În ce lideri internaţionali au românii cea mai multă încredere. Cine îl preferă pe Putin şi cine îl susţine pe Biden SONDAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Conform sondajului „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false”, tinerii au mai mare încredere în Vladimir Putin şi în modul său de a gestiona lucrurile. Joe Biden este apreciat mai mult de bătrâni, iar Angela Markel este apreciată de persoane din ambele categorii de vârstă.

Ţara cu cea mai puternică armată

39,7% dintre români sunt de părere că SUA au cea mai puternică armată, în timp ce 33,5% sunt de aceeaşi părere în cazul armatei Rusiei şi 16,4% a Chinei. Ponderea non-răspunsurilor este de 9,1%, iar 1,3% dintre respondenţi indică altă ţară.

Printre cei care cred că SUA au cea mai puternică armată se numără cu precădere: votanţii PNL, USR-PLUS şi cei ai PSD, bărbaţii, persoanele peste 60 de ani, inactivii pasivi şi locuitorii din Bucureşti.

Tinerii sub 30 de ani, votanţii AUR şi locuitorii din regiunea Sud Vest Oltenia, îşi îndreaptă atenţia spre Rusia.

Ţara cu cea mai puternică economie

41,5% dintre români sunt de părere că, China are cea mai puternică economie, 24,1% sunt de aceeaşi părere în ceea ce priveşte economia SUA, în timp ce 14% consideră că Japonia are cea mai puternică economie şi 14,1% Germania. Ponderea non-răspunsurilor este de 5,4%, iar 0,9% dintre respondenţi indică altă ţară.

Drepturi şi libertăţi

Sunt de părere că SUA respectă cel mai bine drepturile şi libertăţile 38,4% dintre cei intervievaţi, 37,5% sunt de această părere în ceea ce priveşte Uniunea Europeană, 4,3% în ceea ce priveşte Rusia şi 4,1% China.  Ponderea non-răspunsurilor este de 8,9%, iar 6,8% dintre respondenţi indică altă ţară.

Încrederea în ţări/ organizaţii internaţionale

Dintre ţările şi organizaţiile enumerate, românii au cel mai ridicat nivel de încredere în NATO (59,3% faţă de 49,4%  în martie). 55 % dintre români au încredere multă şi foarte multă în Uniunea Europeană (faţă de 51,6%) şi 49,2% în Germania (faţă de 57,6% în martie). Dintre cei intervievaţi 47,8% declară că au încredere multă şi foarte în Statele Unite ale Americii (faţă de 47,2% în martie). Încrederea în Rusia şi China se situează sub 20 de procente. 17,9% declară că au încredere în Rusia (faţă de 16% în martie) şi 16,8% în China (faţă de 19% în martie).

Încrederea în SUA este mai ridicată în rândul vârstnicilor (peste 60 de ani). În Germania au cea mai mare încredere: bărbaţii,  persoanele sub 30 de ani, cei cu un nivel de educaţie ridicat şi cu un venit care le asigură mai mult decât un trai decent şi angajaţii din sectorul privat.

Tinerii de 18-29 de ani şi cei care declară că reuşesc să cumpere şi unele bunuri mai scumpe din punct de vedere al venitului lunar, au un nivel de încredere mare şi foarte mare în Rusia semnificativ mai ridicat decât media.

Încrederea în UE este mai ridicată în rândul următoarelor categorii: tinerii 18-29 de ani, cei cu un nivel de educaţie ridicat şi cu un venit care le asigură mai mult decât un trai decent, gulere albe.

Încrederea în lideri internaţionali

44,1% dintre cei intervievaţi au încredere multă şi foarte multă în cancelara Germaniei, Angela Merkel (faţă de 50,1% în martie). 36,4% dintre cei intervievaţi declară că au încredere multă şi foarte multă în Joe Biden, preşedintele SUA (faţă de 41,6% în martie). În Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, au  încredere multă şi foarte multă 23,9% dintre respondenţi (faţă de 19% în martie).

Persoanele de peste 60 de ani au cea mai mare încredere în Joe Biden. 

În Angela Merkel, cancelara Germaniei, încrederea vine de la persoane cu un venit stabil şi ridicat, cu condiţii de trai bune, care spun că au mai mult decât este necesar.

În Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, următoarele categorii sunt cele care au încrederea cea mai mare: tinerii sub 30 de ani, cei cu educaţie superioară şi cei care declară că venitul lunar le permite să-şi cumpere şi bunuri mai scumpe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite