Îndeplinim sau nu cincinalul în patru ani şi jumătate?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia întors dintr-un - nu-i aşa? - binemeritat şi modest concediu petrecut ca orice bugetar român în Maldive, preşedintele PSD şi şeful Camerei Depuţilor a avut grijă să ne insufle şi nouă ceva din optimismul lui iremediabil.

Luni am avut parte de teorie, dar cum dl. Dragnea este inginer (e drept, şi-a primit diploma după un an de repetenţie) şi preţuieşte practica în producţie, marţi am avut parte de o vizită de lucru pe câmpille patriei. Care a respectat întocmai modelul expediţiilor pe care le făcea odinioară prin CAP-uri şi IAS-uri răposatul tovarăş Nicolae Ceauşescu. Ocazie pentru noi să aflăm ce bine stăm la capitolul „agricultură“. Şi aceasta graţie înţelepciunii pesediste în domeniu, dar şi nepreţuitei contribuţii teoretice şi practice a ministrului de resort, dl Petre Daea.

Luni, dl. Dragnea s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose, ocazie pentru întâiul pesedist al ţării să ne înştiinţeze că programul de guvernare este în termen“. Chiar mai mult, a fost şi depăşit. Aplauze, ovaţii, cincinalul în patru ani şi jumătate!

Ceea ce a omis preşedintele PSD să ne spună e care anume program de guvernare este respectat la virgulă de Cabinetul condus de dl. Mihai Tudose. Cel cu care PSD a câştigat alegerile în decembrie 2016 şi pe care era mai-mai să-l compromită dl. Sorin Grindeanu, despre care aflăm, iată, pe surse, că ar urma să primească un post în diplomaţie, sau cel despre care a vorbit la învestire dl. Mihai Tudose? Care şi el s-a dovedit o simplă fantezie de vreme ce preţ de o lună şi mai bine noul prim-ministru al României a făcut tot posibilul spre a-l face uitat căci mustea de aberaţii, de lucruri ce, în nici un caz, nu puteau fi duse la îndeplinire.

Multe lucruri rele se pot spune despre dl. Mihai Tudose, începând cu acela că parcă România ar fi meritat totuşi să aibă un premier cu ceva mai multă şcoală, făcută pe bune şi care să nu fi încercat să dobândească prin furt un titlu ştiinţific de doctor. Numai că nu ar avea o perspectivă ceva mai realistă asupra posibilităţilor adevărate ale economiei româneşti decât părea fi aceea a predecesorului său, dl. Grindeanu, nu.

Aşa se explică, probabil, faptul că dl. Mihai Tudose se dovedeşte a fi ceva mai rezervat în a face promisiuni. Repetă şi el povestea cu nemaivăzuta creştere economică a ţării fiindcă aşa îi cer regulile propagandei şi aşa doreşte dl. Liviu Dragnea, însă nu l-am auzit spunând că din 2018 ar curge lapte şi miere peste România. E clar că dl. Mihai Tudose ştie că spectaculoasa creştere economică anunţată de statistică zilele trecute nu ţine loc de venituri bugetare, nu este o sursă de bani de pensii şi salarii. Bani care nu vor putea fi la infinit obţinuţi din împrumuturi. Aşa cred că se explică şi declaraţiile niţeluş cam agresive, poate chiar neavenite, la adresa sistemului bancar din România.

Întreaga atitudine a d-lui Mihai Tudose este substanţial diferită de aceea a d-lui Sorin Grindeanu.

Sigur, premierul ştie că dl. Liviu Dragnea nu va putea recurge la aceeaşi metodă spre a-l îndepărta de la şefia guvernului fără a se decredibiliza încă şi mai tare în ochii electoratului căci numai sociologul de partid, dl. Marius Pieleanu, vede o creştere a simpatiei românilor pentru şeful PSD. În al doilea rând, este foarte posibil ca susţinerea în partid de care se bucură dl. Mihai Tudose să fie mult mai consistentă decât cea de care a avut parte dl. Grindeanu. În al treilea rând, dl. Tudose este aproape obligat de situaţie să aibă o atitudine ceva mai realistă. Noua sesiune parlamentară care va începe pe 1 septembrie s-ar putea să aducă modificări în configuraţia Legislativului. Iar o atare situaţie va complica asaltul coaliţiei împotriva justiţiei, asalt pe care îl anunţă modificările legislative anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader. Dincolo de faptul că atât dl. Liviu Dragnea cât şi premierul Mihai Tudose au făcut joi un pas înapoi de ochii lumii luând distanţe de aberaţiile slugarnicului ministru Tudorel Toader.

Într-un interviu acordat Antenei 3 la sfârşitul săptămânii trecute, premierul a vorbit despre posibilitatea remanierii echipei (iar miniştri remaniabil ar fi mulţi, slavă Domnului!), unde mai pui că s-au înregistrat şi o seamă de rafinate indicii ale unei oarecare distanţări a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu de o seamă de decizii guvernamentale.

În fine, pare-se că dl. Mihai Tudose nu crede, precum dl. Liviu Dragnea sau cum a crezut jalnicul, nedemnul Sorin Grindeanu, că ar putea reveni în actualitate lozinca îndeplinirii cincinalului în patru ani şi jumătate. Rămâne să vedem ce înţelepte hotărâri a luat întâlnirea mai-marilor partidului desfăşurată ieri la Sinaia. Veştile care ne-au venit „pe surse“ nu par deloc să ne aducă lucruri prea bune. Realitatea economică a ţării nu poate fi ameliorată nici de Fuego care, cu o zi înainte, a delectat crema supra-îndulcită a femeilor pesediste (la aşa femei, aşa gusturi!), nici de ia lui Daddy Dragnea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite