Învăţământul românesc, etern urmărit de ghinion!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face ce face doamna Monica Cristina Anisie, ministrul Educaţiei în guvernul condus de dl. Ludovic Orban, şi îşi consolidează decisiv poziţia de cel mai slab component al respectivului Executiv.

Iar dacă e adevărat că doamna Anisie îşi datorează dregătoria în primul rând intervenţiei d-lui Klaus Iohannis, care o cunoaşte încă de pe vremea în care erau amândoi inspectori şcolari generali, atunci se mai confirmă încă o dată faptul că preşedintele nu are deloc mână bună la oameni.

Ghinion!, ar spune ironic dl. Iohannis.  Da, numai că ghinionul acesta e de lungă durată, în România post-decembristă ţine, cu mici excepţii, de vreo 30 de ani şi nu e nici în favoarea învăţământului  şi nici în aceea a preşedintelui.  Care, altminteri, pare să fi uitat de proiectul lui numit „România educată”.

Mărturisesc că încă din luna noiembrie, adică încă din momentul învestirii guvernului Orban, doamna Monica Anisie figura printre miniştrii care nu îmi inspirau prea multă încredere. Am fost de la bun început mirat de faptul că PNL  a optat pentru un profesor din învăţământul secundar. Doar PSD mai făcuse un astfel de experiment cu dl. Liviu Pop-Genunche şi, după cum bine se ştie, a dat zgomotos în bară. Acum, e drept că nici “universitarul” ot Suceava, acela susţinut de o caraghioasă ceată de rectori,  care i-a urmat în post nu s-a dovedit cu mult mai breaz. Numai că PSD duce tot mai evident lipsă de intelectuali, de universitari adevăraţi, în vreme ce alta pare a fi în situaţia în PNL. Sigur, şi un profesor secundar poate reprezenta o opţiune dacă repunerea pe picioare a ciclurilor primar, gimnazial, liceal reprezintă prioritatea guvernării în domeniul educaţiei. Condiţia esenţială e ca cel ales pentru această demnitate publică să fie o persoană competentă.

Or, doamna Anisie s-a grăbit să dovedească că nu prea e cazul.  După afirmaţia descalificantă că rezultatele la testele PISA nu ar trebui să ne îngrijoreze (pentru această monumentală gafă doamna ministru a avut parte  de o admonestare publică venită chiar din partea protectorului domniei-sale),  a urmat proiectul structurii viitorului an şcolar  care a provocat reacţii negative până şi din partea Consiliului Naţional al Elevilor.  Zilele trecute aceeaşi doamnă Anisie a oferit un spectacol jalnic care o descalifică nu doar ca ministru, ci, în primul rând, în calitatea ei de profesor. A pus de o vizită de lucru însoţită de presă (deh, să se vadă şi să se audă că munceşte), a prins, ascultând la uşi, o profesoară în offside, a dat buzna în clasă şi a muştruluit-o zdravăn pe insa respectivă. Dovedindu-se astfel nu doar ahtiată după imagine, după succese efemere ci şi că trebuie să se înscrie în regim de maximă urgenţă la un masterat didactic. Măcar cu o astfel de ocazie să înveţe lecţia despre factorii perturbatori.

Nu ştiu dacă doamna Anisie realizează în ce situaţie penibilă s-a pus singură. Pentru a o ajuta să o conştientizeze fac apel la postarea unui foarte tânăr, talentat şi binecunoscut  actor care se întreba hâtru cum ar fi dacă ministrul Culturii (apropo, cât de prost, de şcolăresc şi fără de har a fost discursul d-lui Bogdan Gheorghiu rostit cu ocazia Zilei Culturii Naţionale! ) deranjat de faptul că un interpret strigă pe scenă şi îşi scuipă spectatorii, ar întrerupe reprezentaţia pentru a pune lucrurile la punct.

Nu ştiu dacă vor avea sau nu loc alegeri anticipate. Şansele punerii în practică a dorinţei preşedintelui Iohannis sunt în acest moment de 50%. Dincolo de agitaţia din aceste zile de la Bucureşti şi de la vârful partidelor parlamentare. O remaniere guvernamentală este însă oricând posibilă. Doamna Anisie ar fi prima candidată. Nu de alta dar are nevoie de timp pentru a putea reciti cursurile de Pedagogie pe care se vede de la o poştă că le-a uitat. Sau, cine ştie?, spre a începe o carieră în televiziune. Dorinţa domniei-sale de a obţine imagine ieftină este evidentă.

 Pe de altă parte, simpla schimbare a doamnei Monica Anisie nu ajunge. E nevoie ca înlocuitorul să fie un om competent. Care să spargă ghinionul.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite