Întrevedere Iohannis - Grindeanu. Şeful statului: Să o luăm încet cu anchetările din Parlament. Avem nevoie de un buget sustenabil şi solid pentru 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Sorin Grindeanu s-au întâlnit, miercuri, pentru a discuta despre bugetul pe 2017. Şeful statului le-a recomandat celor din Legislativ să nu mai fie atât de preocupaţi de anchetele parlamentare şi le-a cerut celor din Guvern să realizeze un buget sustenabil şi solid.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis: O discuţie în care am analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern. Am primit informaţii despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetului 

E foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, solid, care ţine cont de câteva date, cum e deficitul de maxim 3%, alocare 2% pentru Apărare şi aşa mai departe. Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi aplicate. 

Se lucrează pe buget şi discuţiile au fost pentru a vedea intenţiile Guvernului. Însă, datele cu care au venit premierul şi ministrul de Finanţe sunt date pe care le-am avut şi noi. 

Aţi discutat despre lipsa de încasări, 10 miliarde? 

Am discutat foarte pe scurt. S-a folosit iniţial sintagma de gaură la buget, ceea ce nu e. E vorba de neîncasări. Cert e că nu a plecat nimeni cu banii acasă şi acum e important să se lucreze pe bugetul de 2017. 

Cred că e bine să o luăm încet cu aceste anchetări ale Parlamentului. Cei care se pricep la chestiuni să facă o analiză serioasă şi să nu se ducă discuţia la contre politice. 

Să fi fost incompetenţă sau rea voinţă? 

Cei în cauză vor lămuri acest lucru. Preşedintele are puţine atribuţii pe domeniul economiei. Nu am solicitat eu detalii despre execuţia bugetară. 

Se va încadra Guvernul în deficitul de 3%?

Va fi dificil să se încadreze, dar el este obligatoriu. E o chestiune care aparţine Guvernului. E problema lor să vină cu acest buget care să se încadreze. 

Băsescu a apărut într-un filmuleţ în care spunea că are înregistrări cu Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea? Ce părere aveţi?

A văzut sau a auzit cineva aceste înregistrări. Dacă are aceste înregistrări să le pună la dispoziţia procurorilor. 

Cum vă raportaţi la Ordonanţa privind salariile demnitarilor?

Eu îmi păstrez punctul de vedere, dar aici intervine decizia Parlamentului.  

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, au ajuns la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis este însoţit la întrevedere doar de consilierul pe probleme economice, Cosmin Marinescu. 


Întâlnirea dintre preşedinte şi prim-ministru a fost anunţată, luni, de către purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţial, Mădălina Dobrovolschi. „Preşedintele României a avut o discuţie telefonică cu premierul Sorin Grindeanu, discuţie în cadrul căreia l-a invitat pe acesta la Palatul Cotroceni pentru o analiză clarificatoare. Această întâlnire va avea loc miercuri după-amiază", a spus, luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis. 

Dobrovolschi a precizat că la discuţie va participa şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, iar întâlnirea este necesară pentru că există „foarte multe îngrijorări" cu privire la sustenabilitatea măsurilor anunţate de Guvern şi a efectelor acestora asupra economiei. Preşedintele vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului în legătură cu bugetul pe anului 2017. Este o discuţie necesară, având în vedere îngrijorările privind sustenabilitatea măsurilor anunţate şi a efectelor acestora. Nu este străin de nimeni ce se discută în spaţiul public în ultima perioadă. La nivelul Administraţiei Prezidenţiale există analize serioase, dar şi ca cetăţean de rând există astfel de îngrijorări, bazate pe cifre, pe date, şi ele sunt până la nivelul Administraţiei Prezidenţiale", a mai arătat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat marţi, la Parlament, că, la întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele Klaus Iohannis, va merge alături de premierului Sorin Grindeanu cu un concept în legătură cu proiecţia bugetară, cei doi „străduindu-se” să aibă conturate toate argumentele care să demonstreze că proiecţia PSD atât pe venituri, cât şi pe cheltuieli este corectă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite