În timp ce Europa stinge lumina, România bagă degetele în priză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul contractelor part time anulate va trece uşor peste jumătate de milion, cu consecinţe în plan social şi economic atât pentru cetăţenii care şi-au pierdut jobul, cât şi pentru agenţii economici rămaşi fără o parte din resursele umane pe o piaţă a forţei de muncă şi aşa deficitară. O altă consecinţă gravă a noilor măsuri guvernamentale va fi şi creşterea numărului de români plecaţi din ţară, în special a tinerilor cu forţă de muncă.

Coana Europa şi nu numai ea ne atenţionează de câteva luni, cam de la invadarea Ucrainei de către orcii trimişi de putinică, că ne paşte o mare criză energetică în iarna care va să vină: gaze, combustibili, energie electrică, căldură şi cam tot ceea ce înseamnă consecinţe grele generate de acestea.

La fel, ca într-un lanţ al crizelor se întrevăd tot felul de alte crize: economică, alimentară, financiară, socială şi multe altele ştiute şi neştiute cărora trebuie să le facem faţă cu toţii, fie că suntem cetăţeni europeni cu drepturi şi obligaţii, fie că sunt  şi cetăţeni care aspiră la statutul de cetăţeni europeni şi se agaţă cu disperare de colacul de salvare al Uniunii Europene.

În faţa crizelor majore declanşate deja, UE adoptă măsuri urgente pentru limitarea consecinţelor şi prevenirea marilor probleme de peste iarnă şi din viitorul apropiat, în special în contextul intenţiei de renunţare totală la cumpărarea gazului rusesc de care aveau/au nevoie ţările europene dependente de acesta şi de petrolul rusesc.

Reducerea cu 15% a consumului de gaze, concomitent cu aprovizionarea cu cât mai mari cantităţi posibile din diverse surse, mai puţin ruseşti, chiar deloc dacă se poate, a ţărilor membre UE, pentru iarnă sunt principalele ţinte ale comunităţii europene. În plus acestea au sarcina colaterală să ajute pe cât pot şi statele nemembre, dar aspirante la UE, ţări sărace şi lipsite de resurse. Cum este Republica Moldova de exemplu de care ar trebui să aibă grijă ţara mamă România.

Faţă cu situaţia şi crizele în curs sau anunţate, ţările europene serioase, cu scaun la cap, cu Franţa şi Germania în frunte au început deja să caute soluţii, să pregătească terenul şi să ia măsuri concrete pentru impactul crizelor şi efectele acestora cu economiile lor şi cu populaţia vulnerabilă în faţa acestora. Acestea au început cu adevărat să stingă lumina, să facă economii la energie şi să stocheze gazele şi alte resurse vitale. Acestea sunt şi în graficul accelerat al cantităţilor stocate, astfel încât până la venirea sezonului rece să fie pregătite la capacitate cât mai mare pentru a face faţă situaţiei.

În România lucrurile în această privinţă, a aprovizionării şi stocări cu gaze şi combustibili pentru iarnă lucrurile sunt în grafic, chiar peste grafic după cum raportează guvernanţii zilei. Mai ales că suntem ţară producătoare de gaze, nu depindem complet de gazul rusesc, ne mişcăm bine şi nu trebuie să ne facem griji că nu vom avea energie la iarnă, suntem asiguraţi.

 La fel şi la asigurarea securităţii alimentare, avem grâu pentru pâine şi chiar să mai şi vindem la alţii, ne asigură părintele agriculturii româneşti, ministrul Daea. Este adevărat la mămăligă vom sta mai prost, dar cine mai mănâncă mămăligă în ţara noastră, doar pâine şi cozonaci. Doar pâinea cea de toate zilele şi alimentele se scumpesc din nou un pic. Câte un pic în fiecare zi!

Mămăligarii sunt  pe cale de dispariţie la cât a ajuns să coste mălaiul!

După cum ni se livrează informaţiile en fanfare de către guvernanţi, lucrurile bune, măsurile şi mai ales stocurile pentru sezonul rece sunt cu depăşiri la plan, după vorbe. În realitate, unii cetăţeni mai necredincioşi ca Toma apostolul, au avut curiozitatea să verifice livrările populiste guvernamentale şi ce să vezi?

Acestea parcă sunt rupte din raportările, depăşirile de plan ale cincinalelor comuniste, când niciodată cifrele din terenul realităţii nu se pupau cu raportările din sector! Cu cât raportările indicau realizări, producţii tot mai mari, cu atât realitatea contrasta şi minciunile erau tot mai mari! Aşa şi acum cu economia şi stocările de gaze. Unii zic că nu se pupă cantităţile stocate cu raportările din şedinţele guvernului rotativă, ăăă, livrate cetăţenilor sub formă de asigurări!

În plus faţă de măsurile anticrize luate la nivel comunitar, european, România a adoptat propriile măsuri la nivel de executiv, măsuri serioase după chipul, seriozitatea şi competenţa guvernanţilor, intrate deja în vigoare de la 1 august. Reglementări cu tentă fiscală care nu doar au intrat în vigoare, dar au şi produs primele efecte în economie  în special în plan social!

Consecinţe rapide-după primele trei zile din august s-au înregistrat peste 100. 000 de contracte de lucru part time desfăcute de agenţii economici, care nu pot suporta dările ca pentru contractele cu normă întreagă, aşa cum îi obligă guvernul cu începere din această lună.

Unii analişti, specialişti, experţi cred că numărul contractelor part time ce vor fi anulate va trece uşor peste jumătate de milion, cu consecinţe în plan social şi economic atât pentru cetăţenii care şi-au pierdut această formă de job, care-i ajuta să-şi suplimenteze veniturile familiale, cât şi pentru agenţii economici rămaşi fără o parte din resursele umane pe o piaţă a forţei de muncă şi aşa deficitară. O altă consecinţă a acestei măsuri guvernamentale va fi sigur şi creşterea numărului de români plecaţi din ţară la muncă în străinătate, în special a multor tineri cu forţă de muncă.

E suficient să ne gândim că numai anul acesta, după încheierea anului şcolar, zeci de mii de tineri absolvenţi sau ajunşi la vârsta maturităţii sunt în căutarea unor locuri de muncă, fie şi temporare, part time, care le asigurau un minim venit de care aveau mare nevoie.

Mulţi tineri, adolescenţi, de 18, 19, 20 de ani, mai mari sau mai mici chiar de 16 ani, îşi găseau locuri de muncă part time în ţară şi se angajau. Acum, nu doar că agenţii economici nu mai angajează cu contracte de muncă parţiale, dar îşi disponibilizează şi vechii angajaţi part time din cauza noului impozit introdus de guvern. În consecinţă şi tinerii doritori de muncă vor duce lipsă de oferte part time şi nu vor putea să se mai angajeze.

Astfel, unii vor renunţa şi nu se ştie ce vor face dacă nu-şi găsesc ceva în ţară, mai ales dacă sunt liceeni sau studenţi, iar alţii dezgustaţi, dezamăgiţi vor pleca alungaţi de politica guvernului român spre alte ţări străine, în căutarea unui loc de muncă.

Paradoxal, acest lucru se întâmplă într-o ţară ca România, unde forţa de muncă este din ce în ce mai puţină şi mai calificată profesional, cauze pentru care se aduc tot mai mulţi cetăţeni străini care să acopere necesarul din piaţa muncii!

După cum se vede, politica şi măsurile actualului guvern rotativă, ca şi a altor guverne dinainte, cu reglementări asemănătoare, sunt nu doar nepotrivite, ci chiar distructive pentru România!

Ţara noastră se confruntă nu doar cu tot felul de crize cărora trebuie să le facă faţă în permanenţă, dar cea mai gravă şi dezastruoasă dintre ele este permanentă şi fără antidot până acum şi se numeşte Proastă guvernare!

Perspectiva...După cum se vede pe scena noastră politică, probabil că şi anii următori perspectiva guvernării va fi aceeaşi-tot proastă! Proasta guvernare este şi alegerea românilor.

Aceasta ne stinge de fapt lumina şi îi alungă pe români din ţară!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite