Încăierarea pe bani. Dacă bugetul pe 2019 pică în Parlament, guvernul trebuie să demisioneze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există altă cale de rezolvare a crizei. Ar fi clar că actuala coaliţie de guvernare nu mai are majoritate parlamentară şi că premierul, miniştrii implicaţi nu sunt competenţi să elaboreze bugetul ţării. De ce să mai stea la guvernare? Sunt destule semnale că bugetul nu va trece de parlament. UDMR a anunţat deja că nu va vota bugetul în forma actuală, şi cine ştie ce pretenţii va avea pentru a-l vota.

De ce a fost nevoie de 4 luni pentru elaborarea bugetului pe 2019?

E simplu. Cheltuielile erau mult mai mari decât veniturile, lucru extrem de evident cu cât ne apropiam de sfârşitul anului trecut. Dragnea la întâlnirea cu primarii: „Nu se închid cifrele, trebuie să fim sinceri“. „Domnilor, eu puteam să nu vă dau nimic.“

Trecem peste exprimarea „eu puteam să nu vă dau nimic“, care devoalează mentalitatea de ţar absolut al României. Tot ce mişcă în ţara trebuie să rezulte din voinţa sa. Dincolo de asta, de la cel mai înalt nivel, după 4 luni de căutări şi eforturi, bugetul „revoluţionar“ creat de Vâlcov şi Teodorovici, are o singură certitudine: nu se închid cifrele. Rămâne de văzut dacă vineri va trece prin guvern  bugetul pe 2019. Tare mi-e teamă că încă nu este „copt“!

Nu cred că Legea bugetului va trece de parlament

De 4 zile sunt discuţii aprinse în coaliţie, între Dragnea şi Tariceanu, cu UDMR, cu primarii nemulţumiţi de sumele alocate prin buget. Când e vorba de bani,  PSD nu mai ascultă orbeşte de Dragnea.  Şi partidul lui Ponta a anunţat că suntem în faţa unui proiect de buget jalnic, şi că nu-l va vota. Unde eşti tu Gherghina, salvatorule...

La moţiunea de cenzură, parlamentarii puterii sunt ţinuţi în bănci, iar opoziţia nu reuşeşte să adune voturi pentru dărâmarea guvernului. La votarea unei legi este invers, coaliţia de guvernare trebuie să adune vot cu vot pentru a realiza majoritatea.

Discuţiile din comisii, examinarea miilor de amendamente aduse, posibila prelungire a dezbaterii din plen, ne duce cu discuţia bugetului în martie, sau mai târziu dacă va fi contestat sau întors în parlament. Până atunci, funcţionăm după bugetul anului trecut, deci nu se pot pune în practică măsurile anunţate pentru anul acesta.

Ioan Rus a anunţat că mai sunt nume grele din PSD care-şi vor anunţa în zilele următoare trecerea la Pro România. În mod sigur şi parlamentari. Deja la Camera Deputaţilor coaliţia PSD-ALDE nu mai are majoritate.

Primarii vor pune o presiune uriaşă pe parlamentarii din judeţele lor să nu voteze bugetul, dacă nu conţine sumele cerute de ei. Deja parlamentari PSD de Iaşi, de la ALDE, au anunţat că nu vor vota bugetul dacă nu vor fi alocate sumele necesare judeţelor lor. Dragnea nu a reuşit să tempereze supărarea primarilor la întâlnirea de miercuri.

Coaliţia nu are  cum să obţină majoritatea dacă lipsesc de la vot parlamentari ai puterii. Se dau „loviţi“ de boală, de alte probleme familiale, şi nu vin să voteze un buget care nu le satisface interesele comunităţilor din care provin, adică interesele lor electorale. Cum vor demonstra alegătorilor care i-au trimis în parlament că s-au bătut pentru bani alocaţi în judeţele lor?

Dacă nu trece bugetul, guvernul trebuie să demisioneze

Este de bun simţ, de logică elementară. Nu mai are majoritate parlamentară, nu poate conduce ţara fără buget. Va fi dovada supremă că sunt incapabili. Chiar dacă nu există o prevedere legală expresă, cine mai are încredere într-un guvern care nu e în stare să producă cel mai important instrument de lucru: bugetul ţării. Va fi punctul terminus, în care actuala coaliţie va părăsi guvernarea? Vom vedea ce se întâmplă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite