Împărţire cu cântec a puterii: cazul Dezvoltării. PSD şi UDMR iau caimacul, PNL - ce mai rămâne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD şi UDMR controlează Ministerul Dezvoltării FOTO Colaj
PSD şi UDMR controlează Ministerul Dezvoltării FOTO Colaj

Liberalii vor ca premierul să pună piciorul în prag în Guvern şi să ceară delegare de atribuţii către secretarii de stat ai PNL. Nemulţumirile au pornit de la cazul Ministerului Dezvoltării, unde PSD şi UDMR controlează instituţia, în timp ce PNL are o prezenţă simbolică.

Un conflict mocnit timp de mai multe săptămâni, dar ieşit la suprafaţă la ultima şedinţă a conducerii PNL este cel referitor la modul cum este împărţită puterea la nivel central, adică delegarea de atribuţii de la miniştri către secretarii de stat. Pe scurt, un secretar de stat poate să fie numit în funcţie, dar să nu aibă în coordonare nicio direcţie sau program al instituţiei, aşadar fără putere, sau poate ajunge, alături de titularul de portofoliu, responsabil de instituţii sau alte structuri aflate în coordonare sau în subordine.

În continuare, în ministerele conduse de PSD, secretarii de stat liberali nu au atribuţii, ceea ce i-a nemulţumit pe liderii PNL, acuzându-l pe Nicolae Ciucă de faptul că nu a făcut nimic în acest sens. Discuţiile au pornit însă de la ceea ce s-a întâmplat la Ministerul Dezvoltării, unde şef este Cseke Attila şi coordonarea Programului de Investiţii „Anghel Saligny” a ajuns să fie delegată către Marcel Stoica, secretar de stat care provine din organizaţia PSD Buzău, filiala de unde este şi şeful democraţilor, Marcel Ciolacu. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a precizat, luni, că şi PNL are un responsabil de „Anghel Saligny” la Dezvoltare, ceea ce este însă fals. Responsabilii principali sunt Cseke Attila şi Marcel Stoica, secondaţi de un alt secretar de stat, Vlad Niculae, tot de la PSD.

Cum sunt împărţite atribuţiile

„Adevărul” vă prezintă modul în care au fost delegate atribuţiile la Ministerul Dezvoltării, una din instituţiile-cheie ale guvernării, poate chiar cea mai importantă pentru administraţiile locale, deoarece de la această structură pleacă finanţarea a numeroase proiecte pentru comunităţile din teritoriu.

Pe lângă Marcel Stoica, PSD mai are un secretar de stat şi un subsecretar de stat. Potrivit documentelor consultate de „Adevărul”, secretarul de stat Vlad Niculae, pe lângă responsabilitatea programului „Anghel Saligny”, când Stoica este în concediu, coordonează Direcţia administrativă şi logistică, precum şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). ANFP e instituţia care asigură evidenţa concursurilor pentru funcţiile publice şi care trimite oameni în toate comisiile când au loc acestea. Instituţia joacă astfel un rol-cheie în selecţia de resurse umane nu doar în Ministerul Dezvoltării, ci în toate instituţiile publice. De luni seară a fost numit subsecretar de stat Aurel-Dragoş Drăghescu, cu susţinere din partea PSD Gorj. Acesta nu are încă delegate atribuţii.

Cel mai vechi secretar de stat al UDMR la Dezvoltare, Szolt Matuz, a primit atribuţii pentru a se ocupa de Direcţia Program Operaţional Regional, precum şi de două servicii din cadrul Direcţiei generale de cooperare teritorială europeană. Prima direcţie este importantă mai ales pentru că se ocupă de proiecte referitoare la infrastructura rutieră din comunităţi, infrastructura socială pentru educaţie, eficienţa energetică, componenta de turism sau de resursele de patrimoniu, prin fonduri europene. Subsecretarul de stat Derzsi Akos, recent venit de la Ministerul Energiei la Dezvoltare, nu a primit încă atribuţii.

PNL are trei secretari de stat: Marin Ţole, Claudiu Răcuci şi Daniel Surdu. Dintre aceştia, Ţole este secretarul care a primit atribuţii cât de cât relevante, cu toate că fără impact major în relaţia cu administraţia locală, adică nu implică banii pentru acestea. Ţole coordonează Direcţia generală Programul Operaţional Capacitate Administrativă (adică urmăreşte diferite programe pentru îmbunătăţirea performanţei funcţionarilor publici) şi activitatea Inspectoratului de Stat în Construcţii. Pe de altă parte, Claudiu Răcuci se ocupă de Serviciul Relaţia cu Parlamentul şi coordonarea Institutului Naţional de Administraţie. Al treilea secretar de stat, Daniel Surdu, are în coordonare Direcţia afaceri europene şi relaţii internaţionale şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Prin urmare, tot ceea ce ţine de proiecte şi bani pentru comunităţile locale este în responsabilitatea PSD şi UDMR. Cseke Attila încă nu a decis cine va fi secretarul care va coordona PNNR-ul, fiind adusă doar persoana responsabilă de conducerea noii direcţii, tot pe filieră PSD.

Dezvoltarea, rezervorul de resurse pentru administraţia locală

Programul Naţional Anghel Saligny va primi încă 5,5 miliarde de lei în plus, pentru a fi mai mulţi bani pentru extinderea reţelelor de gaze, ceea ce înseamnă că noul PNDL va avea un buget de 55,5 miliarde de lei. „Având în vedere că, din restul de 108 proiecte depuse (n.r. - pe Programul Operaţional Infrastructură Mare), 105 au fost considerate eligibile şi nu au primit finanţare pentru că bugetul a fost epuizat, vom aloca acum, prin Programul Naţional de Investiţii <<Anghel Saligny>>, 5,5 miliarde de lei şi vom finanţa aceste 105 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de distribuire a gazelor naturale. Astfel, bugetul total al Programului «Anghel Saligny» va creşte la 55,5 miliarde de lei”, a anunţat luni Cseke Attila. Lansarea apelului va avea loc la sfârşitul lunii martie, iar cele 105 UAT-uri (95 de comune, şase oraşe şi patru municipii) pot cere finanţarea.  Peste cinci miliarde de lei ar urma să ajungă la Ministerul Dezvoltării, pentru a fi alocaţi comunităţilor locale în vederea eficientizării energetice, adică pentru reconsolidarea clădirilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite