Şantajul - ultima carte jucată de Firea ca să scape de Ponta în cursa pentru Capitală. Ce i-a cerut lui Ciolacu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea îl priveşte ameninţător pe Ciolacu. Nu doar în această poză  Foto: Inquam Photos
Gabriela Firea îl priveşte ameninţător pe Ciolacu. Nu doar în această poză  Foto: Inquam Photos

Gabriela Firea i-a cerut din nou lui Marcel Ciolacu să accepte condiţiile puse de Victor Ponta pentru o alianţă PSD-ProRomânia la locale şi parlamentare. În caz contrar, primarul general ameninţă va candida la şefia partidului chiar împotriva lui Ciolacu, susţin surse politice pentru Adevărul. Firea ia serios în calcul şi varianta retragerii, dacă negocierile cu Ponta eşuează.

Gabriela Firea încearcă din răsputeri să împiedice candidatura lui Victor Ponta – sau a altui candidat ProRomânia - la Primăria Capitalei. Firea pune presiune pe Marcel Ciolacu să bată palma cu Victor Ponta pentru o alianţă PSD-ProRomânia la alegerile locale şi parlamentare. Ar fi singura şansă ca Firea să rămână singură pe culoarul stângii în confruntarea cu Nicuşor Dan, candidatul unic al dreptei. Primarul general i-a cerut, din nou, liderului interimar al PSD să accepte orice condiţie pusă de Victor Ponta la negocieri, susţin surse politice pentru Adevărul.

Liderul ProRomânia, partid care a depăşit 10% în sondaje pe fondul pandemiei de coronavirus, solicită nu mai puţin de 40 de locuri eligibile la alegerile parlamentare, două primării de sector, plus funcţii de viceprimar acolo unde PSD va reuşi să se impună. Ponta a bătut palma cu Robert Negoiţă ca actualul primar PSD al Sectorului 3 să candideze din partea ProRomânia pentru un nou mandat. De asemenea, Ponta îşi doreşte şi primăria Sectorului 2, unde edilul PSD în funcţie, Mugur Toader, nu-şi doreşte să mai intre în competiţia electorală.

În disperarea de a-l ţine pe Ponta pe tuşă, Gabriela Firea a început şantajul la Ciolacu: primarul general i-a transmis liderului din Kiseleff că va candida pentru şefia partidului la congresul PSD din august dacă nu acceptă condiţiile lui Ponta pentru o alianţă, susţin sursele citate. În faţa presei, Gabriela Firea a ambalat şantajul într-o aşa-zisă ofertă primită din exteriorul partidului. ”Sunt alte forţe care transmit emisari, că ar fi mai bine pentru mine să vin la preşedinţia PSD şi să candidez doar la parlamentare, şi eventual, dacă PSD va ajunge la guvernare, să devin prim-ministru. Le-am spus că pe mine acest scenariu nu mă interesează”, a declarat Firea, la sediul PSD, arătând că “nu este un oportunistă şi nu vrea să calce pe cadavre”.

Însă liderii PSD au decriptat adevăratul mesaj. ”Firea îl ameninţă pe Ciolacu că vrea şefia PSD. Ghinion! Firea nu are susţinere în partid şi nu poate câştiga la Congres înainte de alegerile locale. Dacă ar obţine un nou mandat de primar, da, se schimbă situaţia, ar avea mult mai multă putere, dar acum nu are nicio şansă. Marcel nu va avea contracandidat”, explică unul dintre apropiaţii lui Ciolacu pentru Adevărul.

Liderul interimar al PSD nu acceptă sub nicio formă să-i cedeze lui Victor Ponta 40 de locuri la parlamentare. ”Vine Congresul în august, iar Marcel Ciolacu trebuie să arate că se luptă pentru interesele partidului, nu pentru Ponta sau pentru Firea. Ar fi o mişcare sinucigaşă. Dacă cedează 40 de locuri eligibile, îşi pune tot partidul în cap. Nu e suficient că jumătate dintre parlamentarii PSD nu vor obţine încă un mandat? Firea vrea cu orice preţ să scape de Ponta, dar negocierile au o limită”, comentează, revoltat, unul dintre vicepreşedinţii PSD.

Firea insistă cu victimizarea
În cazul în care Ciolacu şi Ponta nu vor pica la înţelegere, primarul general se va retrage din  cursa electorală, susţin sursele citate. Un candidat al ProRomânia pentru Bucureşti (oricare ar fi el) ar rupe suficient de multe voturi din electoratul PSD, prin urmare Nicuşor Dan ar câştiga fără emoţii. Gabriela Firea bate deja în retragere. ”Dacă PSD sau o alianţă formată din partide de stânga are un candidat mai bun decât mine în sensul de validare din partea publicului din Bucureşti, eu nu mă ţin de scaun. Nu este niciun fel de ameninţare voalată sau şantaj politic. Nu vreau să se speculeze că sunt supărată pe PSD pentru că n-a negociat bine cu Ponta. Dacă echipa de centru-stânga găseşte un candidat mai valabil decât mine, eu îi fac campanie”, a spus primarul general  la Antena 3.

Gabriela Firea mizează pe faptul că Victor Ponta sau orice alt candidat al stângii nu o poate surclasa în sondaje la capitolul încredere, în contextul în care primarul general se află umăr la umăr cu preşedintele Klaus Iohannis în majoritatea cercetărilor sociologice.  Însă Victor Ponta nu e interesat neapărat ca stânga să câştige Capitala, ci scopul său e să obţină cât mai multe locuri eligibile la parlamentare pentru ProRomânia. În cazul în care negocierile dintre Ponta şi Ciolacu vor eşua, scopul fostului premier PSD e să meargă pe cont propriu la locale, astfel încât să crească notorietatea partidului pentru parlamentare, adevărata miză a ProRomânia.


Foc şi pară pe Negoiţă
Robert Negoiţă l-a preferat pe Victor Ponta, naşul său politic, şi a trădat-o pe Gabriela Firea, cea care i-a botezat copilul. Primarul Sectorului 3, plecat din PSD, va candida din partea ProRomânia pentru un nou mandat şi-l va susţine pe Victor Ponta la Primăria Capitalei, susţin surse politice pentru Adevărul. Înţelegerea o îngroapă politic pe Gabriela Firea, care i-a bătut obrazul lui Negoiţă, prieten de familie şi tovarăş politic până zilele trecute. ”Am trecut prin foarte multe împreună, mă aşteptam că dacă ia o decizie în plan politic, măcar să îmi spună”, a spus primarul general. Întrebată dacă Negoiţă a trădat-o în favoarea lui Victor Ponta, Firea a răspuns: ”Chiar dacă eu nu spun acest lucru, aşa se văd lucrurile”. Primarul general a catalogat ”realmente o surpriză uriaşă” şi ”chiar un şoc” cârdăşia dintre primarul Sectorului 3 şi liderul ProRomânia. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite