

ŞTIREA INIŢIALĂ 

Guvernul se întruneşte miercuri în şedinţă, unde ar urma să fie găsită o soluţie privind rectificarea bugetară, după ce preşedintele Klaus Iohannis a suspendat şedinţa de marţi a Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), afirmând că nu s-a putut obţine consens pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetare şi cerând Cabinetului Dăncilă să vină cu un nou proiect.

Conform anunţului Guvernului, şedinţa Cabinetului Dăncilă ar urma să aibă loc de la ora 13.00.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu s-a putut obţine consens în CSAT pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionaleşi, prin urmare, întrucât consideră că este necesară rectificarea bugetară, a suspendat şedinţa Consiliului, pentru a da timp Guvernului să elaboreze un nou proiect. 

Preşedintele a explicat, într-o declaraţie de presă la Cotroceni, că, având în vedere faptul că este vorba despre o rectificare pozitivă, este inexplicabilă tăierea bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale.

Klaus Iohannis a precizat că şefii respectivelor instituţii au precizat că, în aceste condiţii, nu pot fi îndeplinite obiectivele stabilite tot de CSAT.

Prin urmare, nu s-a putut obţine consensul necesar avizului CSAT, a anunţat preşedintele, precizând că, în aceste condiţii, a decis suspendarea şedinţei, pentru ca Guvernul să elaboreze un nou proiect de rectificare şi să reia discuţiile cu instituţiile vizate.

Şeful statului a subliniat că nu este admisibil să fie pusă în dificultate securitatea României, în condiţiile în care rectificarea este una puternic pozitivă şi nu există niciun fel de motivaţie pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securităţii naţionale. ”România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine, aceste lucruri le avem pentru că avem instituţii, avem servicii performante, care garantează românilor această securitate, ea nu trebuie şi nu poate fi diminuată pentru nişte considerente de politică măruntă”, a afirmat Klaus Iohannis.

La scurt timp, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a participat la şedinţa CSAT, a susţinut o conferinţă de presă în care spus că suspendarea şedinţei CSAT nu este prevăzută în lege şi a cerut desecretizarea stenogramei pentru a vedea care a fost punctul de vedere al fiecărei structuri membre.

”Din ce s-a discutat în şedinţă, pe bugetul fiecărei structuri membre a CSAT, opiniile celor prezenţi diferă total faţă de concluzia pe care domnul preşedinte a exprimat-o public. Cred că este obligatoriu şi de bun simţ să cerem desecretizarea stenogramei şedinţei CSAT pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere pentru fiecare structură membră în parte. Este un lucru normal şi oferă transparenţă faţă de cetăţean”, a spus ministrul.

De asemenea, Teodorovici a afirmat că întârzierea aprobării rectificării creează efecte negative în economie, putând apărea blocaje şi întârzieri în acordarea de salarii în sectorul bugetar, în derularea investiţiilor, în sănătate şi în acordarea de compensaţii pentru cei afectaţi de pesta porcină.

”În cazul neaprobării rectificării, luna septembrie rămâne neacoperită pe partea de salarii pentru o serie de entităţi la nivel public. (...) Dacă se menţine un astfel de blocaj va fi afectată partea de investiţii, atât la nivel central, cât şi local. La nivel local sunt multe proiecte de investiţii care sunt în curs de derulare şi care pot întâmpina dificultăţi: drumuri judeţene, comunale, şcoli (...). De asemenea, efectele neplăcute ale pestei porcine. Aici, sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare bugetară pentru ca cei care au avut de suferit să primească o compensaţie”, a spus Teodorovici.

El a mai avertizat că pot apărea blocaje în agricultură şi în sănătate.

Liderii coaliţiei, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au avut o discuţie telefonică cu premierul Viorica Dăncilă despre rectificarea bugetară, urmare a situaţiei din CSAT, iar liderul PSD ar fi insistat pe ideea găsirii unei soluţii în şedinţa de miercuri a Guvernului, astfel încât să fie făcută rectificarea bugetară, declarau pentru News.ro surse politice. Ulterior, liderul PSD, Liviu Dragnea, a mers la Palatul Victoria pentru o întâlnire cu Dăncilă şi cu mai mulţi miniştri, discuţiile încheindu-se după aproximativ o oră.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la România TV, că Guvernul nu va face o nouă propunere de rectificare bugetară, întrucât au fost programate plăţi "necesare şi urgente", iar avizul CSAT este unul consultativ. Vasilescu a menţionat că decizia va aparţine juriştilor, care discută pentru a vedea cum se poate ieşi din acest "impas".

Ea a mai spus că Guvernul nu putea să prevadă inundaţiile din primăvară, pentru care a fost nevoie de bani, iar acum este necesară suplimentarea fondurilor pentru a se plăti despăgubiri pentru cei afectaţi de pesta porcină africană.

Întrebată dacă se va face o nouă propunere de rectificare bugetară, Vasilescu a afirmat: "Nu există aşa ceva, să facem o nouă rectificare bugetară, nu există, pentru că am programat toate aceste plăţi care sunt necesare şi urgente. Facem acum o nouă rectificare? Ne trimite acasă ca pe şcolari, duceţi-vă şi refaceţi-vă temele şi veniţi la mine şi lăsaţi-mi banii de la serviciile secrete şi de la Administraţia Prezidenţială în pace? Nu înţelege că nu e şeful Guvernului, are alte atribuţii, iar acel aviz e consultativ. Foarte bine, nu s-au înţeles în CSAT, ieşea aviz negativ şi mâine puteam să facem rectificarea bugetară".

Ministrul Muncii a spus că se aşteaptă ca juriştii să se pronunţe pentru a vedea care este ieşirea din acest "impas".

"Aşteptăm ca juriştii să se pronunţe (...) noi nu putem să renunţăm la ceea ce ne-am propus să facem în această rectificare bugetară. Este o decizie pe care o vor lua juriştii, ştiu că la ora actuală se discută ca să vedem cum ieşim din acest impas", a spus Vasilescu.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării  s-a întrunit marţi după ce Guvernul i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis convocarea în regim de urgenţă pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Guvernul l-a acuzat pe Iohannis că blochează adoptarea primei rectificări bugetare, fiind afectate economia şi drepturi fundamentale ale românilor. În replică, şeful statului a spus că este "o nouă minciună a PSD şi a Guvernului incompetent Dăncilă”, arătând că rectificarea bugetară se poate face în orice domeniu fără niciun aviz de la CSAT, cu excepţia zonei de securitate naţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite