Întâlnire de urgenţă a liderilor USL. Crin Antonescu: „USL rămâne“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta şi Crin Antonescu, împreună cu mai multi miniştri, s-au reunit duminică seară într-o întâlnire de urgenţă pentru a dezbate principalele probleme din Uniune.

Premierul Victor Ponta, liderul PNL Crin Antonescu, Daniel Chiţoiu, Liviu Dragnea, Radu Stroe, dar şi liderul PC, Daniel Constantin s-au aşezat  în această seară la masa discuţiilor pentru a discuta despre viitorul USL.

După încheierea discuţiilor, Crin Antonescu a trimis un mesaj de pace. "USL rămâne, USL îşi recuperează unitatea care a dus-o la câştig în 2012 în alegeri locale, în referendumul împotriva lui Traian Băsescu şi a alegerile parlamentare şi care îşi urmăreşte până în 2016 cel puţin obiectivele pentru această ţară", a declarat Antonescu la România TV.

Antonescu a mai spus că problema organizaţiilor din teritoriu în care USL nu mai funcţionează va fi abordată în şedinţa de luni a partidului. "Veţi afla mâine. Sper să fie o şedinţă importantă", a spus el.

Unul dintre motivele întâlnirii liderilor USL a fost Legea descentralizării. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat vineri că este surprins de faptul că Legea descentralizării a fost declarată neconstituţională, el arătând că aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale.

„Aştept motivarea Curţii Constituţionale să vedem care sunt morivele pentru care legea a fost declarată neconstituţională, să vedem dacă e declarată neconstituţională în totalitate sau în parte şi vom acţiona în consecinţă. Sigur că sunt surprins. Dacă se declarară în totalitate neconstituţională, practic de aici s-ar putea înţelege că România nu mai are dreptul să se descentralizeze, aşa cum se întâmplă în Europa", a afirmat Dragnea, pentru Mediafax.

PNL: O nouă variantă de proiect

În timp ce Dragnea aşteaptă motivarea Curţii pentru a comenta decizia CCR, liberalii cer să se acţioneze în consecinţă: să fie modificat proiectul de descentralizare în sensul indicat de CCR.

„Trebuie văzută motivarea CC pe unul dintre cele mai importante proiecte de reformă, în egală măsură va trebui ca domnul Dragnea, care a coordonat acest proiect, să facă o analiză pe marginea documentului venit de la Curte şi să facă modificările care se impun. Domnul ministru Liviu Dragea va trebui să prezinte în USL noua variantă de proiect pentru descentralizare, în aşa fel încât să avem o lege asumată de USL şi constituţională“, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora.

Opoziţia, la unison: Demisia

Pe de altă parte, Opoziţia atacă actuala guvernare şi cere demisia Cabinetului Ponta. Deputatul PDL, Elena Udrea, îi reaminteşte premierului Victor Ponta declaraţiile pe care le-a făcut în timpul lui Emil Boc şi soluţia găsită de Ponta atunci: demisia.

„Ponta să-şi dea imediat demisia dacă are principii după ce CCR a declarat neconstituţională legea descentralizării pe care Guvernul pe care îl conduce şi-a asumat răspunderea. Îi readuc aminte ce spunea pe 25 ianuarie 2012 după o decizie similară a Curţii Constituţionale: <<Guvernul Boc trebuie să demisioneze astăzi, ţinând cont că şi-a angajat răspunderea pe o lege nedemocratică şi declarată neconstituţională. Este o înfrângere catastrofală pentru Guvernul Boc, care trebuie să plece astăzi>>“, a comentat Elena Udrea. 


Afirmaţiile Elenei Udrea sunt întărite de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu preşedintele Forţei Civice. „În mod normal, într-o ţară cu un guvern normal, şi premierul şi-ar da demisia, însă nu putem să ne aşteptăm ca Victor Ponta să o facă. Dragnea ar trebui să-şi dea demisia instantaneu. Este miza lui politică, este legat ombilical de reuşita acestui proiect, făcut prin încălcarea legislaţiei în vigoare. Domnul Dragnea ar trebui să-şi recunoască o înfrângere şi să plece din guvern!", a susţinut Ungureanu.

„O victorie politică“

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, apreciază decizia CCR ca fiind o victorie politică. „Este, dincolo de o victorie politică a PDL, o veste bună pentru români. Această lege le-ar fi adus românilor şi mai multe probleme prin feudalizarea României în favoarea baronilor USL. Iată că argumentele noastre politice şi juridice au fost corecte şi Curtea Constituţională a dat câştig de cauză sesizării PDL, invalidând în unanimitate această lege aberantă“, a arătat Predoiu.

PNŢCD salută decizia Curţii Constituţionale prin care Legea descentralizării este declarată neconstituţională. „Prin această decizie a forului constituţional, este împiedicată baronizarea României şi furtul necontrolat al banului public de către preşedinţii de consilii judeţene ai USL“, se arată într-un comunicat remis „Adevărul“.

Curtea Constituţională a admis, vineri, sesizarea PDL legată de proiectul legii descentralizării, adoptat în noiembrie 2013 prin asumarea răspunderii de către Guvern. Judecătorii au stabilit că Legea descentralizării contravine prevederilor Constituţiei.

Materiale pe aceeaşi temă:

Legea descentralizării, adoptată. Opoziţia nu a reuşit să depună o moţiune de cenzură, care ar fi împiedicat trecerea legii

Proiectul de lege privind descentralizarea, asupra căruia Guvernul Ponta şi-a angajat marţi răspunderea în faţa Parlamentului, este considerat adoptat în condiţiile în care nu a fost depusă  moţiune de cenzură în termenul legal, de trei zile.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe descentralizare. Ponta: Propaganda împotriva aleşilor locali, rezultatul unei gândiri mioape

Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului. Premierul Victor Ponta a prezentat pe scurt avantajele proiectului de lege.

UPDATE CCR amână pentru 10 ianuarie 2014 sesizarea PDL privind Legea descentralizării

Curtea Constituţională a amânat, miercuri,  discutarea sesizării PDL privind proiectul legii descentralizării, adoptat în noiembrie prin asumarea răspunderii de către Guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite