Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările. Iohannis: Aceasta oferă o soluţie temporară în urma deciziei luate de CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintle Klaus Iohannis. FOTo Mediafax
Preşedintle Klaus Iohannis. FOTo Mediafax

CSAT a avizat, vineri, proiectul de Ordonanţa de urgenţă privind interceptările, care va fi discutat apoi de către Guvern, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că această soluţie poate fi modificată de Parlament, însă în momentul de faţă asigurarea funcţionarea corectă a Justiţiei.

UPDATE 23.00 Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că, prin OUG privind interceptările adoptată de Guvern, SRI va fi abilitat să facă acte de cercetare penală specială în cazuri de securitate naţională şi terorism.

Ministrul Justiţiei a precizat că OUG modifică Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Roman de Informaţii (SRI) astfel încât pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor are rolul de a obţine, prelucra şi stoca informatii în privinţa securităţii naţionale.

''Acest lucru este legat de mandatele de siguranţă naţională care privesc exclusiv infracţiunile grave şi foarte grave din Titlul 10 din Codul penal la care se adaugă şi terorismul şi ţinând seama de o agendă europeană care ne face să fim mai vigilenţi decât acum cinci ani să asigurăm continuitate în ceea ce se face în aceste mandate de siguranţă naţională. Şi în acest sens, într-un mod limitat şi limitativ prevăzut de lege este adevărat că SRI poate să facă acte de cercetare penală fiind în acest sens un organ de cercetare penală specială în limitele definite de actualul Cod de procedură penală. Aici nu am inovat, numai am clarificat şi am făcut-o ca să nu punem în pericol mandatele de siguranţă naţională şi până la urmă, siguranţa cetăţeanului. România este o zi mai sigură decât altele'', a explicat Prună, citată de Mediafax.

UPDATE ora 21.45 Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat în această seară că Guvernul a aprobat Ordonaţa de Urgenţă privind interceptările. "Este un act cu putere de Lege", a precizat Prună.

"În acest sens, de a pune de acord cerinţa din decizia Curţii, (...) Guvernul a adoptat această OUG pornind, acum două zile, de la două principii: avem o singură infrastructură care poate face posibilă punerea în execuţie a mandatelor de interceptare, iar aceasta aparţine SRI. A doua premisă este că ceea ce am dorit să facem prin această OUG este să venim de îndată cu o soluţie care să facă imposibilă sincopa în actul de urmărire penală pe care îl fac procurorii", a anunţat ministrul Justiţiei.

UPDATE Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT: „Am convocat în regim de urgenţă Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, pentru a analiza, dezbate şi găsi soluţii în timp real la situaţia creată de decizia Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea interceptărilor telefonice, cum este cunoscută în spaţiul public. Mai precis, este vorba de decizia Curţii Constituţionale 51 din 16 februarie anul curent, referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolul 142, aliniatul 1 din Codul de Procedură Penală.

Aici sunt două aspecte importante asupra cărora doresc să insist un pic. Primul ţine de respectarea deciziei Curţii şi de nevoia de a pune în acord legislaţia cu această decizie. Acest lucru este clar.

Al doilea aspect ţine de nevoia de a asigura neîntrerupt cadrul legislativ pentru ca Justiţia să-şi facă datoria, fie că este vorba de cazuri de securitate naţională, fie de cazuri de corupţie. Ambele aspecte sunt esenţiale pentru funcţionarea statului de drept. Iar eu ca Preşedinte m-am angajat să fiu garantul funcţionării statului de drept în România.

Guvernul României, prin Ministerul Justiţiei, a propus un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Acest proiect de act normativ este destinat să ofere într-o primă etapă o soluţie pentru activitatea organelor judiciare. Ulterior, forul legislativ poate avea în vedere şi alte soluţii, pe care să le dezbată cu toate instituţiile interesate şi, sigur, cu societatea civilă.

Sunt opinii potrivit cărora activitatea Parchetelor, în absenţa infrastructurii tehnice necesare pentru realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere, ar fi afectată atât din punct de vedere al operativităţii actului de urmărire penală, cât şi sub aspectul administrării unui probatoriu complet. Ordonanţa de Urgenţă vine să răspundă exact acestei preocupări.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat favorabil acest proiect şi adoptarea lui de către Guvern va reprezenta, în acest moment, o soluţie, fie ea şi temporară, la o problemă care preocupă deopotrivă instituţiile statului, cât şi opinia publică”.

UPDATE Şedinţa CSAT s-a încheiat.

UPDATE Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind interceptările discutat în CSAT va avea ca elemente noi faţă de varianta deja vechiculată modificarea unei a patra legi, Legea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT precum şi un set nou de modificări în Legea organizării judiciare referitoare la detaşarea unor ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară în cadrul Ministerului Public, potrivit News.ro.

De asemenea, Ordonanţa prevede un termen de 30 de zile de la intrarea sa în vigoare pentru suplimentarea numărului de posturi din Ministerul Public.

În Legea privind organizarea judiciară este introdus un articol nou care prevede că, în vederea realiării supravegherii tehnice, în cadrul Ministerului Public pot funcţiona prin detaşare ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară sub conducerea şi controlul procurorilor. Detaşarea acestora va fi făcută la solicitarea Procurorului General al Parchetului ICCJ de către Ministrul Afacerilor Interne pentru 3 ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Încetarea detaşării înainte de termen se poate dispune prin ordin motivat al procurorului general. Pe durata detaşării ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară nu pot primi nicio însărcinare de la organele ierarhic superioare, iar dispoziţiile procurorilor sunt obligatorii.


Subiectul principal îl constituie avizarea OUG privind interceptările.Premierul Dacian Cioloş a declarat vineri că ordonanţa de urgenţă pe tema interceptărilor care va fi adoptată de Executiv reprezintă o soluţie „de moment cel puţin'“, având în vedere că prioritatea este ca procesul de cercetare în justiţie să nu fie întrerupt.

„Este soluţia de moment cel puţin. E important să nu existe un vid legislativ din punctul acesta de vedere şi pe urmă va fi timp să vedem dacă sunt alte soluţii mai bune, dar important este să nu se întrerupă procesul de cercetare în justiţie“', a spus primul-ministru.

„România nu are altă infrastructură decât cea administrată de către SRI. Am decis folosirea infrastructurii Serviciului, cu excluderea oricărei implicări umane a SRI şi cu implicarea exclusivă a procurorilor şi poliţiei judiciare”, a declarat Raluca Prună, joi, precizând că pe viitor poliţiştii judiciari se vor ocupa de interceptări.

În elaborarea OUG, Ministerul Justiţiei s-a consultat atât cu Parchetele, cât şi cu SRI, această din urmă instituţie fiind de acord cu soluţia propusă. Vineri, CSAT urmează să dea avizul necesar acestei Ordonanţe.

Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, structură în cadrul SRI, este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii la cererea organelor de urmărire penală, se arată în proiectul ordonanţei de urgenţă privind interceptările.

Curtea Constituţională a României (CCR) susţine că nicio reglementare din legislaţia naţională în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, nu conţine vreo normă care să consacre expres competenţa unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.

Plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei“, ci şi de „alte organe specializate ale statului".

Citeşte şi:

Cozmin Guşă: Băsescu este de acord cu decizia CCR pentru că Elena Udrea are de suferit de pe urma interceptărilor

Consultantul politic Cozmin Guşă a arătat, la Realitatea TV, că decizia Curţii Constituţionale Române (CCR) prin care SRI nu mai poate face interceptări în dosare de corupţie este una cu care Traian Băsescu este de acord, "din pricina faptului că una dintre femeile apropiate dânsului, Elena Udrea, are de suferit şi oameni apropiaţi dânsului au de suferit" de pe urma implicării SRI în anchetele oamenilor legii.

Neagu Djuvara: Clasa politică s-a mai curăţat, dar nu există lideri de anvergură. Iohannis, un preşedinte potrivit, Cioloş, un om simpatic

Istoricul Neagu Djuvara declară, într-un interviu acordat News.ro, că acum clasa politică s-a mai „curăţat“, dar nu există politicieni de anvergură şi că actualul PNL nu poate fi comparat cu cel al Brătienilor.

Corespondenţă din Ierusalim. Klaus Iohannis, baie de mulţime la Zidul Plângerii. Israelienii au crezut că vine Biden

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de un grup de români la Zidul Plângerii, dar a fost confundat cu vicepreşedintele SUA Joe Biden, care se află, de asemenea, zilele acestea în Israel.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite