Tudose l-a învins pe Dragnea. Trei miniştri PSD au demisionat, deşi partidul s-a opus. Şedinţa se reia vineri. Dragnea: Am comunicat prost cu premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea începe să treacă în umbra lui Tudose. INQUAM Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea începe să treacă în umbra lui Tudose. INQUAM Photos / Octav Ganea

Trei miniştri PSD -Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc -au demisionat din Guvern, în ciuda faptului că partidul s-a opus în unanimitate. Dacă n-ar fi demisionat cei trei, ar fi demisionat premierul Mihai Tudose, iar PSD ar fi riscat să piardă guvernarea, în condiţiile în care preşedintele Iohannis l-a avertizat pe Dragnea că nu va mai desemna un nou premier PSD. Practic, Mihai Tudose a pus partidul să aleagă: ori el, ori miniştrii.

UPDATE Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, reacţii în urma şedinţei Consiliului Executiv al PSD

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, la finalul şedinţei Consiliului Executiv al PSD, că a luat decizia încă de miercuri, şi-a păstrat-o şi şi-a susţinut-o. Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus că decizia sa privind demisia era luată, nu la cald, ci după ce a cumpănit, ea spunând că este nevinovată, dar că aceasta este cea mai bună hotărâre pentru partid.

UPDATE Şedinţa conducerii PSD se va relua vineri, când se vor stabili numele noilor miniştri. De asemenea, vineri va exista o discuţie între Mihai Tudose, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Miza este Ministerul Dezvoltării, rezervorul cu bani pentru aleşii locali, controlat până joi seară de Liviu Dragnea prin Sevil Shhaideh.  

UPDATE Rovana Plumb: Nu sunt vinovată, dar nu doresc să se folosească în bătăliile politice o serie de pretexte. Nu s-a explicat cine a pus presiune de la Bruxelles, deşi au existat asemenea întrebări. Eu sunt un om de partid. 

UPDATE Liviu Dragnea, după CEX: S-a discutat despre faptul că PSD nu doreşte ca instituţii care nu au competenţe să influenţeze deciziile guvernamentale. După toate orele de discuţii şi după încă o disucţie cu ele separate, după ce toată lumea, în unanimitate, le-a cerut să rămână în guvern, cele două doamne ministru şi-au menţinut decizia de a demisiona, pentru că nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare. Sevil Shhaideh a spus că vrea să aibă demnitate, să nu mai fie acuzată că se agaţă de scaun. Şi Rovana la fel. Aproape toată lumea din CEX a plecat supărată, nu voiau să le lase să iasă din sală, dar nu puteam să le ţinem prizoniere. Sevil a spus foarte clar că nu mai poate duce aceatsă presiune infernală. A fost o supărare foarte mare în CEX, pentru că am fi putut să ne întâlnim şi să discutăm despre performanţele economice. Cum PSD ia o măsură bună, cum apare un scandal. Toţi am greşit, toţi ne-am lăsat influenţaţi de oameni de bine, de oameni din afara care au devenit foarte grijulii cu PSD. PSD a trecut azi printr-o cumpănă foarte mare, care putea să producă instabilitate şi în ţară.

Cu Mihai Tudose am discutat şi ca el să-şi prezinte demisia, iar eu i-am spus că nu poate lua în calcul această variantă. Mihai Tudose este un premier bun, eficient, cu greşelile lui. Poate ale lui sunt mai mici sau mai mari ca ale mele. Am comunicat prost unul cu altul.  Eu am avut de învăţat din această perioadă. Nu mai putem pune în pericol guvernul şi majoritatea parlamentară. Dar să nu creadă vreo instituţie că acest partid se lasă subjugat.  

Toată lumea a constatat că ni se inventează ceva. O destabilizare a PSD poate produce destabilizare în ţară

Mihai Tudose, după CEX: Atât Sevil, cat şi Rovana au venit să-şi prezinte demisia după ce au primit citaţiile la DNA. L-am sunat pe Liviu şi am reuşit să le oprim. Sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental. Sunt dispus să plec în fiecare zi dacă îmi cere partidul. N-a fost un război, nu există un câştigător. 

Drganea: Răzvan Cuc a avut o susţinere foarte serioasă în CEX. Este un tânăr bun, un tânăr capabil. Dar şi-a asumat demisia.

UPDATE Conducerea PSD a respins demisile celor trei miniştri - Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc, dar cei trei au insitat să demisioneze.

UPDATE Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Răzvan Cuc şi-au depus iar demisiile, potrivit unor surse politice.

UPDATE Liviu Dragnea, Mihai Tudose şi Marcel Ciolacu s-ar retras separat să discute. 

UPDATE Potrivit unor surse politice, conducerea PSD doar a respins verbal propunerile de demisie, fără a se mai ajunge la vot. 

UPDATE Comitetul Executiv a respins demisiile miniştrilor demisionari: Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc, susţine Digi 24. 

UPDATE Şedinţa PSD e pe final.

UPDATE Şi Ilan Laufer ar fi spus în şedinţă că îşi pune mandatul la dispoziţia partidului, potrivit unor surse politice.

UPDATE Trei miniştri şi-au anunţat demisia din Guvern: Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc. Urmează ca CEX-ul să accepte demisiile lor. 

image

UPDATE Potrivit unor surse din şedinţa PSD, premierul Mihai Tudose a ameninţat din nou cu demisia dacă nu vor fi retraşi din Guvern miniştrii cu probleme penale. 

UPDATE Liviu Dragnea le-a prezentat colegilor săi din partid situaţia dificilă în care se află PSD în acest moment, în care sunt tensiuni între Guvern şi codducerea formaţiunii. „Am ajuns într-o situaţie tensionată, din cauza mai multor oameni, dar şi din vina mea. A fost o comunicare gestionată prost, atât din partea mea cât şi din partea Guvernului. S-a intrat pe o spirală de suspiciune şi neîncredere, care l-a pus pe Mihai într-o stare de tensiune maximă. La Mihai am ţinut şi ţin în continuare. Îmi asum starea de supărare şi tensiune în care a ajuns Mihai şi din vina mea“, a declarat Liviu Dragnea, potrivit unor stenograme din şedinţă publicate de stiripesurse.ro. 

Mai mult, liderul PSD a punctatn faptul că el nu mai vrea să fie pus în postura de a ajunge la mâna şefului statului pentru numirea noului premier. „Eu a treia oară la Iohannis nu mă mai duc (...) Vă ştiu pe fiecare dintre voi şi riscăm să ajungem într-o situaţie în care să ne omorâm prin implozie. Trebuie să încetăm“, a completat Dragnea. 

UPDATE Cu câteva ore înainte ca membrii Comitetului Executiv al PSD să se adune pentru a lua o decizie în privinţa problemelor ridicate de premierul Mihai Tudose, inclusiv remanierea miniştrilor cu probleme penale, presei i-a fost livrat un raport de evaluare a activităţii Cabinetului Tudose. Din document reiese cât de slab e Guvernul la circa trei luni şi jumătate de la instalare. Îi sunt imputate actualului premier PSD atât măsuri care au termen de îndeplinire 1 ianuarie 2018, cât şi măsuri la care coaliţia PSD-ALDE a decis să renunţe, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul Grindeanu.

UPDATE Mihai Tudose, înainte de CEX: „Oricând îmi cere partidul, demisionez“.

UPDATE S-a terminat dscuţia între patru ochi dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Întrebat, la final, cum vede mesajul preşedintelui Iohannis de a nu mai numi un alt premier de la PSD în caz că Tudose va fi trântit, Dragnea răspuns: „Aoleu!“

UPDATE Claudiu Manda, senator PSD: „Nu cred că premierul va face remanieri în ciuda votului de azi de la partid. Premierul are obligaţia să respecte programul de guvernare, partidul“

UPDATE Potrivit unor surse politice, liderii PSD vor vota împotriva revocării miniştrilor cu probleme penale Sevil Shhaideh şi de Rovana Plumb. Practic, premierul Mihai Tudose va fi forţat să demisioneze. 

UPDATE Mihai Fifor, ministrul Economiei: „Eu nu cred în chestii de acestea cu miniştrii cu probleme penale. Eu ştiu că am colegi“

UPDATE Rovana Plumb: „Eu sunt un om de partid şi pentru mine partidul înseamnă foarte mult. Funcţia mi-a fost încredinţată de partid.Poziţia mea va fi exprimată în cadrul CEx“. Întrebată dacă îşi dă demisia, Plumb a răspuns: „Acest lucru îl vom lămuri în cadrul CEx. E importantă stabilitatea ţării“.

UPDATE Marian Neacşu, secretarul general PSD: Nu este un scenariu ieşirea de la guvernare, dar vom vedea ce este de făcut. Nu este cazul unei noi moţiuni. Trebuie să tratăm această situaţie cu foarte mult calm. O demisie este puţin probabilă. 

UPDATE Gabriela Firea: Cum am putea să ne ocupăm de programul de guvernare dacă suntem mai atenţi la sondajele de opinie sau la alte aspecte pe care eu le consider derizorii?

UPDATE Urmează şedinţa de colaiţie PSD-ALDE. Liderii PSD s-au întâlnit într-o şedinţă restrânsă. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa ALDE: „Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul aşa cum îi convine. Prin urmare, noi am luat o decizie încă de acum două saptămâni prin care sprijinul lui Viorel Ilie e menţinut. Nu suntem de acord cu un act de demisie proprie pentru că noi i-am acordat sprijinul politic. În Senat a avut loc un vot. A fost unul de respingere pentru urmărirea penală. Pe de altă parte, dl prim-ministru a invocat că cele două ministre ar lucra cu fonduri europene şi s-ar crea un deranj la Bruxelles. Şi acolo am semne de întrebare. Repet, ne menţinem poziţia adoptată şi pe care i-o voi comunica primului ministru“. 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că dacă s-ar ajunge la „căderea“ Guvernului Tudose, ar trebui să se pună întrebarea dacă PSD mai poate să guverneze sau nu, fiind deja la un al doilea episod în care social-democraţii îndepărtează propriul Cabinet.

UPDATE Conducerea ALDE s-a reunit la sediul partidului pentru a decide dacă acceptă sau nu remanierea lui Viorel Ilie din Guvernul Tudose. Totodată, aceştia vor decide cum se poziţionează în ceea e priveşte scandalul Dragnea-Tudose, potrivit unor surse politice. 


Comitetul Executiv al PSD se reuneşte de la ora 17.00, urmând să decidă şi să valideze lista miniştrilor care vor fi înlocuiţi, iar înaintea acestei şedinţa ar urma să aibă loc şi o şedinţă a Coaliţiei PSD-ALDE, în condiţiile în care unul dintre miniştrii vizaţi este Viorel Ilie.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu încearcă să forţeze demisia premierului, fiind siguri că majoritatea parlamentară nu se poate schimba, deci Iohannis va trebui să accepte un nou premier PSD. În schimb, Tudose vrea să scape neapărat de miniştrii cu probleme penale din Guvern, în caz contrar va demisiona, mizând pe faptul că Iohannis îl va desemna tot pe el să formeze noul Guvern, potrivit unor surse politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite