Sorin Grindeanu este noul premier propus de PSD. Dragnea: Nu am renunţat la ideea de a fi eu premier, vă spun foarte cinstit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Grindeanu, preşedintele CJ Timiş, este noua propunere a PSD pentru postul de premier, a anunţat Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Naţional Executiv. Liviu Dragnea nu renunţă totuşi la ideea de deveni el premier.

Cine este Sorin Grindeanu, noua propunerea de premier a PSD

UPDATE Tăriceanu şi Constantin, reacţii după propunerea PSD 

Daniel Constantin, copreşedinte ALDE: „Vrem să guvernăm, să punem în aplicare un program de guvernare. Am decis să nu aruncăm ţara într-o criză politică majoră. Sorin Grindeanu este o persoană în care avem încredere, o persoană pregătită, o persoană care poate pune în aplicare programul de guvernare. Cred că acesta e cel mai important mesaj“ 

Călin Popescu-Tăriceanu: „Apreciez foarte clar şi fără niciun fel de echivoc că un al doilea răspuns negativ  ar fi un gest suicidal al preşedintelui. Atunci, singura soluţie care ne rămâne la îndemân, este, desigur, declanşarea procedurii de suspendare. Nu vreau să ajungem în această situaţie, vreau să fiu foarte clar. Noi am considerat că acum mai important decât orgoliile este evitarea unei crize politice. Punem mai presus de ele interesul naţional. 

Preşedintele depăşeşte cadrul constituţional în ceea ce priveşte prima noastră propunere. Vreau să subliniez că soluţia politică propusă e să detensioneze situaţia de acum. Dacă preşedintele refuză şi a doua oară, e clar că ceea ce urmăreşte nu e altceva decât un joc de putere şi amplificarea unei crize politice care i s-ar părea că îi aduce avantaje. 

Sorin Grindeanu, a doua nominalizare a PSD pentru postul de premier

Declaraţii Liviu Dragnea:

Am avut o discuţie adâncă, profundă, în CEX, în care i-am rugat pe colegi să-şi spună punctul de vedere. Am primit mii de mesaje în care ni se cerea să trecem la suspendarea preşedintelui. Avem o forţă foarte puternică - majoritatea parlamentară. Puterea legitimă acolo este, pentru că este puterea dată de popor. În acelaşi timp, nu sunt iresponsabil, să folosim această forţă politică în a face rău. Da, putem începe suspendarea chiar de mâine. Am discutat dacă să purcedem la suspendare, dacă să mergem în continuare pe varianta Sevil Shhaideh sau să mergem pe o altă variantă. Am avut în minte până azi noapte varianta Sevil Shhaideh, când am avut o discuţie cu Sevil Shhaideh, care mi-a spus că a început să primească foarte multe mesaje de ameninţare cu moartea: ea, soţul ei, copiii ei. Şi mi-a spus că nu mai poate merge înainte în acest război pe care nu-l poate duce. 

A doua propunere a colegilor a fost să fiu eu premier. Am spus că nu vreau să obţin o funcţie forţând o lege care este şi neconstituţională, şi nedreaptă. Şi atunci am găsit un coleg loial programului de guvernare şi partidului. Am propus colegilor mei, după ce m-am consultat cu domnul Tăriceanu, ca propunerea noastră să fie Sorin Grindeanu. Poate se descoperă că este KGB, poate se descoperă că a omorât pe cineva. Eu sper că această propunere să fie luată în serios. 

 Întrebări: 

A existat un vot în CEX?

Dragnea: Categoric. 

Ieri spuneaţi că sunt în partid câteva nume care au trecut pe la Academia SRI. Este domnul Sorin Grindeanu unul dintre acele nume?

Dragnea: Trebuie să separăm apele dintre servicii şi partid. Cred că va fi sănătos pentru toată lumea. 

Dacă preşedintele Iohannis refuză propunerea, ce se întâmplă?

Eu sper că nu va refuza. Am spus că facem un ultim demers pentru a evita o criză politică.

Din partea cui a venit propunerea?

Din partea mea. 

Aţi renunţat la intenţia de a deveni premier?

Nu pot să renunţ pe viaţă la intenţia de a fi premier, pentru că mi s-ar părea o prostie. Oricine de aici poate ajunge premier la un moment dat. Nu am renunţat la această idee, vă spun foarte cinstit. Dar Sorin Grindeanu nu merge pentru o perioadă limitată în Guvern. 

FOTO Inquam/Octav Ganea 

image

Domnule Grindeanu, aveţi dosare penale? Aveţi vreo legătură cu servicile secrete?

Nici, nici. 

Va fi o relaţie de subordonare între dvs şi domnul Drganea?

Sorin Grindeanu: Este o relaţia de subordonare. Domnul Dragnea este preşedintele PSD. 

Liviu Dragnea. Există o relaţie de subordonare între Guvern şi Parlament. Parlamentul nu este o anexă a Guvernului. 

Sorin Grindeanu, preierul propus de PSD: Le mulţumesc colegilor pentru votul din Comitetul Executiv. E un program foarte clar, pe etape, dar e şi un program complex. L-am rugat pe domnul Dragnea să-mi fie tot timpul alături, dacă această propunere va fi acceptată de domnul Iohannis. 

FOTO Inquam/Octav Ganea 

image

Chestionat de ce s-a răzgândit, în condiţiile în care anunţase că nu vrea să fie ministru sau premier, acesta a spus: “Declaraţia mea a fost că nu îmi doresc să intru în guvern la acel moment. Dar eu înţeleg momentul şi sunt de 20 de ani membru PSD. Tot timpul trebuie să simţi şi responsabilitatea oamenilor care cred în tine”.

Întrebat în continuare dacă are legături cu preşedintele Klaus Iohannis, Sorin Grindeanu a spus că l-a văzut o singură dată pe şeful statului. “L-am văzut o singură dată pe domnul preşedinte Klaus Iohannis, când a venit în vizită la Timişoara, în urmă cu o lună şi jumătate, o vizită oficială. Fiind preşedinte de Consiliu Judeţean, l-am aşteptat la aeroport aşa cum e normal”, a răspuns social-democratul.

UPDATE 16.25 Surse politice au declarat pentru Adevărul că Viorica Dăncilă, liderul europarlamentarilor PSD şi preşedintele organizaţiei de femei a PSD, are cele mai mari şanse să fie propusă de Liviu Dragnea pentru funcţia de premier. Ca şi Sevil Shhaideh, Viorica Dăncilă este unul dintre locotenenţii lui Liviu Dragnea. 

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democraţii îi vor oferi preşedintelui Klaus Iohannis un răspuns la solicitarea sa privind nominalizarea unui alt premier. "Astăzi, după Comitetul Executiv Naţional, preşedintele o să primească răspunsul la solicitarea dumnealui. Care va fi într-un fel sau în altul", a spus Dragnea. Liderul PSD a precizat că se va decide dacă răspunsul oferit preşedintelui va fi dat public sau instituţional. "O să facem ceva civilizat, suntem oameni civilizaţi", a adăugat Dragnea.

Discuţie cu baronii

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN), forul de conducere al partidului care îi cuprinde pe vicepreşedinţi şi pe liderii de filiale, a fost convocat de liderul PSD Liviu Dragnea pentru a decide strategia partidului, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o desemna pe Sevil Shhaidehh în funcţia de premier.

Cu acest prilej, fostul premier Victor Ponta a încercat să tulbure apele înainte de şedinţa de astăzi, îndemnând, mai degrabă, către suspendarea lui Iohannis. „14 Octombrie 2009 - Băsescu refuză să îl desemneze pe Klaus Iohannis că Prim Ministru ( deşi era susţinut de majoritatea parlamentară )! A rămas Guvernul demis Boc ( că Ciolos acum)! Şi-a dorit să aibă guvern PDL ( cum vrea acum Iohannis guvern PNL). E clar ce model politic are Klaus Iohannis ?!?! 2010-2012 a urmat Guvernarea Emil Boc- dacă doriţi să retrăim acei ani atunci să nu facem nimic.... Iohannis 2016 = Băsescu 2009 ! Dar românii?!?! România ?? “, a reacţionat Ponta. Fostul premier nu face parte din conducerea PSD, însă mai are câţiva apropiaţi din fosta guvernare PSD. 

Cu toate astea, Liviu Dragena se bucură în continuare de foarte mare autoritate în partid, chiar dacă nominalizarea lui Sevil Shhaideh, respinsă de Iohannis, a făcut-o fără consultarea colegilor săi. „Nu sunt nemulţumiri în partid. Acestea sunt discuţii de presă. Nimeni nu i-a contestat autoritatea lui Dragnea“, ne-a declarat un preşedinte de organizaţie judeţeană. 

Olguţa Vasilescu susţine că ar regreta dacă Shhaideh nu va ajunge la Palatul Victoria. „Dincolo de orice considerente de ordin politic, religios şi mai ştiu eu ce frustrări ale cuiva, Sevil Shhaideh este o persoană cum rar întâlneşti: cu bun simţ, profesionistă, muncitoare, fără orgoliul de a-şi scrie numele pe piatră, care nu s-a implicat în toată viaţa ei în vreun scandal“, a spus Olguţa Vasilescu, deputat şi vicepreşedinte PSD. Dragnea nu le-a spus încă ce decizie va lua, însă un vicepreşedinte PSD nu crede că se va ajunge la suspendare, iar PSD „va face o altă nominalizare“. 

Suspendare „nu este o decizie uşoară“

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu exclude posibilitatea declanşării procedurii de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis ca urmare a refuzului de a o desemna pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier. „Este o avalanşă de mesaje pe care le-am primit de la oameni care se simt jigniţi şi care cer cu fermitate suspendarea preşedintelui. Nu este o decizie foarte uşoară. Am vorbit cu colegii mei de partid şi mâine o să trebuiască să luăm o decizie. Vreau să cumpănesc foarte bine. Dacă în urma acestei analize vom ajunge la concluzia că pentru ţară e bine să îl suspendăm pe preşedinte, nu o să am nicio ezitare“, a avertizat Dragnea.

Ameninţările cu suspendarea ale lui Dragnea au la bază decizia lui Iohannis de o respinge pe Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier. „Săptămâna trecută, când am avut consultări, PSD şi ALDE mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. Solicit coaliţiei PSD ALDE să facă altă propunere“, a fost anunţul lui Iohannis care a generat un conflict între Preşedinţie şi Coaliţia PSD-ALDE.

Liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, l-au somat pe Iohannis să iasă public şi să explice argumentele care au stat la baza deciziei sale, altfel iau în calcul suspendarea preşedintelui. Această poziţie a fost decisă de Dragnea împreună cu partidul, cu care a avut o întâlnire la Palatul Parlamentului, potrivit unor surse din PSD. Social-democraţii aşteaptă o explicaţie din partea lui Iohannis până miercuri, când vor anunţa dacă demarează procedura de demitere a  lui Iohannis din funcţia de preşedinte sau vor face o nouă nominalizare de premier, aşa cum le-a cerut şeful statului. Preşedintele PSD Liviu Dragnea are deja o condamnare penală în dosarul „Referendumului“ de demitere a fostului preşedinte Traian Băsescu, fapt ce l-a împiedicat să se autopropună pentru funcţia de premier

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite