În an Centenar, PSD taie bugetul de la Ministerul Culturii cu 176,8 milioane de lei. Ştirbu, PNL: Este evident că noul ministru nu e mai breaz decât anteriorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Guvernul PSDragnea ignoră în totalitate necesităţile Ministerului Culturii şi taie bugetul acestuia cu 176,8 milioane de lei”, scrie într-un comunicat deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă. Acesta îl critică pe noul ministru al Culturii, Daniel Breaz, şi anunţă că evenimentele legate de Centenar ar putea avea probleme de organizare din cauza rectificării bugetare.

„Cea de-a doua rectificare bugetară anunţată prin comunicatul Ministerului Finanţelor Publice lasă cu ochii-n soare cultura românească fix doar cu câteva zile înaintea celebrării Centenarului Marii Uniri. Astfel, în goana după bani, Guvernul PSDragnea ignoră în totalitate necesităţile Ministerului Culturii şi taie bugetul acestuia cu 176,8 milioane de lei. Această rectificare negativă, operată la nivelul ministerului, creează serioase dificultăţi pentru finanţarea proiectelor necesare serbării aşa cum se cuvine a unui astfel de eveniment", este de părere deputatul.

El acuză guvernul PSD-ALDE "că nu înţelege, sau se preface că nu o face, rezonanţa pe care anul 2018 o are pentru integrarea istoriei României în valorile culturale europene şi internaţionale".

Gigel Ştirbu denunţă şi acţiunea Guvernului de a organiza o masă în Sala Tronului din palatul Regal, actualul Muzeu de Artă al României, "locul în care în urmă cu mai puţin de un an era depus trupul neînsufleţit al regelui Mihai I al României. Masa  a fost un "prânz oferit de Viorica Dăncilă", iar gestul Guvernului vine când mai sunt doar nouă zile până la 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, momentul în care ţara împlineşte 100 de ani de la Marea Unire. Casa Regală a condamnat şi în trecut astfel de acţiuni, regele Mihai considerând că Sala Tronului este un simbol al Statului".

Preşedintele Comisiei pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor afirmă în comunicat că de la preluarea guvernării de către PSD, "la Cultură lucrurile merg din rău în mai rău. Mai mult decât atât, este de-a dreptul revoltător ca principalul responsabil cu bunul mers al lucrurilor la nivelul ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, adică domnul Daniel Breaz nu face declaraţii şi nu explică public efectele pe care această tăiere le va avea. Deja practică politica de a băga capul în nisip, asemenea struţului".

„Deşi ţara noastră se află în faţa unei oportunităţi unice, care ar fi valorificată la maxim de oricare altă ţară europeană, aceea de a ne regăsi identitatea naţională şi totodată de a o integra în cea europeană, se pare că liderii coaliţiei de guvernare sunt prea ocupaţi să se ia la trântă zilnic cu „statul paralel”, să plătească poliţe prin remanieri, să organizeze mese în săli care reprezintă simboluri istorice ale statului român,  in loc să depună toate eforturile pentru a fructifica asa cum ar trebui o asemenea şansă".

Ştirbu îi transmite ministrului Culturii: „Aveţi măcar curajul să vă asumaţi neputinţa de care aţi dat dovadă în urma aprobării acestei rectificari şi spuneţi-le public românilor, că în opinia dumneavoastră şi a partidului pe care îl reprezentaţi, ei nu merită să serbeze reîntregirea ţării lor aşa cum se cuvine, că România nu are nevoie de imagine culturală pe plan European (...) Este evident că noul Ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale nu este mai breaz decât precedentul ministru". 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite