În ce condiţii se poate vorbi despre un real succes al moţiunii de cenzură?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndată după zilele de 26 mai, atunci când PSD a pierdut categoric alegerile europarlamentare, şi 27 mai, când preşedintele partidului a fost condamnat la închisoare nu pentru marile lui tunuri, ci pentru nişte potlogării semnificative atât pentru caracterul lui josnic, cât şi pentru halul în care a adus partidul, am scris o suită de comentarii în care vorbeam despre sfârşitul falsei social-democraţii din România.

Astfel, în articolul intitulat Pentru ca istoria să nu se mai repete, apărut concomitent pe blogurile adevarul.ro, cât şi pe site-ul contributors.ro, scriam că PSD este de domeniul trecutului şi că locul lui firesc ar fi în Casa Morţilor.

Astăzi trebuie să admit că m-am înşelat teribil. D-na Viorica Vasilica Dăncilă, devenită peste noapte preşedintă a PSD printr-o decizie a CExN, confirmată mai apoi printr-un congres mai caraghios nu numai decât cel în care devenise preşedinte Dragnea, ci chiar şi decât acelea ale PCR la capătul cărora Nicolae Ceauşescu, Cel mai iubit Fiu al Poporului, era reales pentru încă alţi patru ani în funcţie (aplauze, ovaţii, scandări prelungite!!!) nu doar că a dovedit că nu a înţeles nimic din rezultatul alegerilor. Nu numai că nu a încercat să facă o altfel de politică. La nici două săptămâni după ce s-a cocoţat prin intermediul unei farse în cel mai înalt jilţ din Kiseleff, doamna Dăncilă s-a dorit candidata partidului la postul de preşedinte al României, a adoptat tot felul de măsuri discreţionare arătând că şi ea. şi partidul se situează ferm pe o linie strictă de continuitate cu felul iliberal şi antieuropean instituit de acum puşcăriaşului Dragnea.

Doamna Dăncilă s-a pliat perfect tuturor dorinţelor baronilor locali cu gândul că doar astfel ar putea să îşi asigure sprijinul acestora în campania pentru prezidenţiale. A adoptat decizii aberante, a încercat să o plaseze în postul de comisar european pe compromisa doamnă Plumb Rovana, a făcut tot ceea ce a putut să o blocheze pe d-na Laura Codruţa Kövesi, a recurs la dubla măsură, calomnie şi minciună. Tot doamna V. V. Dăncilă şi-a arătat muşchii în raport cu nenorociţii şi tot mai împuţinaţii de la ALDE ca şi cu fostul ei aliat de fapte rele, dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Doamna Viorica Dăncilă şi-a văzut guvernul ştirb şi cariat şi a încercat să repare situaţia recurgând la plombe şi tertipuri complet anticonstituţionale, sperând că îl va putea păcăli pe preşedintele Iohannis.

Aşa se face că aceeaşi V. V. Dăncilă a propus ilegal, în dispreţul Constituţiei, drept miniştri titulari ori interimari personaje lipsite de orice urmă de substanţă ori credibilitate. Mai mult. Se pare că aceeaşi fostă profesoară de Discipline tehnologice de la un bătut de soartă liceu industrial din Videle a mers cu obrăznicia şi tupeul până acolo încât i-a adus pe uşa din dos în aparatul guvernului pe compromişii pe care cu doar câteva săptămâni înainte chiar ea însăşi îi concediase. În frunte cu mega-escrocul Darius Vîlcov, principalul autor al dezastrului economic al ţării.

Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Parlamentul României, dincolo de tertipurile mizere ale PSD-lui, a arătat că cei care continuă să deţină puterea, maimuţărind guvernarea, nu mai au nici majoritate, nici legitimitate. Moţiunea de cenzură care ar urma să fie votată astăzi ar trebui să pecetluiască soarta guvernului Dăncilă. Să îl trimită la lada de gunoi a istoriei.

Ajunge însă oare asta? În nici un caz. Cred că dacă sorţii se vor arăta favorabili moţiunii, Opoziţia va trebui să dea ţării un guvern credibil. Care să acţioneze astfel încât să nu dea nici o şansă revenirii la putere a PSD. O situaţie similară celei din decembrie 2016 trebuie, în opinia mea, obligatoriu evitată. Parcursul PSD a ajuns la capăt. Partidul a dovedit că nu are nici o şansă să se reformeze, încă şi mai puţin să performeze. Să nu ne amăgim cu gândul ori să încercăm a falsifica realitatea spunând că ar exista pesedişti buni şi pesedişti răi. Oamenii care au acceptat să rămână într-un partid condus de indivizi precum numiţii Dragnea Nicolae Liviu sau Dăncilă Viorica Vasilica, care i-au acceptat drept lideri pe Lia Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea. Fifor, Teodorovici, Claudiu Manda nu mai pot prezenta nici urmă de garanţie morală.

Tocmai de aceea pentru ca moţiunea de astăzi să fie cu adevărat o reuşită nu e suficient ca ea să ducă la demiterea restului de guvern condus de V.V. Dăncilă. Ci să creeze premisele dispariţiei pe veci de pe scena politică a ţării a PSD. Un fals, un pervers, un definitiv compromis partid de stânga,

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite