Încă o umilire-avertisment pentru România: Viorica Dăncilă, convocată la audieri la Parlamentul European

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continuă, la un nivel din ce în ce mai înalt şi cu urmări deja vizibile în materie de corodare a credibilităţii României, şirul de evenimente născute ca răspuns direct la situaţia din România.

De câteva zile încoace, am tot încercat să semnalez faptul că se adună nori grei de furtună şi că urmează momente din ce în ce mai neplăcute pentru guvernanţii actuali, dar şi, ceea ce este într-adevăr important şi merită băgat în seamă, nori care afectează capacitatea de joc a României, slăbind în mod dramatic ceea ce se numeşte în unele cercuri „bonitatea de ţară“.

Acest lucru este cea mai mare avuţie a unei ţări, deopotrivă uşor de calculat la nivelul unora dintre segmentele vizibile sau imposibil de estimat datorită naturii aproape evanescente ale altor componente. Combinaţia dintre ele, o dată denaturată sau pur şi simplu distrusă, este echivalentul unei sinucideri naţionale, căci, pentru partenerii săi externi, ţara respectivă devine nocivă prin impredictibilitate, necunoaşterea sau ignorarea regulilor elementare ale jocului sau comportamente socotite ca fiind contrare valorilor asumate de alianţa sau clubul respectiv. Din momentul în care această constatare este constatată şi se comunică pe căi discrete diverselor cancelarii din lumea în care se fac jocurile, atunci se dă şi semnalul că poate începe tăvălugul.

În opinia mea, suntem încă, doar prin mila Domnului, doar la stadiul trimiterii către Bucureşti a ultimelor semnale, în clar, înainte de intrarea pe curs de coliziune. Zic „prin mila Domnului“ pentru că, dacă informaţiile mele sunt corecte, momentul ciocnirii a fost amânat de decidenţii europeni pentru motivul că în calendarele europene era deja prevăzut ca România să preia Preşedinţia rotativă a Consiliului şi că, în actual context politic de pregătire a alegerilor europene, penalizarea ţării noastre ar fi adus argumente mult prea preţioase populiştilor şi extremei drepte care se întreabă de mai mult timp dacă trebuie să fim păstraţi în jocul european.

Da, avem noroc, dacă noroc se poate numi.

Da, aşa stau lucrurile, dar, între timp, bateriile sunt puse pe poziţii şi se pregătesc următoarele etape ale unui demers european care se va modela ca un răspuns cât mai rapid şi mai exact la ceea ce se petrece acum în România, la scandalurile ce sunt considerate drept adevărate lovituri necruţătoare în raport cu setul „principiilor Copenhaga“, cele pe care odinioară ne-am angajat să le respectăm pentru a edifica un stat de drept real şi viabil. Drept care, iată, au început să se succeadă (acum cu o frecvenţă de sub 48 de ore între diversele evenimente) mesajele care arată că ceea ce unii au crezut că va fi considerat drept o „criză internă românească“, adică ţambalul tradiţional peste care trebuia aruncată rapid batista jegoasă de atâta folosire, devenit problemă politică europeană, gravă şi evidentă şi faţă de care sunt chemate să se pronunţe diverse personalităţi de frunte din State Membre UE sau din instituţiile europene.

A fost mai întâi mesajul transmis de Kirchbaum, Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestaertiza, indignat de comportamentul politicienilor PSD Vâlcov şi Pop că au fost încălcate linii roşii şi, în actuala situaţie, România şi-a ratat deja Preşedinţia Consiliului şi, în aceste condiţii, nu poate spera la ridicarea MCV. A urmat comisarul european Ottinger care aşeza ţara noastră în rândul statelor euro-sceptice care pun în pericol proiectul european.

Iar acum, Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European, formată din preşedinţii grupurilor politice din PE, a decis, în urma unei cereri a grupului Verzilor, s-o convoace de doamna Dăncilă să dea explicaţii pentru evenimentele din 10 august. Totul se va petrece în cadrul unei audieri speciale ce va fi organizată la Strasbourg în prima săptămână a lunii viitoare. Interesant este că decizia a fost luată în unanimitate, ceea ce înseamnă că, poate, aveam dreptate să vă atrag atenţia, în urmă cu câteva zile, asupra naturii relaţiei existente între familia socialistă europeană şi partidul domnului Dragnea.

Ce va urma? Evident, un alt moment penibil, aşa cum aţi mai putut vedea de mai multe ori în decursul ultimilor ani. PSD-ul şi ALDE îşi vor mobiliza europarlamentarii să se certe cu restul lumii şi cred că nu veţi dori să le rataţi prestaţia spectaculoasă, poate condusă şi de data asta doamna Grapini. Asta e previzibil că se va întâmpla, circul e asigurat. Dar ceva, îmi spun unele surse, nu va fi ca în trecut: nu va mai fi o sală pe trei sferturi goală şi unde să se audă doar certurile între români, obişnuiţi cu tonul şi invectivele din Parlamentul României. Sigur că va fi interesant să-i auzim, acum că sunt perfect motivaţi să dea din ei tot ce pot, altfel chiar nu vor avea nici o şansă să-i pună domnii Dragnea şi Tăriceanu pe următoarea listă de sinecuri de la Bruxelles. Dar în sală s-ar putea să vină mulţi parlamentari europeni care acum să-şi înceapă bătălia pe „cazul România“, enormă ocazie de exercitare a retoricii dure şi indignate faţă de evenimente care contravin moralei europene.

Este posibil să se voteze şi o comisie de anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat pe 10 august şi dacă au fost respectate cu rigurozitate procedurile standard de intervenţie şi nu au fost încălcate în niciun fel drepturile omului.

Să o auzim pe doamna prim-ministru, va fi o plăcere şi un eveniment pe deplin instructiv. Chiar, de ce nu?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite