Oficial. PSD boicotează votul pentru Guvernul Orban 2. Ciolacu: „Aşteptăm răspunsul CCR“. Când va fi Congresul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban se luptă pentru putere
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban se luptă pentru putere

CEX-ul PSD a stabilit că parlamentarii social-democraţi nu vor participa la votul de învestitură al Guvernului Orban 2. Motivul oficial? PSD aşteaptă mai întâi decizia CCR. Marcel Ciolacu a anunţat că Congresul PSD va avea loc fie pe 29 februarie, fie pe 7 martie. Luni, Marcel Ciolacu va spune dacă intră sau nu în cursa pentru şefia partidului.

UPDATE Marcel Ciolacu: Decizia PSD: Luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire. Aşteptăm răspunsul CCR. OUG pe anticipate este neconstituţională. Nu poţi vota dacă eşti în tranzit. PSD nu mai deţine o majoritate în Parlament, deci vom discuta despre ordonanţă cu celelalte partide. Congresul PSD va fi pe data de 29 februarie sau 7 martie. Se va merge pe candidaturi în echipă. PSD nu va avea niciun candidat care să aibă o condamnare definitivă a unei instanţe.

Jurnalist: Săptămâna trecută spuneaţi că sunteţi pregătiţi pentru anticipate. Apoi aţi spus că vom avea alegeri la termen ce s-a schimbat?

Marcel Ciolacu: Nu s-a schimbat. PSD e pregătit pentru orice tip de alegeri. Eu cred într-o Românie normală. Nu e o criză politică de substanţă.

Decizia de boicot va fi menţinută şi la următoarea dată a votului de învestitură a Guvernului?

În acest moment, am respectat regulamentul, am făcut audierile, aşteptăm o decizie a CCR. Apoi vom face pasul următor.

Aţi discutat cu preşedintele Klaus Iohannis?

Nu. Aş fi fost onorat

Iniţiativa pe care vreţi să o depuneţi mâine. Ce va conţine? Va fi dublat numărul de parlamentari pentru diaspora?

Susţinem dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora. Nu trebuie tăiat elanul românilor care au plecat. Nu am nicio problemă cu dublarea numărului de parlamentari, doresc să fie respctate decizia CCR şi recomanădrile Comisiei de la Veneţia. Cred că trei zile de vot pentru diaspora e o practică care funcţionează.

Au fost discuţii despre o înţegere între PSD şi PNL

Nu am avut niciun fel de înţelegere cu PNL.

Veţi candida la şefia PSD?

O să anunţ dacă voi candidat după BP de luni.

V-a deranjat raportul despre PSD scris de Ionuţ Vulpescu?

Nu m-a deranjat raportul lui Ionuţ Vulpescu. M-am regăsit în ce a scris Ionuţ.

Domnul Iliescu ar trebui să fie din nou activ?

Sunt de acord cu multe prevederi din raportul lui Ionuţş Vulpescu, nu cu toate.

Sunt două curente în PSD. unii vor alianţă cu ProRomânia şi alţii, nu.

Alianţele politice pentru alegerile locale sunt atributul organizaţiilor judeţene.

În calitate de preşedinte al interimar al PSD doriţi şi o alianţă cu Pro România?

Stânga trebuie reîntregită. Primul pas este făcut.

Împărtăşiţi părerea unui coleg de-al dvs care spunea că sunt unii social-democraţi care spuneau că doamna firea nu-şi doresc ca doamna Firea să obţină un nou mandat de primar?

Sunt unul dintre cei mai mari susţinători ai doamnei Firea.

Domnul Ion Iliescu este sau nu este preşedinte de onoare al PSD? Ca să fie foarte clar.

Eu din câte ştiu nu.

Pe site-ul PSD aşa apare.

Da. Nu e o prioritate a mea domnul Iliescu. Dacă e preşedinte de onoare, dacă are statut.

La viitorul Congres domnul Iliescu îşi va păstra această calitate sau nu?

Nu ştiu, această calitate trebuie să o confere fiecare Congres, sau necongres? Nu înţeleg fondul problemei dvs. Ce doriţi?

Ion Iliescu reprezintă un simbol pentru PSD..

Ion Iliescu a reprezentat un simbol pentru democraţia din România şi pentru PSD

A reprezentat?

Da, deoarece s-a retras din viaţa politică. Eu acuma vă vorbesc despre discuţiile cu colegii mei din comitet. Nu am avut aceste discuţii despre domnul Ion Iliescu

Domnul Grindeanu face parte din echipa dvs?

Nu am avut discuţii despre Sorin Grindeanu.

Vă doriţi să fie pe lista dvs la Congres?

Îmi doresc să candideze la Congres.

UPDATE Liderii PSD au decis în şedinţa CEX să nu participe la şedinţa Parlamentului din 24 februarie. Decizia a fost luată cu unanimitate. În lipsa parlametarilor PSD liberalii nu pot aduna cvorum de şedinţă. Deci votul pentru Guvernul Orban 2 va trebui reprogramat. 

De ce blochează PSD votul pentru Guvernul Orban 2? Marcel Ciolacu aşteaptă mai întâi Congresul PSD, pentru a fi ales preşedinte plin, apoi va asigura cvormul pentru respingerea Executivului Orban, astfel încât să fie îndeplinit primul pas spre anticipate. 

***

Şedinţa social-democraţilor a început la ora 16.00 şi se desfăşoară la Camera Deputaţilor, sala Grupului PSD „Ovidiu Şincai”. Şedinţa a fost convocată imediat după desemnarea lui Luovic Orban pentru funcţia de premier.

PSD urmează să stabilească strategia pe care parlamentarii formaţiunii o vor adpta în 24 februarie, când este programat votul de învestire a Guvernului Orban II.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus în repetate rânduri că PSD nu va vota învestirea unui guvern condus de Ludovic Orban, la doar câteva zile după ce l-a demis prin moţiune de cenzură.

Mai mulţi lideri ai formaţiunii au explicat că PSD ia în calcul să nu participe la vot, până în momentul în care CCR va decide dacă a fost sau nu constituţională nominalizarea lui Ludovic Orban.

Şedinţa CCR cu acest subiect este programată chiar în ziua votului, discutându-se despre posibilitatea de a nu fi asigurat cvorumul, până după decizia CCR.

Un alt subiect al discuţiilor din cadrul şedinţei vizează organizarea Congresului  PSD, pe care formaţiunea ar trebui să-l aibă până la finalul lunii februarie, aşa cum au stabilit liderii într-o şedinţă anterioară.

Marcel Ciolacu a spus în repetate rânduri că nu consideră o prioritate organizarea Congresului, de aceea data nici nu a fost stabilită până acum.

Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu a precizat că, după şedinţa CEX din 19 februarie, va anunţa şi dacă va candida sau nu pentru a deveni preşedinte al PSD.

De altfel, luni, Ciolacu a făcut o vizită la Bruxelles unde a avut întâlniri cu mai mulţi lideri şi aceste întrevederi având o pondere covârşitoare în decezia sa de a candida sau nu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite