Începând cu 1 ianuarie 2021, preşedintele Iohannis nu mai poate da vina pe Pe-Se-De

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aceste alegeri, preşedintele Iohannis este „stăpânul” absolut al României. Parlamentul meu, guvernul meu, o opoziţie redusă la „dat din gură”. Preşedintele a şi declarat că va conduce personal toate procedurile post-alegeri. Va desemna premierul, va avea un cuvânt la alegerea miniştrilor, a şefilor Camerelor parlamentului. Va putea controla politizare-depolitizare, eficienţa managerială şi schimbarea managerilor de rang înalt.

Ai toată puterea, dar ai şi răspunderea şi îţi vei lua toate criticile pentru ce nu merge bine. În mod sigur preşedintele Iohnnis este conştient de toate acestea.

Primul pas, desemnarea premierului

Declarativ, preşedintele este mulţumit de prestaţia guvernului Orban. Nici nu putea declara altceva, în prag de alegeri. Totuşi, deficite bugetare ridicate la cer, nerestructurarea aparatului bugetar, educaţia în aceeaşi stare în care a găsit-o, gestionarea mediocră a pandemiei, plantarea unor manageri din clientela de partid, habarnişti, incompetenţi dar obedienţi, nu se poate să nu-i dea de gândit. Cam toate nerealizările guvernării Orban au fost puse pe seama opoziţiei parlamentului, ceea ce nu este corect. Guvernarea se face şi prin HG, prin OM, care nu au treabă cu deciziile parlamentului. Are preşedintele alternativă la Orban? Nu prea cred, şi domnia sa vrea un premier obedient, care să-l asculte, sau măcar să se prefacă că-l ascultă şi îi ridică osanale. Dar, dacă îl desemnează tot pe Orban, va plăti, deconta, toate nereuşitele viitorului guvern.

Preşedintele a promis, mai demult, că nu va lăsa guvernul Orban de capul lui. De fapt l-a lăsat, Orban a făcut ce a vrut. Explicaţiile sunt greu de dat acum.

Alianţa de guvernare cu USR PLUS

Este singura alianţă posibilă pentru viitoarea guvernare, dar viitorii aliaţi de la USR PLUS reprezintă o „broască”  extrem de greu de înghiţit. Sunt politicieni care nu au crescut la umbra lui Iliescu, Năstase, Tăriceanu, Antonescu, Dragnea. Vor altceva în managementul public. Depolitizarea administraţiei locale, desfiinţarea clientelei de partid, eficienţa în gestionarea banului public şi multe altele, în contradicţie cu obiceiurile, cutumele, guvernărilor anterioare. Cum se vor descurca Iohannis şi Orban cu cerinţele USR PLUS, foarte greu de spus. Mai ales în situaţia în care nu există alternativă credibilă în formarea unei coaliţii de guvernare. Şi ei ştiu asta.

Perspectiva ca miniştrii USR PLUS să nu-l asculte îl scoate din minţi pe Orban. El s-a obişnuit cu miniştrii PNL, total obedienţi, care executau orbeşte tot ce le cerea Orban. De aceea, Orban caută şi o altă cale.

Vizita lui Ponta la Orban

Combinată cu declaraţiile împăciuitoarea ale lui Victor Ponta, la adresa lui Orban şi a viitoarei guvernări, vizita ne arată că Orban n-a renunţat la ideea unei guvernări minoritare, fără USR PLUS. Dacă Pro România, PMP, UDMR fac pragul de 5%, alături de minorităţi, Orban speră să-i fie validat guvernul, fără contribuţia USR PLUS. Eventual, cu racolarea unor parlamentari din PSD, cum i-a şi reuşit de multe ori. Odată validat guvernul, începe combinăgeala obişnuită, la care Orban este artist. Imparte posturi în stânga şi dreapta, şi îşi rezolva problemele. Va accepta preşedintele Iohannis această combinaţie? Vom vedea.

Totul depinde de scorurile din alegeri

Desemnările premierului, a miniştrilor, a şefilor de Camere parlamentare, a managerilor de instituţii importante, toate depind de scorurile obţinute în alegerile de mâine. Până la urmă, alegătorii potenţează şi impun viitoarele acţiuni ale preşedintelui şi parlamentului. Cum vor vota alegătorii duminică nu este foarte clar, sondajele s-au înşelat de multe ori. Contează diferenţa dintre PNL şi USR PLUS. Această diferenţă va impune  comportamentul lui Orban şi a USR PLUS. Aşa este în democraţie. Din patru în patru ani alegătorii decid reprezentanţii lor care vor dirija treburile ţării în continuare.

Nu ne rămâne decât să sperăm că prezenţa la vot şi inteligenţa alegătorilor ne vor aduce patru ani în care România să progreseze şi să aducă bunăstarea aşa de dorită de cetăţeni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite