În prag de locale, începe marea dezertare. Ce parlamentari au schimbat partidul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Stroe, mult timp liberal, apoi progresist, în final PSD-ist. FOTO Mediafax
Radu Stroe, mult timp liberal, apoi progresist, în final PSD-ist. FOTO Mediafax

Parlamentarii din partidele mici au început să-şi părăsească formaţiunile cu puţin timp înainte de alegerile locale pentru a se înregimenta în marile partide care le pot da garanţii că vor fi pe liste pentru câştigarea unui nou mandat.

UNPR a pierdut nouă parlamentari în mai puţin de o săptămână.  Plecarea acestora a venit  la doar câteva zile după retragerea lui Gabriel Oprea de la şefia partidului. Majoritatea celor care au lăsat în urma partidul „interesului naţional“, opt la număr, şi-au dat demisia şi au anunţat că activează în grupul PSD. Deputaţii UNPR Liviu Codîrlă, Tudor Ciuhodaru, Liliana Mincă, Adrian Diaconu, Ştefan Dalca şi Ion Pârgaru au anunţat dezertarea lor joia trecută. Din acest lot, singura persoană care a motivat plecarea a fost deputata Liliana Mincă, parlamentar ales pe listele PP-DD în 2012.

„Astăzi colegii din UNPR m-au dezamăgit. Astăzi am fost pusă în faţa faptului împlinit, când un proiect legislativ care era extrem de important pentru cei peste 3,5 milioane de copii din România a fost respins în plenul Camerei Deputaţilor. Este revoltător şi eu nu pot fi indiferentă la ceea ce se întâmplă în Parlament“, declara Mincă în urmă cu o săptmână şi anunţa că se înscrie în PSD.

Însă, cele mai importate două plecări au avut loc la începutul acestei săptămâni când fostul ministru Radu Stroe, deputat UNPR, anunţat public trecerea la PSD, iar senatorul Constantin Popa, faptul că va activa ca independent.

Portretul traseistului cu experienţă: Radu Stroe

Radu Stroe a fost ministru de Interne, pe vremea când era membru PNL, fiind exclus din partid în aprilie 2014. Acesta s-a alăturat formaţiunii lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR, dar a plecat în februarie 2015, înaintea fuziunii cu PC şi a apariţiei ALDE. De atunci şi până la 14 martie a activat în grupul UNPR.  În mai puţin de doi ani, fostul ministru a reuşit „performanţa“ de a fi fost membru de partid în patru formaţiuni politce. Pe de altă parte, Constantin Popa era unul dintre parlamentarii apropiaţi de Gabriel Oprea, iar odată cu retragere liderului de partid a făcut şi el un pas în spate. 

Ultimul plecat din tabăra lui Oprea este deputatul Florin Geantă, al cărui drum este îndreptat tot spre PSD, partid care şi-a deschis porţile cei care vor să consolideze formaţiunea condusă de Dragnea. „UNPR nu este în degringoladă şi UNPR nu se confundă cu unul, doi, trei deputaţi sau senatori. Este un partid cu structuri puternice în toate judeţele ţării şi îşi continuă activitatea“, a declarat preşedintele interimar al UNPR după ce a rămas fără nouă parlamentari. În plus, primarul Sectorului 2 consideră că prin strângerea rândurilor are loc şi o „acţiune de salubrizare necesară“.

Acţiunea de schimbare a partidului nu are loc doar la nivelul parlamentarilor, acest lucru fiind întâlnit şi în plan local. De exemplu, întreaga organizaţie UNPR Ploieşti a trecut la PNL, a anunţat senatorul PNL, Andrei Voloşovici, candidat al liberalilor la primăria Ploieştiului.

Şi ALDE rămâne fără parlamentari

De cealaltă parte a eşichierului politic, în zona de centru-dreapta, ALE începe să rămână, de asemenea fără parlamentari. Deputatul Constantin Gălan a părăsit formaţiunea lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru a se reîntoarce la liberali. Pe lângă dezertarea lui Gălan, cei din ALDE au rămas şi fără Dan Niţu, parlamentare are şi-a dat demisia şi din Legislativ. „Demisia mea din mandatul de senator al României, de preşedinte al ALDE Vâlcea, ca şi demisia din PNL, se datorează constatării mele că este practic imposibil sa fii un om de conştiinţă care îşi respectă valorile şi principiile. Nu îmi ascund decepţia pentru faptul că interesele meschine de grup şi de grupuri de interese primează în detrimentul intereselor publice“, a declarat Niţu după anunţarea demisiei sale.  

Citeşte şi: 

Dragnea, despre interceptări: E vorba de capacitatea statului de a investiga eficient, dar şi de drepturile cetăţenilor

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, la Buzău, că din dezbaterea privind interceptările instituţiile statului trebuie să iasă ”mai întărite” şi să poată investiga în condiţii eficiente, iar cetăţenii să ştie că drepturile şi libertăţile fundamentale ”nu le vor fi călcate în picioare”.

Preşedintele PSD Alba Iulia demisionează din partid şi candidează la primărie din partea ALDE

Preşedintele PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian, şi-a anunţat demisia din partid şi trecerea la ALDE. Jidveian a fost deja propus şi acceptat ca şi candidat al partidului pentru Primăria Alba Iulia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite