PNL se autodecimează. Liberalii care sunt pe lista neagră a lui Crin Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Moisescu, primul exclus din PNL FOTO Adevărul
Vlad Moisescu, primul exclus din PNL FOTO Adevărul

Fostul vicepreşedinte PNL Vlad Moisescu a fost exclus din partid. Următorii pe listă sunt Andrei Chiliman şi Diana Tuşa.

Vlad Moisescu a fost exclus din PNL miercuri seară printr-o decizie a conducerii organizaţiei din sectorul 1. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, şi deputatul Diana Tuşa ar urma să fie excluşi luni de către Delegaţia Permanentă a PNL, potrivit unor surse liberale.

Cei trei sunt acuzaţi de către preşedintele PNL, Crin Antonescu, că au înfiinţat Iniţiativa România Liberală (IRL), o mişcare anti-PNL.

Moisescu a fost sancţionat alături de alţi 11 membri ai PNL sector 1, fideli grupării Chiliman. Printre cei excluşi se numără şi fosta directoare de comunicare a PNL Ioana Costescu. Preşedintele interimar al PNL sector 1, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a justificat excluderile din partid făcând referire la „aderarea la alte partide politice sau doctrine politice“.

Senatorul Sorin Roşca Stănescu, membru al conducerii sectorului 1,  a afirmat că Vlad Moisescu a fost exclus din PNL în momentul în care se afla la o emisiune la postul B1 TV. Potrivit lui Stănescu, preşedintele PNL sector 1, Daniel Chiţoiu a spus că Moisescu s-a înscris într-un alt partid politic şi ar fi  prezentat documente în acest sens.

Cei excluşi nu au fost invitaţi la şedinţă şi au contestat vehement decizia conducerii PNL sector 1.

Vlad Moisescu a afirmat că, sub conducerea lui Crin Antonescu, PNL s-a transformat într-o structură „de tip stalinist“. „Astăzi, în PNL, obsesia pentru putere a preşedintelui Crin Antonescu înlocuieşte statutul şi legile bunului-simţ, iar dezbaterea de idei este sufocată de politica pumnului în gură“, a comentat Moisescu. „Am fost excluşi tâlhăreşte“, a concluzionat liberalul.

Moisescu îi mai recomandă liderului PNL să renunţe la a conduce comisia de revizuire a Constituţiei şi să se rezume „la joaca de-a micul tiran în PNL“.

Chiliman şi Tuşa, pe lista neagră

Moisescu a fost exclus din partid, fiind acuzat că se numără printre fondatorii Iniţiativei România Liberală şi a dus o campanie împotriva PNL.

Aceeaşi acuzaţie le este adusă şi primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, şi deputatei Diana Tuşa.

Diana Tuşa a confirmat faptul că se află pe „lista neagră“. „În ceea ce mă priveşte, mi s-a adus la cunoştinţă că risc să fiu exclusă pentru că am criticat activitatea membrilor liberali ai Guvernului“, a declarat deputata liberală. Cum aceştia au rang de demnitari pentru excluderea lor din partid este necesar votul Delegaţiei Permanente care se va reuni săptămâna viitoare. Vlad Moisescu era simplu membru PNL şi pentru excluderea sa din partid a fost suficient votul organizaţiei din care face parte.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat de mai multă vreme că, după Sărbători, partidul se va despărţi de cei care au fondat IRL.

Liderul PNL a explicat că, având în vedere că în Iniţiativa România Liberală participă şi alţi politicieni din alte formaţiuni politice în opoziţie cu PNL, „rezultă că este cu totul şi cu totul inacceptabil şi nu va fi tolerat ca vreun membru al PNL să se asocieze cu aşa ceva”.

Recent, Moisescu a anunţat, în calitate de lider al IRL,  că gruparea sa  a iniţiat în ultima perioadă discuţii cu PNŢ şi Forţa Civică pentru găsirea unui candidat al dreptei pentru prezidenţialele din 2014. ;

La începutul acestui an, liberalii l-au exclus şi pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Acestuia i s-a reproşat că nu a susţinut candidaţii PNL la alegerile parlamentare din decembrie 2012, cu toate că a susţinut candidaţii PSD în cadrul USL.

De la susţinere la război

Crin Antonescu şi Andrei Chiliman au fost, iniţial, colaboratori politici. Primarul sectorului 1 a fost unul dintre cei care l-au sprijinit pe Crin Antonescu la congresul din 2009. Antonescu a reuşit să îl învingă pe Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele de atunci al PNL,  în competiţia pentru şefia partidului.

Gruparea Chiliman-Moisescu l-a susţinut pe Antonescu şi la congresul din 2010. În acel moment, Crin Antonescu a intrat în conflict cu prim-vicepreşedintele partidului Ludovic Orban. Antonescu a propus alegeri pe listă, sistem contestat de Orban, dar susţinut, printre alţii, de Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu.

În cele din urmă, Crin Antonescu a câştigat un nou mandat în fruntea PNL, Orban şi-a pierdut postul de prim-vicepreşedinte, iar Chiliman a devenit unul dintre vicepreşedinţii PNL.

Mazilirea lui Chiliman

Conflictul dintre Crin Antonescu şi Andrei Chiliman a izbucnit în aprilie 2012. Atunci, preşedintele PNL a obţinut votul conducerii partidului pentru înlocuirea lui Andrei Chiliman din fruntea PNL Bucureşti.

Lucrurile au degenerat în timpul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu au fost acuzaţi de non-combat în timpul referendumului. În apărarea lor, cei doi au invocat faptul că organizaţia lor, PNL sector 1, a obţinut rezultate foarte bune la referendum.

Scandalul stenogramelor

În plus, Crin Antonescu l-a acuzat pe Vlad Moisescu că ar fi „domnul V“ din stenogramele difuzate în timpul referendumului. Într-o stenogramă apărută în presă, fostul ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, îi spunea unui „domn V.“, menţionat în alte surse ca „Vlad“, într-o discuţie telefonică din seara zilei de 3 august, că trebuie „să facă o nebunie întreagă“, să nu voteze românii din străinătate.

În acest moment al discuţiei, „Vlad“ îl îndeamnă pe Victor Paul Dobre ca împreună să îşi dea demisia. „Dacă nu cumva e bine să fugim din acest grup infracţional organizat! Pe bune!“, îndemna „Vlad“.

Vlad Moisescu a susţinut, în permanenţă, că nu este personajul din stenograme. ;

Excluderile în era Antonescu

 Mandatul lui Crin Antonescu în fruntea PNL nu a fost bogat în excluderi, comparativ
cu cele ale predecesorilor săi.

Omul de afaceri Viorel Cataramă a fost exclus din PNL în 2010, la propunerea lui Crin Antonescu. Cataramă a fost acuzat de partid, de „lezarea intereselor şi imaginii partidului“.

Cataramă a sugerat, la Congresul PNL din martie 2010, că liderul Crin Antonescu ar dori schimbarea Statutului pentru îndepărtarea vocilor critice, la presiunea sponsorilor partidului.

Fosta deputată Adriana Săftoiu a fost exclusă din PNL, în decembrie 2012, în urma unei decizii luate de Delegaţia Permanentă a filialei judeţene Prahova a partidului din care făcea parte. Săftoiu l-a criticat şi ea, în repetate rânduri, pe Crin Antonescu.

Vlad Moisescu a fost exclus din PNL

Vlad Moisescu:„Am fost excluşi tâlhăreşte din PNL“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite