9 decembrie, o zi fără învingători, dar cu mulţi învinşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema, în termeni reali, nu e a lui Traian Băsescu, ci a celui care poate forma o majoritate confortabilă în Parlament. De fapt, în spatele uşilor închise, e vorba de cine va avea cea mai mare influenţă asupra noilor aleşi - suspendacii sau suspendatul?



Niciun partid nu va avea prea mare lucru de sărbătorit în seara zilei de 9 decembrie. Dar asta nu se va sesiza la televizor. USL, prin trompeta posturilor TV asociate, va cânta aria victoriei totale. Va promova o grămadă de cifre năucitoare, iar anti-băsiştii se vor duce liniştiţi la culcare cu gândul că au învins. Apoi, a doua zi dimineaţă, aşa cum am fost obişnuiţi de opt ani încoace, vor apărea alte cifre, cele oficiale, care vor arăta altceva. Nu o victorie a ARD-ului, asta e imposibil, dar nici marea, totala, exterminatoarea zdrobire a adversarilor pe care o trâmbiţează Victor şi Crin.

Toate acestea se întâmplă pentru că, înainte de alegeri, suntem intoxicaţi cu sondaje false, pentru că liderii USL au ridicat mult miza acestui scrutin, propunându-şi anihilarea duşmanilor politici pentru că aceeaşi lideri trebuie să anunţe victoria absolută ca să nu-şi piardă brusc sprijinul partidelor din care provin.

Dar, în ciuda distorsiunilor, până la urmă cifrele vor avea rolul esenţial în această poveste a alegerilor parlamentare. Acelaşi rol pe care l-au avut şi în 2008. Ba, de această dată, ne vom alege cu un parlament şi mai fărâmiţat şi cu o grămadă de grupări de necontrolat, mă refer la UNPR şi PP-DD, formaţiuni scoase total în afara doctrinelor politice, fără nicio bază politică, programate numai pentru a guverna. Să-mi arate cineva un politician de la aceste două formaţiuni care va refuza să vină la guvernare dacă i se propune.

În aceste zile asistăm la un bombardament propagandistic cu rolul de a demola zidul de la Cotroceni şi de a-l determina pe chiriaş să joace după cum cântă duetul uselist. Ceea ce e puţin probabil. Traian Băsescu, cum ne-a obişnuit până acum, va juca numai şi numai în funcţie de cifre şi de oportunităţile care i se vor oferi după ziua alegerilor. Dacă Victor Ponta va avea susţinerea unei majorităţi parlamentare îl va numi prim-ministru, dacă altcineva va reuşi să facă o majoritate, acel altcineva va fi numit în poziţia de şef al executivului.

Toată discuţia e inutilă. Problema, în termeni reali, nu e a lui Traian Băsescu, ci a celui care poate forma o majoritate confortabilă în Parlament. De fapt, în spatele uşilor închise, e vorba de cine va avea cea mai mare influenţă asupra noilor aleşi - suspendacii sau suspendatul?

Da, în acest moment, fiecare tabără dezvoltă planuri de luptă. Crin Antonescu şi aliatul său Dan Voiculescu pregătesc o nouă suspendare, dar e doar una declarativă pentru că va fi greu de realizat din punct de vedere tehnic şi nici prea mult sprijin public nu mai e. Planul lui Victor Ponta e să rămână premier în orice situaţie şi, cu toate glumiţele, rămâne deschis la propuneri, chiar şi la cele venite din propriul partid de a balansa înspre o tabără sau alta.

Dar, în toată această hărmălaie, un lucru e sigur - după alegeri vom avea politicienii pe care-i merităm. Pentru a merita alţii ar trebui ca şi noi, alegătorii, să ne schimbăm un pic. Dar asta data viitoare, acum nu mai e timp.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite