UPDATE Iohannis, după întâlnirea cu Dăncilă: Tensiunile să înceteze imediat. Există linii roşii de la care decidenţii politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, la Cotroceni, cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a discuta pe marginea mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. La discuţii au mai participat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi vicepremierul Ana Birchall. Concluzia discuţiei: preşedintele a cerut Guvernului să nu încalce liniile roşii de la care decidenţii politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea politică

UPDATE Administraţia Prezidneţială, după întâlnirea dintre Iohannis şi Viorica Dăncilă:

În cadrul discuţiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României şi că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca ţara noastră să rămână un actor credibil în relaţia cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene şi al NATO, precum şi în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care ţara noastră este angajată.

Preşedintele României a atras atenţia că politica externă a ţării noastre trebuie caracterizată de constanţă şi predictibilitate, având câteva linii roşii de la care decidenţii politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Schimbarea poziţiei echilibrate şi echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare şi nelinişte.

În acest sens, Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat cooperare instituţională loială şi corectă, în conformitate cu cadrul legal şi constituţional în vigoare, subliniind că aceasta este conduita care trebuie să ghideze toate acţiunile Guvernului, în interesul naţional.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi membrii Guvernului prezenţi la consultările de astăzi au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituţională loială în ceea ce priveşte politica externă a României.

Preşedintele României a evidenţiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale ţării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate şi discernământ.

UPDATE Discuţia dintre preşedintele Klaus Ioahnnis şi premierul Viorica Dăncilă a durat aproiximativ o oră. Premierul a fost însoţit la Cotroceni de minsitrul de Externe Teodor Meleşcanu şi de vicepremierul Ana Birchall. 

UPDATE Viorica Dăncilă a ajuns la Palatul Cotroceni. Aceasta e însoţită de ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. 


Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o marţi la Cotroceni pe premierul Viorica Dăncilă pentru consultări pe tema politicii externe, inclusiv a relocării ambasadei României în Israel, şeful statului precizând că Dăncilă poate fi însoţită de miniştrii de resort. Iniţiativa şefului statului vine în contextul în care, în urma unei invitaţii pe aceeaşi temă adresată ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, prim-ministrul a precizat că nu i s-a cerut acceptul pentru o astfel de discuţie.

Iată filmul unei zile în care a consemnat un nou război între Palate.

Ora 12.30 Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat, marţi, ora 11.00, pe Teodor Meleşcanu la Cotroceni. Potrivit Constituţiei, preşedintele reprezintă ţara pe plan extern.

Ora 13.30 Premierul Viorica Dăncilă îi cere preşedintelui să o sune. „Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, preşedintele trebuie să vorbească cu primul ministru, aşa este normal. Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, suntem totuşi un guvern, există anumite reguli care trebuie respectate de toată lumea. Domnul Meleşcanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru, şi bineînţeles dacă îşi va da acordul primul ministru va merge“, a declarat Viorica Dăncilă, jurnaliştii atrăgându-i atenţia că ea este premierul şi nu ar trebui să vorbească la persoana a treia despre prim-ministru.

Ora 14.00 Liderul PSD Liviu Dragnea: „Doamna premier va decide dacă ministrul de Externe merge la Cotroceni, pentru că preşedintele nu conduce Guvernul. Toţi am sperat că epoca Băsescu s-a terminat. Se pare că epoca Iohannis este mai rea decât epoca Băsescu. Nu există în România, în Constituţie, funcţia de tătuc, există funcţia de preşedinte cu nişte atribuţii clare, cu limite clare“.

Ora 16.00  Preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte la telefon cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, care îi transmite că vine marţi la Cotroceni doar dacă va primi permisiunea premierului Viorica Dăncilă, potrivit unor surse guvernamentale.

Ora 18.00 Klaus Iohannis o invtiă pe Viorica Dăncilă la Cotroceni: „Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită. La această întâlnire puteţi fi însoţită de miniştrii de resort“. Articolul 86 din Constituţie spune că preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

Ora 19.45 Premierul Viorica Dăncilă confrimă că va merge la întâlnirea de la Palatul Cotroceni. "Domnule Preşedinte, în cadrul dialogului interinstituţional, am primit invitaţia dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluţii din Orientul Mijlociu şi relaţiile bilaterale ale României cu Statul Israel. Pe această cale, confirm participarea“, a răspuns premierul.

Iohannis, sfidat constant de Guvern
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a recunoscut că s-a opus iniţiativei Uniunii Europene care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim întrucât „s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru“. În replică, preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur  Guvernul pentru că l-a ignorat înainte de a bloca declaraţia UE. „Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche “, a spus şeful statului.

Guvernul l-a sfidat pe preşedinte şi în scandalul mutării ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. În urmă cu o lună, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a adoptat, fără să-l întrebe pe Klaus Iohannis, un memorandum secret care prevedea intenţia României de a reloca ambasada la Ierusalim, deşi fără semnătura preşdintelui demersul este imposibil.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite