În jurul unei adopţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce ar fi trebuit să fie un simplu fapt divers, adică punerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti care consfinţeşte o adopţie, a devenit, de vinerea trecută încoace, subiect cu care s-au deschis mai toate jurnalele de ştiri şi reprezentând tema a nenumărate talk-show-uri. Cu toate ingredientele necesare.

Talk show-urile au pornit de la premisa că sunt urmărite de puţini telespectatori corect informaţi drept pentru care au avut misiunea de a-i transforma în oameni emoţionaţi şi, mai presus de toate, uşor manipulabili. În primul rând ca urmare a difuzării repetate, exagerate, dincolo de marginile iertate, cu intenţii mistificatoare clare, a unui filmuleţ care- curios şi nu prea!- surprindea doar anumite momente, cele mai dramatice, din tot ceea ce s-a întâmplat în cursul respectivului eveniment. Şi astfel s-a declanşat o adevărată isterie naţională. A milostiveniei şi a patriotismului de ocazie. Nu ne vindem copiii, nu ne vindem ţara! Ce am în vedere când invoc ingrediente manipulatorii? Am în vedere în primul rând specularea prezenţei mascaţilor şi o aşa-zisă şi mai încolo întoarsă pe toate feţele agresiune a procuroarei craiovene Maria Piţurcă sosite la faţa locului. Mai trebuie să mai punem strigătele de apărare ale fetiţei adoptate, strigăte fireşti în faţa necunoscutului alimentat de asistenta maternală, fetiţă care în ruptul capului nu voia să se despartă de cea care a crescut-o până la vârsta de 8. Asistenta în cauză, pe numele ei Maria Şărămat, s-a descoperit brusc strâns legată de Sorina, cu toate că până atunci nu s-a folosit de dreptul de preempţiune spre a o adopta. Şi, mai presus de toate, nu trebuie să uităm instrumentalizarea în felurite şi deloc greu de prevăzut şi înţeles interese a feluritelor secvenţe din cursul desfăşurării nu tocmai ok a operaţiunii. Lor li s-a asociat omiterea acelor detalii ce nu sunt tocmai convenabile celor ce au primit o temă şi sarcina de a conferi celor întâmplate vineri dimensiuni apocaliptice. 

Presa controlată de putere, puterea însăşi s-au folosit de eveniment pentru a reactiva toate vechile şi de succes clişee. Tot ceea ce era prioritar pe vremea când PSD şi Statul român însuşi erau conduse de Liviu Nicolae Dragnea. S-a vorbit iar despre abuzurile justiţiei, despre justiţia nereformată, despre faptul că PSD-ul ar fi vrut din toată inima să o reformeze, însă nu a fost lăsat de manifestanţii din organizaţiile # rezist, de partidele de opoziţie, îndeosebi de USR şi PLUS, de Uniunea Europeană, de SUA şi de ambasadorul lor în această ţară, dl. Hans Klemm. Despre care atât de lăudata de revista Sputnik Sorina Matei a promis dezvăluiri senzaţionale. S-a vorbit, cum altfel?, iarăşi despre aşa-numita „republică a procurorilor”, despre un întreg complex de fapte dubioase. Toate comandate şi întreţinute vii de preşedintele Iohannis, al cărui trecut ar fi el însuşi murdărit de neelucidate până la capăt adopţii necurate. Iar cum familia care a adoptat-o pe Sorina Lucan o fi ea de origine română, însă e de multă vreme stabilită în SUA (vă mai amintiţi cum erau demonizaţi “transfugii, oamenii fără ţară” în vremea regimului Ceauşescu?), cum ambii părinţi adoptivi au profesiuni în domeniul medical, cum copila Sorina Lucan are o grupă sanguină rară s-a construit lesne, din prefabricate lingvistice, de gândire şi emoţionale, un întreg scenariu care a reactivat mai vechile poveşti tenebroase ale falselor adopţii făcute eminamente cu scopul prevalării ulterioare de organe.

În tot acest complex mediatic, în ghemul de fake news şi de manipulare, s-au manifestat îndeosebi, dornice să mai primească o dată coroniţă, România tv, Antena 3. Dar şi etern mizerul Ion Cristoiu. Care a tratat tot subiectul în cel mai josnic mod cu putinţă, vorbind despre faptul că familia de români din SUA care a adoptat-o pe Sorina de fapt ar fi cumpărat-o. A lipsit din peisaj emisiunea România 9 de pe TVR 1, pentru simplul motiv că moderatorul se află în vacanţă neavând timp de emisie din pricina transmisiunilor sportive.

PSD şi ALDE au primit astfel şi nu dezinteresat, desigur, o gură de aer proaspăt. Şi cu toate că imediat după ziua de 26 mai preşedintele interimar al PSD, d-na Viorica Dăncilă, numai că nu s-a jurat că tema justiţiei va fi din acel moment una tabu pentru partidul pe care îl conduce, mulţi comunicatori ai PSD au exploatat cu voioşie tema. Ca în zilele bune în care primeau instrucţiuni de la azi puşcăriaşul Liviu Nicolae Dragnea şi de la Anca Alexandrescu. A intrat în acţiune şi procurorul general interimar al României, dl. Bogdan Licu, om cunoscut şi el ca având un trecut tulbure, care, cu de la sine putere, a interzis nu prea se ştie în ce temei legal punerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti. Dl. Licu a dispus că fetiţa Sorina Lucan nu poate să părăsească ţara.

Pentru toţi cei care au exploatat în alte scopuri decât interesul fetiţei adoptate tema, puţin a contat filmul pus la dispoziţie de familia Săcărin care a adoptat-o cu forme legale pe Sorina. Filmuleţ care o arată pe aceeaşi Sorina, ieşită de sub influenţa fostei asistente maternale, Maria Şărămăt, înţelegându-se perfect cu noua mamă. Nu un biet copil contează. Ci interesele propagandei. Ale partidelor cu tendinţe pronunţat iliberale.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite