Dar este mai uşor pentru ANAF să sperie micii comercianţi şi să facă senzaţie cu şirul de maşini cu girofar la tarabe decât să atace marea evaziune practicată de lanţurile străine de magazine.

Fac un apel către ANAF să lase fiscalizarea micilor şi a grătarelor la final şi să înceapă să rezolve problema de la vârful evaziunii, din locurile de unde se scurg în afara României sume imense nefiscalizate. Dar ANAF nu are curajul să arate câtă evaziune fiscală fac supermarketurile străine de teamă să nu sune ambasadele şi să le ceară şefilor să se cuminţească. În schimb, reprezentanţii ANAF fac pe eroii cu chioşcarii, buticarii şi patronii de mici restaurante sau terase, pentru că pe aceştia nu-i apără nimeni.

Am să cred în campania ANAF doar în momentul în care o să văd primul mare supermarket din România închis pentru evaziune, iar milioanele de euro scoase ilegal din ţară recuperate. Bugetul României nu se va vindeca niciodată dacă ANAF se luptă pentru bonuri de 5 lei, dar închide ochii la tranzacţiile dubioase de milioane de euro prin care supermarketurile îşi scot profiturile din ţară nedeclarate şi neimpozitate, sub diferite forme mascate. 

Cât despre felul în care supermarketurile măresc preţurile ca nu cumva să nu câştige şi mai mult de pe urma scăderii TVA la alimente, această atitudine este dovada că se cred într-o ţară africană, fără legi şi fără reacţie din partea societăţii. La noi, multinaţionalele fac ce vor că doar nu le ia nimeni la rost. Orice încercare de apărare a drepturilor consumatorilor este taxată ca fiind anti-capitalistă şi aşadar de-a dreptul anti-democratică.

Am ajuns să ne temem să ne apărăm drepturile pe motiv că multinaţionalele deţin democraţia, iar poporul are doar dreptul să plătească mai scump. Cea mai absurdă acuzaţie vine însă de la un site de ştiri care s-a transformat în avocatul supermarketurilor: cică noi, cei de la Partidul România Unită, suntem partid prorus pentru că vrem ca mărfurile româneşti să fie prezente în supermarketuri! Mâine, poimâine, nici să vorbim limba română n-o să mai avem voie că facem jocurile Moscovei...