Până pe 20 mai, Dragnea mai aşteaptă o decizie crucială. CCR decide pe 7 mai dacă Iordache avea dreptul să sesizeze Curtea ca şef interimar al Camerei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea / Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea / Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională (CCR) urmează să dezbată pe 7 mai sesizarea PNL privind dreptul vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, de a sesiza CCR în locul lui Liviu Dragnea pe tema completelor pentru corupţie de la Curtea Supremă. Demersul liberalilor ar putea influenţa decisiv procesul lui Liviu Dragnea.

În luna martie, Liviu Dragnea i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor lui Florin Iordache. Din postura de preşedinte temporar al Camerei, Florin Iordache a sesizat CCR pe o speţă care-l vizează direct pe şeful său de partid. Iordache a reclamat un posibil conflict de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă, pe motiv că Înalta Curte a refuzat să formeze completuri specializate pentru corupţie, aşa cum cere Lege 78/2000, care în ultimii 19 ani a fost modificată de mai multe ori. 

Dacă CCR ar admite sesizarea lui Iordache, Liviu Dragnea ar scăpa de condamnarea de trei ani şi jumătate cu executare primită în primă instanţă în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, tocmai pentru că nu a fost judecat de un complet specializat pe corupţie. CCR a amânat pronunţarea pe această speţă până pe data de 20 mai, exact ziua în care Liviu Dragnea are termen chiar în dosarul angajărilor fictive. Şi nu doar că are termen, dar şi-ar putea afla sentinţa definitivă. 

Între timp, CCR va judeca o altă sesizare care ar putea lăsa fără obiect speţa din 20 mai.

Imediat după ce Florin Iordache s-a adresat CCR pe tema completurilor specializate pentru corupţie, liberalii au sesizat şi ei Curtea. PNL a reclamat faptul că CCR poate fi sesizată doar de titularul funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor (Liviu Dragnea), nu de locţiitorul său (Florin Iordache). De altfel, chiar CCR a stabilit într-o decizie de anul trecut că atribuţiile constituţionale (deci şi dreptul de a sesiza CCR) nu pot fi delegate (o explicaţie mai amplă pe această tema aici) De ce nu a sesizat direct Livu Dragnea Curtea? Pentru a nu fi acuzat public că foloseşte Parlamentul în scopuri strict personale. 

CCR va dezbate sesizarea PNL pe data de 7 mai. Dacă magistraţii vor decide că Florin Iordache nu avea deptul să sesizeze Curtea, speţa amânată pentru data de 20 mai rămâne fără obiect. Aşadar, decizia din 7 mai devine crucială pentru Liviu Dragnea, căci, în cazul în care CCR admite sesizarea liberalilor, sentinţa cu executare primită de liderul PSD în primă instanţă rămâne în picioare. În paralel, pe 20 mai, judecătorii Curţii Supreme ar putea da sentinţa finală în dosarul angajărilor fictive, deci Dragnea ar putea ajunge la închisoare. 

În cazul în care CCR respinge sesizarea PNL pe 7 mai, ziua decisivă devine 20 mai. Dacă pe 20 mai CCR admite sesizarea lui Iordache, atunci Dragnea scapă de prima condamnare, iar procesul de la Curtea Supremă - fixat tot pe 20 mai - rămâne fără obiect, iar judecata liderului PSD se reia de la zero. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite