Consultări la Cotroceni. Quintus: Preşedintele a spus că alegerile anticipate sunt soluţia cea mai rezonabilă. Dragnea: Nu excludem varianta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD este primul partid care va fi primit la Cotroceni FOTO presidency.ro
PSD este primul partid care va fi primit la Cotroceni FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea lui Victor Ponta de a-l propune premier interimar pe Mircea Duşa şi l-a desemnat pe Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. Şeful statului a anunţat că va chema şi reprezentanţii străzii la consultări. Iohannis a convocat, astăzi, PSD, PNL, UDMR şi minorităţile la consultări pentru a desemna un nou premier, după ce Victor Ponta şi-a dat demisia, trăgând după el întreg Executivul.

UPDATE Kelemen Hunor, peşedintele UNPR, la finalul consultărilor: Cel puţin până la sfârşitul lunii noiembrie trebuie să avem un nou Guvern, care conduce ţara până la alegeri. Noi propunem alegeri anticipate. Un Guvern tehnocrat condus de un om care are libertatea de a-şI alege miniştrii cu un mandat foarte clar: bugetul, pregătirea alegerilord e anul viitor.

UPDATE Admnistraţia Prezidenţială a transmis un comunicat de presă prin care le transmite detalii privind înscrierea la consultări pentru societatea civilă:  Preşedintele României invită coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie a.c, la o oră care va fi comunicată ulterior. De asemenea, Preşedintele României invită pe manifestanţi să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile. Propunerile se pot transmite la adresa de email consultari@presidency.ro până joi, 5 noiembrie a.c., ora 24.00, cu specificarea datelor de contact. Consultările se vor desfăşura într-un cadru de dialog funcţional, care presupune, inevitabil, un număr limitat de reprezentanţi.

Societatea civilă va rămâne şi pe viitor un partener de dialog al Administraţiei Prezidenţiale şi astfel de consultări vor avea loc cu regularitate.

UPDATE Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu: I-am arătat preşedintelui care sunt temeiurile pe care ne bazăm atunci când solicităm anticipate. Din ianuarie cerem alegeri anticipate. Suntem într-un moment dificil pentru clasa politică şi nu putem decât să optăm pentru dizolvarea Parlamentului. Nu am avansat niciun fel de calendar sau o altă variantă. Am înţeles că vor urma consultări şi în zilele care urmează. Mă bucur că are inclusiv o întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile. Demisia parlamentarilor PNL nu ar rezolva situaţia. Există varianta de a demisiona toţi parlamentarii. Preşedintele va analiza şi va face delaraţii cu soluţiile care s-au degajat.

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga: I-am prezentat preşedintelui şi poziţia noastră. Alegerile anticipate se organizează clatr după noua lege. Vechea lege se abrogă.

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus: Sunt reale aceste dificultăţi, dar când este vorba să răspundem unei voinţe a populaţiei trebuie să încercăm să înlăturăm un Parlament care este total nepotrivit.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este de acord cu varianta alegerilor anticipate, Quintus a răspuns: „Singur că da. A spus că este soluţia cea mai rezonabilă în momentul de faţă“.

UPDATE ora 17.00 Liberalii au ajuns la Palatul Cotroceni. PNL este reprezentat de cei doi copreşeidnţi ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, precum şid e Mircea Ionescu Quintus, peşedintele de onoare al PNL. „Este o etapă grea, dificilă, care a rezultat dintr-o tragedie care a declanşat aceste schimbări politice şi sper să găsim soluţiile cele mai potrivite“, a declarat şeful statului, în debutul discuţiilor.

UPDATE Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Qiuntus, înainte de consultările de la Cotroceni: Singurul meu regret este că nu mai pot să fiu cu ei. Cătălin Predoiu rămâne varianta noastră, dar nu acum. Pentru un mandat de patru ani.

Dragnea: Nu excludem varianta alegerilor anticipate

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea i-a propus preşedintelui ca după prima rundă de consultări să aibă loc o nouă discuţie cu toţi liderii partidelor parlamentare pentru a se ajunge la un numitor comun privind profilul viitorului premier şi programul politic: Am propus preşedintelui, după ce discută şi cu celelalte partide, să putem avea o altă rundă de discuţii. Vreau să nu plecăm de la a nominaliza o persoană să bată la uşa fiecărui partid. Am urmărit cu foarte multă atenţie ce se întâmplă în aceste zile şi credem că acest moment tragic trebuie să fie un moment de răscruce în ceea ce înseamnă reforma clasei politice. Anul 2016 va fi anul în care construim noua generaţie de lideri. Vom ieşi în faţa cetăţenilor cu oameni care au trecut de nişte criterii de integritate şi conduită foarte bune. Am înţeles de la preşedinte că nu doreşte să ia o decizie pripită. Poate să fie o perioadă de câteva zile. Nu ne opreşte nimeni să facem întâlniri în fiecare zi. Fiecare partid şi poate preşedintele are în minte un nume care ar fi bun de prim-ministru. Trebuie să fixăm obiectivele. Preşedintele va nominaliza un prim-ministru, dar trebuie ajutat.

Că fiecare dintre noi trebuie să vedem care este cea mai bună variantă. Societatea doreşte o clasă politică care să aibă o nouă abordare, caracterizată de cinste, profesionalism. Noul Guvern să se îngrijească să nu mai fie această atitudine că „merge şi aşa“.  Suntem deschişi la orice variantă care poate atinge obiectivele naţiunii noastre. Nu excludem varianta alegerilor anticipate. Dacă este mai bună variantă unui Guvern de Uniune Naţională şi preşedintele este de acord, dacă este mai bună varianta unui Guvern de experţi şi preşedintele o acceptă. I-am transmis că respectăm dreptul constituţional şi premierul interimar va fi respectat de către toţi membrii PSD prezenţi în Guvern.

Întrebat dacă PSD ar putea susţine un premier desemnat de PNL, Dragnea a răspuns: „Este puţin probabil ca peşedintele să vină cu o astfel de variantă“.

UPDATE 15.00 Delegaţia PSD formată din Liviu Dragnea, preşedintele PSD, Valeriu Zgonea, preşedintele executiv al PSD, şi trei dintre vicepreşedinţii PSD, Ecaterina Andronescu, Georgian Pop şi Gabriela Vrânceanu Firea a ajuns la Cotroceni. „Bine aţi venit la aceste consultări. Am convocat o rundă de consultări pentru că doresc să cunosc opiniile, soluţiile, cu care vin partidele pentru un nou Guvern. Pentru început, este mult mai mult decât o schimbare de Guvern. Este o schimbare de paradigmă“, a spus Klaus Iohannis, la începutul întâlnirii.

UPDATE Fostul preşedinte Traian Băsescu: Implicarea societăţii civile şi a reprezentanţilor străzii în consultările privind noul premier este nu numai neconstituţională, dar este şi o fugă de asumare, o tergiversare păguboasă şi un precedent greu de calificat. Pentru astfel de întîlniri îţi poţi găsi timp cu alte ocazii, pentru că aşa nu vom şti dacă noul PM este soluţia dată de preşedinte, de partiede, de stradă sau de societatea civilă.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis, înainte de consultări: Am acceptat demisia Prim-ministrului Ponta. Am decis, astăzi, să numesc în poziţia de Prim-ministru interimar pe domnul Ministru Sorin Câmpeanu. Am semnat acum, înainte de conferinţa de presă, ambele decrete. Am urmărit aseară, cu mare atenţie, manifestaţiile de stradă. Sunt foarte mulţumit că au fost manifestaţii fără violenţe, fără exagerări şi am un mesaj important pentru toţi cei care au fost şi aseară şi alaltăieri în stradă: V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre!

Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice, pe care le-am planificat pentru astăzi şi pentru mâine, să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după–amiaza un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada. Este important pentru mine şi doresc să le cunosc părerile şi opţiunile. În acest fel voi cunoaşte, atunci când voi lua o decizie, şi opţiunile partidelor politice, dar, şi acest lucru mi se pare important, opţiunile societăţii civile.

UPDATE Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, despre mandatul cu care va merge la Cotroceni: Am luat act de poziţia restul partidelor parlamentare, accea de respingere a organizării alegerilor anticipate.Spre surprinderea PSD, avem aceeaşi propunere. Mergem cu mandat de a solicita alegeri parţiale. Sper ca PSD să reevalueze această poziţionare şi să aibă decenţa de a gândi de două ori înainte să exprime un punct de vedere. Dorinţa de a te agăţa cu mâinile şi picioarele de Putere n-are legătură cu ce se întâmplă astăzi în România. Cerem dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp posibil. Coaliţia de guvernare nu mai are nicio legitimitate. Chiar dacă e o decizie greu de pus în practică, e important pentru sănătatea democraţiei. Varianta alegerilor anticipate este o variantă cinstită.

Vasile Blaga, copreşedintele PNL: Delegaţia nostră va fi compusă din preşedintele de onoare, Mircea Ionescu Quintus, Gorghiu şi de către mine. Alegerile parlamentare anticipate se pot organiza după noua lege electorală.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă, începând cu ora 11.30, înainte de consultările cu partidele politice pentru formarea unui nou Guvern. Şeful statului anunţă numele premierului interimar, care va conduce Guvernul pentru o scurtă perioadă până la formarea unui nou Executiv. Propunerea lui Victor Ponta este Mircea Duşa, ministru Apărării.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis aseară o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane. Cele trei partide din actuala coaliţie de guvernare vor merge separat la consultări, fiind dorinţa preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Programul consultărilor va fi următorul:

Joi, 5 noiembrie 2015:

• Ora 15.00 - Partidul Social Democrat (PSD);
• Ora 17.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
• Ora 18.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 19.00 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vineri, 6 noiembrie 2015:

• Ora 11.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
• Ora 12.30 - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE).

 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea,  a anunţat încă de ieri că va merge singur la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. „PSD va merge singur la Cotroceni, aşa cum va merge şi ALDE şi fiecare partid. Aşa mi se pare firesc. Invitaţiile vor fi făcute pentru fiecare partid şi vom merge fiecare separat, nu trebuie neapărat să ne ţinem de mână ca să discutăm despre o majoritate“, a declarat Liviu Dragnea, la Parlament, întrebat dacă va merge la Cotroceni alături de Gabriel Oprea, preşedintele UNPR.

Mandatele partidelor

Potrivit unor surse politice, PSD şi sateliţii de guvernare vor merge la Cotroceni cu propunerea ca sociologul Vasile Dâncu să fie desemnat premier. Dâncu, fost ministru în Guvernul Năstase, este unul dintre sfătuitorii lui Liviu Dragnea, dar nu are carnet de partid. „Va fi foarte greu să propunem un om politic“, a spus ieri Dragnea. Însă liderul PSD îl prezintă pe Dâncu drept tehnocrat.

PNL nu va merge la Cotroceni cu o propunere de premier, ci va susţine oficial varianta alegerilor anticipate. De ce? În primul rând din calcul politic. Liberalii stau foarte bine în sondaje, iar organizarea unor alegeri în acest moment le-ar aduce o victorie confortabilă. Aproape că ar putea guverna singuri. În plus, liberalii încearcă să se plieze şi pe revendicările din stradă. Cei mai mulţi protestatari au cerut dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate. Însă acest scenariu este aproape utopic. Singura soluţie constituţională ca preşedintele să dizolve  Parlamentul este următoarea: Parlamentul să respingă de două propuneri de premier venite de la Cotroceni. Însă acest lucru este foarte puţin probabil să se întâmple, pentru că senatorii şi deputaţii gândesc pragmatic: preferă să voteze un premier, chiar dacă nu le convine, decât să piardă un an de mandat, pentru că un scrutin parţial ar putea să-i lase în afara Legislativului. S-a mai vehiculat ideea ca toţi parlamentarii să demisioneze, însă e imposbil de găsit un consens atât de larg.

Preşedintele Iohannis nu este însă obligat să ţină cont de propunerile partidelor. „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament“, se arată la articolul 103 din Constituţie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite