Învăţătorul de la Iaşi şi carnetul de partid care scuză totul

Publicat:
Ultima actualizare:

A vuit zilele trecute internetul, au debordat reţelele sociale. Toată lumea dorea să îşi exprime dezaprobarea, revolta faţă de ceea ce păreau a fi abominabilele fapte ale unui învăţător din Iaşi, acuzat de un părinte că ar fi corectat greşit lucrarea de control a odraslei sale.

Moldoveanul aprig care făcea dezvăluiri despre comportamentul absolut incredibil al învăţătorului cu pricina era cum nu se poate mai generos în furnizarea de amănunte suplimentare. Învăţătorul nu doar că nu ştie carte. Are şi sumedenie de defecte comportamentale. Este şpăgar, aşteaptă, chiar obligă părinţii să îi cumpere cadouri scumpe, are o conduită huliganică în raporturile cu familiile elevilor.

Un val de ură şi de proteste s-a manifestat pe reţelele sociale. Aşa sunt toţi aşa-zişii dascăli, în pofida faptului că au salarii bunicele, vacanţe multe, toate plătite şi prestează muncă puţină. Cum să nu se reacţioneze astfel când, în repetate rânduri, lucrurile acestea au putut fi auzite chiar din gura preşedintelui Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu? Insul acela corigent la gramatică, incapabil să folosească cum se cade pronumele relativ şi să construiască aşa cum se cuvine acuzativul şi, cu toate acestea, uite, este al doilea om în Stat. Se arată gureş şi ţanţoş nevoie mare, are conturi în lei şi în valută substanţiale şi, cum se spune, a reuşit în viaţă.

Povestea învăţătorului din Iaşi pare să fie totuşi niţel altfel. Există, cum se spune în justiţie, suspiciuni rezonabile potrivit cărora părintele revoltat a cam îngroşat povestea şi că este cunoscut ca având un comportament inadecvat faţă de cadrele didactice. Dacă aşa stau cu adevărat lucrurile, înseamnă că oamenii s-au revoltat degeaba şi că presa care s-a grăbit să publice ştirea fără să o verifice din cel puţin două surse a comis o gravă greşeală profesională.

Nu ar fi, de altfel, prima oară când se întâmplă astfel. Îmi amintesc ce valuri a provocat o tânără profesoară bucureşteană care a pretins că ar fi fost scoasă dintr-o şcoală de primăriţa Capitalei (măcar de data aceea, d-na Firea era complet nevinovată), când, în realitate, pur şi simplu i se încheiase contractul de muncă pe durată determinată. Mai apoi, după minciunica ce i-a asigurat o brumă de celebritate, domnişoara Cristina Tunegaru a debitat verzi şi uscate despre cât de neinteresanţi ar fi pentru copii scriitori precum Creangă, Coşbuc sau Sadoveanu. E drept, profesoara cu pricina a făcut şi dezvăluiri corecte despre racilele sistemului de învăţământ, însă, gata! Îşi cam pierduse credibilitatea.

Revenind la povestea ce se consumă chiar în aceste zile în „ducele târg al Ieşilor“, nu pot să nu mă opresc şi asupra comportamentului complet inadecvat al Ministrului Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu. Care iar a vorbit înainte de a şti exact despre ce e vorba. A anunţat măsuri dure împotriva învăţătorului cu pricina. Omul va fi cuprins într-un program de „ievaluare”, în urma căruia se va stabili dacă mai merită sau nu să mai rămână în şcoală.

Asemenea tuturor pesedeilor cu funcţii, doamna Ecaterina Andronescu vrea să arate cât este ea de populară. Cât de atentă şi de receptivă la nemulţumirile populaţiei. Cât de cuprinsă de „umanismul pesedist” despre care vorbea zilele trecute, în caraghiosul, suspectul lui turneu electoral cu conotaţii psihiatrice şeful ei de partid, dl. Liviu Nicolae Dragnea. Şef pe care doamna Andronescu l-a „reievaluat“, după ce a făcut-o iar ministru.

Ministrul Educaţiei s-a arătat neiertătoare faţă de învăţătorul bănuit a fi prins pe picior greşit, Numai că pe acelaşi ministru al Educaţiei nu îl deranjează defel că în guvernul din care face parte este înconjurată de semidocţi, de analfabeţi funcţionali, de plagiatori, de condamnaţi penal măcar în primă instanţă. Că PSD musteşte de agramaţi, de siluitori ai limbii române, de oameni care nu ştii cum Dumnezeu au trecut examenul de Bacalaureat. Care ar trebui urgent reînscrişi în clasa a cincea, nu la liceul seral, aşa cum prea generos i-am sugerat doamnei Andronescu să o facă.

Ministrul Educaţiei nu se jenează defel că este colegă de Executiv cu un sărman sportiv ratat ce a devenit ministru al Tineretului şi Sportului după ce a luat ceva mai mult de nota 2 la examenul de titularizare. Doamna Andronescu a pus capul în pământ pentru a-l putea scuza pe şeful Comisiei de învăţământ din Senatul României, pesedistul Liviu Pop, la rându-i fost ministru (Doamne, păzeşte ce iartă!) că o fi vorbind el prost limba română, însă este profesor de Matematică. Jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, inginer de formaţie, a demonstrat la Digi 24 că dl. Liviu Marian Pop este o nulitate absolută şi în domeniul în care posedă o diplomă de licenţă. Faptul nu a cutremurat-o pe d-na Ecaterina Andronescu. Nu a cerut ca şi colegul ei de partid să fie cuprins într-un program de evaluare. Pop are un carnet roşu de partid şi asta ajunge. Scuză totul.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite