Întâlnire în trei pe tema comasării muzeelor. Gigel Ştirbu se opune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul Gigel Ştirbu, proaspăt ministru al Culturii, este împotriva comasării Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului, în ciuda îndemnului dat de şeful Guvernului, Victor Ponta. O întâlnire cu directorii muzeelor implicate l-au convins pe Ştirbu să nu-şi pună semnătura pe un astfel de proiect.

„Patrimoniul, exponatele, toate ar urma ca noi să le ducem în altă parte, eventual la Muzeul Satului sau în altă parte. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva, pentru că Muzeul Ţăranului Român este o instituţie de cultură, o instituţie emblematică pentru spiritualitatea acestui popor“, a declarat Gigel Ştirbu, proaspăt ministru al Culturii, pentru Mediafax.

Imediat după ce a fost acceptat de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de ministru, Gigel Ştirbu  a convocat rapid o şedinţă pentru a dezbate zvonurile legate de comasarea Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului.

În urma întâlnirii, Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului Satului din Capitală, a declarat că Gigel Ştirbu este împotriva comasării Muzeului Ţăranului Român (MŢR) cu Muzeul Satului.

„Ministrul Ştirbu (Gigel Ştirbu, n.r.) a procedat aşa cum trebuie, ne-am chemat pe toţi trei (directorul Muzeului Antipa, Dumitru Murariu, cel al Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, şi cel al Muzeului Satului, n.r) pentru a ne ştii punctul de vedere. Evident că punctul nostru de vedere a fost că nu se poate ca trei muzee să facă un asemenea joc absolut imposibil şi fără niciun fel de temei logic. Concluzia care s-a tras este că nu se va face această comasare de muzee de niciun fel“, a declarat directorul Muzeului Satului.

Întrebată dacă are certitudinea că această iniţiativă de comasare a celor două muzee nu va fi aprobată, Popoiu a declarat: „Suntem în România şi nu putem avea certitudini. Certitudinea mea în acest moment este că Ministerul Culturii nu îşi va da acordul“, a concluzionat Paulina Popoiu.

„Comasaţi-le!

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a cerut în scris un punct de vedere din partea celor trei directori ai instituţiilor muzeale, opinia acestora urmând să fie transmisă cabinetului premierului Victor Ponta.

„Evident că decizia probabil se va lua acolo, dar decizia Ministerului Culturii (MC) este una favorabilă muzeelor şi - cum era şi logic - protejării patrimoniului destul de cunoscut şi foarte valoros al celor trei muzee“, a mai spus aceasta.

Concluzia la care a ajuns proaspătul ministru al Culturii pare a nu fi la asentimentul şefului Guvernului. După ceremonia de învestitură a lui Gigel Ştirbu, de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu l-a felicitat pe noul ministru şi i-a tranmis să nu comaseze cele două muzee. „Comasaţi-le“, a fost replica premierului Victor Ponta către noul ministru al Culturii.

De la Cultură la Mediu

După spusele noului ministru al Culturii,  Ministerul Mediului a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care Muzeul Ţăranului Român să treacă în subordinea Ministerului Mediului, condus de Rovana Plumb.


„Este vorba de o iniţiativă a Ministerului Mediului, care doreşte să preia Muzeul Antipa şi, odată cu preluarea acestui muzeu, Muzeul Antipa, doreşte şi clădirea Muzeului Ţăranului Român care se află la o distanţă relativ mică, dar este vorba numai de clădire“, a declarat Gigel Ştirbu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite