Sebastian Lăzăroiu: Înger şi Dracu’. Îi iertăm pe corupţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dracu’ (trist): Vezi, cu voi nu se poate ajunge la nicio înţelegere. 
Păi, hai să-ţi fac eu o propunere: scoatem dinţii DNA printr-o lege în 
Parlament şi o lăsăm mai moale cu alergatul după corupţi. Nu-i bine aşa?
 Că tot la noi e pâinea şi cuţitul.
Dracu’ (trist): Vezi, cu voi nu se poate ajunge la nicio înţelegere. Păi, hai să-ţi fac eu o propunere: scoatem dinţii DNA printr-o lege în Parlament şi o lăsăm mai moale cu alergatul după corupţi. Nu-i bine aşa? Că tot la noi e pâinea şi cuţitul.

Acest dialog a avut loc într-o cafenea din centrul Bucureştilor, la o masă retrasă, într-o zonă de penumbră. Înger: Propun să-i închidem pe toţi, să le confiscăm averile şi să recuperăm prejudiciile. Dracu’: Cum o să faceţi asta? Cu 80 de procurori? Glumeşti! Sunt mii de dosare şi o mână de oameni. Cam câţi ani v-ar lua?

Înger: Nu contează cât. Facem curăţenie generală. Si dăm un semnal că nu mai merge aşa. Ori se liniştesc, ori merg la pârnaie.

Dracu’: Stai, stai puţin. Din 2007 tot cu asta vă ocupaţi şi numărul de dosare a crescut în fiecare an. Deci ce semnal aţi dat? Cât de tare s-au speriat de când tot le faceţi dosare de au furat mai mult şi mai mulţi? Pare că nu prea merge. Au râs unii de Remeş cu caltaboşii. Ei au arătat că pot mai mult.

Înger: Încă nu se vede. Mai avem nevoie de nişte ani.

Dracu’: Şi în fiecare an o să fie tot mai mulţi. Dacă mă uit pe statistici, cu cât aţi băgat mai mulţi la beci, cu atât au fost mai mulţi care au furat. Parcă îi stimulaţi. Asta e deja concurs naţional: care fură mai mult fără să fie prins.

Înger: Şi tu ce propui?

Dracu’: Să-i iertăm…

Înger: Să-i iertăm? Ca în ”marţea neagră”? Răzi de mine.

Dracu’: Ascultă-mă. Am-ni-sti-e. Facem un târg, de mâine nu mai fură nimeni şi toţi care au furat până acum sunt amnistiaţi.

Înger: Ha!ha!ha! Ăsta e un banc bun.

Dracu’: Ascultă-mă. Voi nu vă luptaţi cu corupţia, voi vă luptaţi cu corupţii. Corupţia e tot acolo, pentru că focarele de infecţie sunt tot acolo.

Înger: Bun şi cine să stingă focarele? Tot politicienii care fură?

Dracu’: Normal că ei. Nu poate nimeni altcineva. Sursele mari sunt astea: banii pentru partide, numirea în funcţii publice, companiile de stat, achiziţiile publice şi investiţiile. Câte o soluţie pentru fiecare şi o să fie mult mai puţină corupţie. Au început cu finanţarea partidelor, ăsta e un semn de bunăvoinţă. Ar trebui să apreciaţi.

Înger: Ce interes au să stingă focarele?

Dracu’: Păi, ăsta e târgul. Ei taie rădăcinile, voi nu-i mai băgaţi la beci şi uitaţi că au furat.

Înger: Că parcă poţi avea încredere în ei…

Dracu’ (oftează): Asta e ideea. Până când nu schimbă legile astea voi continuaţi să-i alergaţi prin curte. Finanţarea partidelor de la buget, Agenţia Funcţionarului Public iese din subordinea Guvernului şi face concursuri pe bune, achiziţiile publice transparente pe SEAP, iar investiţiile trec la o agenţie controlată de Parlament. După ce fac asta, vă opriţi şi-i lăsaţi să-şi dea o mică amnistie.

Înger: Nu e bine. Ce o să zică lumea? Ce facem cu banii furaţi? Cum îi mai recuperăm? Ce exemplu dăm celor care şi-au pus în gând să facă la fel?

Dracu’: Stai, să o luăm pe rând. Câţi bani s-au furat în 25 de ani? Să zicem 1.000 de miliarde, vreo 10 PIB-uri. Nu ştiu, zic şi eu, ca ordin de mărime. Cât o să mai recuperaţi voi? 1% din ăştia, 2%, 10%? Poate nici atât. Mai mare deranjul. E nimic. Unii nici nu-i mai au. Prinde orbul, scoate-i ochii. Praful de pe tobă. Pe urmă, cei care mai vor să fure nu mai au cum, pentru că tai răul din rădăcină. Vrei să-ţi pui cumnatul la ANAF, nu merge, că e concurs, organizat de o Agenţie pe picioarele ei, care nu mai e controlată doar de unii politicieni. Uite, ca la Consiliul Concurenţei. Aşa ceva ne trebuie şi cu corpul funcţionarilor publici.

Înger: Deci tu zici aşa: politicienii taie răul din rădăcină şi nu mai ajung deloc la închisoare pentru ce au furat până acum. Dar ce ai zice de asta: politicienii sting focarele de infecţie, ca să nu mai fie corupţie şi cei care au furat până acum ajung la închisoare şi li se confiscă averea? N-ar fi mai bine?

Dracu’ (trist): Vezi, cu voi nu se poate ajunge la nicio înţelegere. Păi, hai să-ţi fac eu o propunere: scoatem dinţii DNA printr-o lege în Parlament şi o lăsăm mai moale cu alergatul după corupţi. Nu-i bine aşa? Că tot la noi e pâinea şi cuţitul.

Înger:  He!he!he!

Dracu’: Păi, nu? Vă punem cu botul pe labe. Corupţi au fost, corupţi vor fi şi de acum înainte. Cine ce câştigă din asta?

Înger: Ştii bine că nu puteţi face asta. Vă ia lumea cu pietre pe stradă. Vin americanii, olandezii, francezii cu scandal. N-aveţi voi curaj să faceţi asta.

Dracu’: Frăţioare, vă aşteptăm la cotitură. O să greşiţi şi voi, că nu e nimeni perfect, şi, când v-am prins, v-am luat capul. Prima achitare de răsunet în instanţă şi vă aruncăm la lei.

Înger: Până atunci mai e…

Dracu’ (vizibil iritat): Ca mâine vin sentinţele definitive. Atunci o să vedem ce aveaţi voi acolo. Eu nu vă înţeleg, prietene, voi vreţi să scăpaţi ţara de corupţie sau să...

Citiţi textul integral pe trendscan.ro
 

Un text semnat de Sebastian Lăzăroiu


Sebastian Lazaroiu este sociolog şi a lucrat în domeniul cercetării sociale la CURS şi CSOP.  A ocupat funcţia de Consilier Prezidenţial (2007-2011 şi 2012-2013) şi de Ministru al Muncii (2011). Este publicist şi comentator al vieţii politice din România. Are o experienţă de 20 de ani în campanii electorale în România, specializat în strategie şi cercetare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite