VIDEO Învăţăturile lui Traian Băsescu către tinerii politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a oferit, la întâlnirea cu prietenii de pe Facebook, o serie de sfaturi pentru tinerii care vor să urmeze o carieră politică. Şeful statului le-a transmis, vineri, viitorilor politicieni să nu recurgă la compromisuri, să nu se lase pe mâna presei şi să fie perseverenţi.

Traian Băsescu a participat, vineri, la a doua întâlnire cu susţinătorii săi de pe Facebook, în cadrul ICEEfest 2013, eveniment care a reunit giganţii internetului la Bucureşti. Băsescu a avut două întâlniri, una joi şi una vineri, cu fanii paginii sale de Facebook „Alături de Preşedintele Nostru“.

În cadrul întrunirii de ieri, preşedintele a vorbit despre evoluţia sa pe scena politică, de la tânăr politician la şef al statului. 

„Un tânăr care vrea să facă carieră în politică nu trebuie să se ferească de nimic. Trebuie să se angajeze politic, să fie perseverent. De exemplu, când am intrat eu în politică mi se spunea: « nu te lega de Iliescu, el e un monstru şi tu eşti un piticuţ ». Ei, de Iliescu mă legam“, a răspuns Băsescu, fiind întrebat despre lucrurile pe care trebuie să le evite un tânăr pentru a avea o carieră de success în politică.

De asemenea, Traian Băsescu i-a sfătuit pe tinerii aspiranţi la o carieră politică să nu se lase în mâna presei, chiar dacă aceasta joacă un rol important în cariera unui om politic. 

„ În politică trebuie să fii un om liber. Tentaţiile în politică sunt mari, nu trebuie să existe un om care va putea să spună: « i-am dat bani», sau «nu-ţi aduci aminte, cu mine ai făcut compromisul acela». Un om politic care vrea să aibă viitor nu trebuie să pună mâna pe bani, trebuie să facă compromisuri trasparente. Un om politic care vrea să aibă viitor nu se lasă în mâna presei. Este o chestiuni vitală pe care foarte mulţi oameni politici n-au înţeles-o“, a mai spus şeful statului, prezent la ICEEfest, festivalul care i-a reunit pe greii internetului la Bucureşti.

„Nu trebuie să te laşi pe mâna presei, chiar dacă presa este extraordinar de importantă pentru cariera unui om politic. Trebuie să faci un parteneriat cu presa şi nu o subordarea a presei. Eu, spre exemplu, în ultimii ani nu mai reuşesc nimic din acest punct de vedere“, a completat şeful statului.

Independenţa justiţiei este un alt punct fierbinte pe care l-a atins Traian Băsescu, oferind exemplul mult discutat al numirii procurorilor.

„Un om politic nu se atinge de intervenţii la procurori sau judecători. Un om politic îi protejează pe procurori şi judecători.Un tânăr poate face carieră politică de success dacă nu face lucruri care să-l compromită, iar când  face compromisul îl spune public. Un om politic când face un compromis trebuie să aibă justificare. Vedeţi compromisul pe care l-am făcut cu procurorii. N-am avut soluţie. Dar a fost mai bună varianta de compromis decât să ajungem la o formulă cu procurori supuşi, subordonaţi, ascultători puterii politice“, a amintit şeful statului.

Totodată, Traian Băsescu le-a cerut oamenilor politici de mâine să opteze pentru strategia paşilor mărunţi.

„Perseverenţă, răbdare. Niciun om politic care trage generaţia tânără nu are garanţia că reuşeşte. Mândria unui om politic este ca, atunci când a susţinut un tânăr, acesta să reuşească. Cred că sunt cam la 50% reuşita şi nereuşita. Poţi să ştii despre un tânăr că este intelligent, ştii că este puternic, dar nu ştii până la capăt cât este de moral. Un om politic în vârstă trebuie să înţeleagă că nu i se datorează recunoştinţă pentru că a promovat un tânăr, care poate avea o altă viziune decât a celui care l-a promovat, iar atunci drumurile lor se despart“ , a conchis Traian Băsescu.

Lecţiile lui Traian Băsescu pentru tinerii politicieni

Traian Băsescu: „Eu nu am votat pentru Victor Ponta. Scuzaţi-mă pentru compromis”


Traian Băsescu s-a înecat la întâlnirea cu fanii: „Era normal să mă înec cu apă”


Traian Băsescu s-a ridicat pentru a-l saluta pe Iulian Crăciun, politicianul în scaun cu rotile care l-a înfruntat pe Dan Voiculescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite